przepis-na-kobiete.pl

Kurczak po indyjsku • przepis • składniki • przygotowanie

Czy znasz smak kurczaka po indyjsku? Sprawdź ten szybki i prosty przepis na egzotyczne danie.

Kurczak po indyjsku

Czy znasz smak kurczaka po indyjsku? Sprawdź ten szybki i prosty przepis na egzotyczne danie.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

kostka rosołowa warzywna - 1 szt.
kurczak - 1 szt.
cebula - 1 szt.
ocet winny, biały - 2 łyżki
curry - 1 szczypta
cynamon - 1 łyżeczka
ząbek czosnku - 4 szt.
masło - 50 g
orzech nerkowca - 150 g
pieprz cayenne, ziarnisty - 1 łyżeczka
pomidory krojone z puszki - 400 g
przecier pomidorowy - 100 g
ryż basmati - 100 g
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 100 ml
imbir świeży - 30 g
kolendra świeża - 22 g

Instrukcje przygotowania

1.TRYBUJEMY KURCZAKA:
Obcinamy skrzydełka przy torebkach stawowych za pomocą noża do trybowania. Wycinamy udka wzdłuż przy samej torebce stawowej. Następnie końcówkę noża wbijamy w korpus i trybujemy, czyli oddzielamy mięso od kości. Korpus chowamy do lodówki, można go użyć do ugotowania bulionu. Z kawałków mięsa zdejmujemy skórę i pozbywamy się resztek kości i tłuszczu.
2.PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ, CZOSNEK I IMBIR:
Cebulę i czosnek dość drobno siekamy i przekładamy do osobnej miski. Następnie ścieramy do niej świeży imbir. Całość dokładnie mieszamy.
3.PODSMAŻAMY PRZYPRAWY:
Masło roztapiamy w woku i smażymy na nim cebulę, czosnek i imbir. Jak tylko składniki zaczną pachnieć, dodajemy do nich cynamon, pieprz cayenne, curry i ocet winny. Całość dokładnie mieszamy.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Do podsmażonych przypraw dodajemy śmietankę, przecier pomidorowy i puszkę pomidorów. Całość mieszamy. Następnie rozkruszamy kostkę rosołową i także dodajemy ją do sosu wraz ze szklanką wody. Sos gotujemy przez chwilę, aby się delikatnie zredukował.
5.GOTUJEMY KAWAŁKI KURCZAKA W SOSIE:
Do lekko zredukowanego sosu dodajemy kawałki kurczaka i całość gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut, aż mięso się ugotuje.
6.PRZYGOTOWUJEMY ORZECHY:
Orzechy nerkowca kruszymy w moździerzu. Połowę z nich dodajemy do sosu na patelni i dokładnie mieszamy. Sos przed podaniem doprawiamy solą do smaku.
7.PODAJEMY DANIE:
Ryż i sos z kurczakiem przekładamy na talerze. Następnie każdą porcję oprószamy liśćmi kolendry i rozdrobnionymi orzechami nerkowca.
Kurczak po indyjsku

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

TRYBUJEMY KURCZAKA

Obcinamy skrzydełka przy torebkach stawowych za pomocą noża do trybowania. Wycinamy udka wzdłuż przy samej torebce stawowej. Następnie końcówkę noża wbijamy w korpus i trybujemy, czyli oddzielamy mięso od kości. Korpus chowamy do lodówki, można go użyć do ugotowania bulionu. Z kawałków mięsa zdejmujemy skórę i pozbywamy się resztek kości i tłuszczu.

2

PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ, CZOSNEK I IMBIR

Cebulę i czosnek dość drobno siekamy i przekładamy do osobnej miski. Następnie ścieramy do niej świeży imbir. Całość dokładnie mieszamy.

3

PODSMAŻAMY PRZYPRAWY

Masło roztapiamy w woku i smażymy na nim cebulę, czosnek i imbir. Jak tylko składniki zaczną pachnieć, dodajemy do nich cynamon, pieprz cayenne, curry i ocet winny. Całość dokładnie mieszamy.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Do podsmażonych przypraw dodajemy śmietankę, przecier pomidorowy i puszkę pomidorów. Całość mieszamy. Następnie rozkruszamy kostkę rosołową i także dodajemy ją do sosu wraz ze szklanką wody. Sos gotujemy przez chwilę, aby się delikatnie zredukował.

5

GOTUJEMY KAWAŁKI KURCZAKA W SOSIE

Do lekko zredukowanego sosu dodajemy kawałki kurczaka i całość gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut, aż mięso się ugotuje.

6

PRZYGOTOWUJEMY ORZECHY

Orzechy nerkowca kruszymy w moździerzu. Połowę z nich dodajemy do sosu na patelni i dokładnie mieszamy. Sos przed podaniem doprawiamy solą do smaku.

7

PODAJEMY DANIE

Ryż i sos z kurczakiem przekładamy na talerze. Następnie każdą porcję oprószamy liśćmi kolendry i rozdrobnionymi orzechami nerkowca.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5632,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1408,2 kcal

🥑

Tłuszcz

102,2 g

🌾

Węglowodany

48,6 g

🥬

Błonnik

73,7 g

💪

Białko

73,7 g

Podobne przepisy