przepis-na-kobiete.pl

Dorada faszerowana pastą pomidorową z ryżem i ogórkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Doprawiona tymiankiem i pastą pomidorową rybna uczta – nie tylko dla fanów zdrowego odżywiania i dbania o linię.

Dorada faszerowana pastą pomidorową z ryżem i ogórkiem

Doprawiona tymiankiem i pastą pomidorową rybna uczta – nie tylko dla fanów zdrowego odżywiania i dbania o linię.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
pomidor czerwony - 250 g
masło - 120 g
ogórek - 2 szt.
olej - 2 łyżki
pieprz kolorowy - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
sól morska - 1 szczypta
tymianek świeży - 25 g
ryż długoziarnisty - 200 g
dorada - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.POMIDORY NACINAMY, ZALEWAMY:
wrzącą wodą i pozostawiamy na 1 minutę.
2.NASTĘPNIE ODCEDZAMY, PRZELEWAMY:
zimną wodą i obieramy ze skórki.
3.POMIDORY KROIMY W:
ćwiartki, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę.
4.ZAGNIATAMY Z MASŁEM:
i doprawiamy solą i pieprzem.
5.RYŻ GOTUJEMY WE:
wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
6.DORADY MYJEMY, OSUSZAMY:
i każdą nacinamy w poprzek kilka razy.
7.NACIĘCIA FASZERUJEMY NIEWIELKĄ:
ilością pasty pomidorowej.
8.RYBY DOPRAWIAMY WEWNĄTRZ:
i na zewnątrz solą i pieprzem.
9.DO WNĘTRZA KAŻDEJ:
ryby wkładamy 1-2 gałązki tymianku.
10.UKŁADAMY OBOK SIEBIE:
na nasmarowanej niewielką ilością oleju blasze do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 25 minut, raz obracając.
11.OGÓRKI OBIERAMY, KROIMY:
wzdłuż na pół, ziarenka wyskrobujemy, a miąższ kroimy w kostkę.
12.CEBULĘ KROIMY W:
kostkę.
13.OBRYWAMY LISTKI Z:
pozostałych gałązek tymianku.
14.3-4 ŁYŻKI PASTY:
pomidorowej podgrzewamy, podsmażamy na niej ogórka i cebulę, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
15.DODAJEMY ODCEDZONY I:
osączony ryż.
16.PODAJEMY Z DORADĄ,:
roztapiając na niej pozostałą pastę pomidorową.
17.WSKAZÓWKA :
DORADĘ: możemy również przygotować na grillu.
Dorada faszerowana pastą pomidorową z ryżem i ogórkiem

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

POMIDORY NACINAMY, ZALEWAMY

wrzącą wodą i pozostawiamy na 1 minutę.

2

NASTĘPNIE ODCEDZAMY, PRZELEWAMY

zimną wodą i obieramy ze skórki.

3

POMIDORY KROIMY W

ćwiartki, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę.

4

ZAGNIATAMY Z MASŁEM

i doprawiamy solą i pieprzem.

5

RYŻ GOTUJEMY WE

wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

6

DORADY MYJEMY, OSUSZAMY

i każdą nacinamy w poprzek kilka razy.

7

NACIĘCIA FASZERUJEMY NIEWIELKĄ

ilością pasty pomidorowej.

8

RYBY DOPRAWIAMY WEWNĄTRZ

i na zewnątrz solą i pieprzem.

9

DO WNĘTRZA KAŻDEJ

ryby wkładamy 1-2 gałązki tymianku.

10

UKŁADAMY OBOK SIEBIE

na nasmarowanej niewielką ilością oleju blasze do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 25 minut, raz obracając.

11

OGÓRKI OBIERAMY, KROIMY

wzdłuż na pół, ziarenka wyskrobujemy, a miąższ kroimy w kostkę.

12

CEBULĘ KROIMY W

kostkę.

13

OBRYWAMY LISTKI Z

pozostałych gałązek tymianku.

14

3-4 ŁYŻKI PASTY

pomidorowej podgrzewamy, podsmażamy na niej ogórka i cebulę, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.

15

DODAJEMY ODCEDZONY I

osączony ryż.

16

PODAJEMY Z DORADĄ,

roztapiając na niej pozostałą pastę pomidorową.

17

WSKAZÓWKA

DORADĘ: możemy również przygotować na grillu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4528,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

566,1 kcal

🥑

Tłuszcz

30,1 g

🌾

Węglowodany

26,7 g

🥬

Błonnik

48,6 g

💪

Białko

48,6 g

Podobne przepisy

Dorada faszerowana pastą pomidorową z ryżem i ogórkiem - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl