przepis-na-kobiete.pl

Tajine z kurczaka z figami • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszny pomysł na filety z piersi kurczaka – pożywne danie obiadowe wzbogacone o słodki smak fig, migdałów i rodzynek.

Tajine z kurczaka z figami

Pyszny pomysł na filety z piersi kurczaka – pożywne danie obiadowe wzbogacone o słodki smak fig, migdałów i rodzynek.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
średni

Składniki

cytryna - 0,5 szt.
cebula czerwona - 2 szt.
cukinia - 300 g
cynamon - 1 szczypta
kurczak filety z piersi - 500 g
marchew - 300 g
masło - 1 łyżka
kolendra mielona - 1 szczypta
figi suszone - 100 g
migdały - 75 g
pieprz czarny - 1 szczypta
rodzynki - 30 g
rum - 50 ml
ryż długoziarnisty - 200 g
sól - 1 szczypta
bulion drobiowy - 600 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ RODZYNKI:
namocz w rumie i zostaw na całą noc.
2.MIGDAŁY ZALEJ WRZĄTKIEM:
i odstaw na 10-15 minut.
3.NASTĘPNIE ZDEJMIJ Z:
nich skórkę.
4.PRZYGOTOWANIE FILETY Z:
piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
5.OBSMAŻAMY Z WSZYSTKICH:
stron na gorącym maśle, wyjmujemy i odkładamy na bok.
6.CEBULĘ OBIERAMY, KROIMY:
w paski.
7.MARCHEW OBIERAMY, CUKINIĘ:
oczyszczamy, marchew i cukinię kroimy w grube plasterki.
8.PODSMAŻAMY Z CEBULĄ:
na tłuszczu ze smażenia, obracając.
9.ZALEWAMY 600 ML:
bulionu i zagotowujemy.
10.FIGI KROIMY NA:
ćwiartki.
11.DODAJEMY Z MIĘSEM,:
migdałami i rodzynkami.
12.DOPRAWIAMY ODROBINĄ SOKU:
z cytryny, solą, pieprzem, cynamonem i kolendrą, a następnie dusimy pod przykryciem przez 25 minut, w razie potrzeby dolewamy więcej bulionu.
13.RYŻ GOTUJEMY WE:
wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
14.TAJINE DOPRAWIAMY DO:
smaku i podajemy z ryżem.
Tajine z kurczaka z figami

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ RODZYNKI

namocz w rumie i zostaw na całą noc.

2

MIGDAŁY ZALEJ WRZĄTKIEM

i odstaw na 10-15 minut.

3

NASTĘPNIE ZDEJMIJ Z

nich skórkę.

4

PRZYGOTOWANIE FILETY Z

piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.

5

OBSMAŻAMY Z WSZYSTKICH

stron na gorącym maśle, wyjmujemy i odkładamy na bok.

6

CEBULĘ OBIERAMY, KROIMY

w paski.

7

MARCHEW OBIERAMY, CUKINIĘ

oczyszczamy, marchew i cukinię kroimy w grube plasterki.

8

PODSMAŻAMY Z CEBULĄ

na tłuszczu ze smażenia, obracając.

9

ZALEWAMY 600 ML

bulionu i zagotowujemy.

10

FIGI KROIMY NA

ćwiartki.

11

DODAJEMY Z MIĘSEM,

migdałami i rodzynkami.

12

DOPRAWIAMY ODROBINĄ SOKU

z cytryny, solą, pieprzem, cynamonem i kolendrą, a następnie dusimy pod przykryciem przez 25 minut, w razie potrzeby dolewamy więcej bulionu.

13

RYŻ GOTUJEMY WE

wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

14

TAJINE DOPRAWIAMY DO

smaku i podajemy z ryżem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2984,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

2984,7 kcal

🥑

Tłuszcz

102,6 g

🌾

Węglowodany

345,2 g

🥬

Błonnik

161,4 g

💪

Białko

161,4 g

Podobne przepisy