przepis-na-kobiete.pl

Gyros warzywny • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszny gyros warzywny podany w picie z aromatycznym sosem jogurtowym z fetą będzie świetną propozycją kolacji dla całej rodziny. Sprawdź, jak smakuje takie połączenie.

Gyros warzywny

Pyszny gyros warzywny podany w picie z aromatycznym sosem jogurtowym z fetą będzie świetną propozycją kolacji dla całej rodziny. Sprawdź, jak smakuje takie połączenie.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ząbek czosnku - 2 szt.
ser feta - 150 g
jogurt naturalny - 200 g
mięta świeża - 12,5 g
pieprz czarny - 1 szczypta
cebula czerwona - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
marchew - 2 szt.
kminek mielony - 3 szczypty
oliwa z oliwek - 1 łyżka
papryka wędzona mielona - 3 szczypty
chili płatki - 3 szczypty
sól - 1 łyżeczka
papryka żółta - 1 szt.
nachos - 30 g
kapusta czerwona - 100 g
ogórek - 100 g
chlebek pita - 4 szt.
pomidor czerwony - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE SOSU JOGURTOWEGO Z FETĄ:
Miętę umyć, otrząsnąć z wody i oberwać listki. Ząbki czosnku obrać razem z miętą włożyć do pojemnika miksującego. Rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przyciskturbo/1 sekundę, potem zgarnąć masę łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
2.PRZYGOTOWANIE NADZIENIA:
Paprykę i cukinie umyć i oczyścić (paprykę umyć także w środku), pokroić w kostkę grubości 2 cm. Paprykę i cukinię włożyć do pojemnika miksującego, dodać oliwę z oliwek i smażyć wszystko (bez miarki), ustawiwszy programprzypiekanie/120°C.
3.PODANIE GYROSU WARZYWNEGO:
Pity podgrzać w piekarniku albo w tosterze (wg przepisu na opakowaniu).
Gyros warzywny

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE SOSU JOGURTOWEGO Z FETĄ

Miętę umyć, otrząsnąć z wody i oberwać listki. Ząbki czosnku obrać razem z miętą włożyć do pojemnika miksującego. Rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przyciskturbo/1 sekundę, potem zgarnąć masę łopatką ze ścianek na dno pojemnika.

2

PRZYGOTOWANIE NADZIENIA

Paprykę i cukinie umyć i oczyścić (paprykę umyć także w środku), pokroić w kostkę grubości 2 cm. Paprykę i cukinię włożyć do pojemnika miksującego, dodać oliwę z oliwek i smażyć wszystko (bez miarki), ustawiwszy programprzypiekanie/120°C.

3

PODANIE GYROSU WARZYWNEGO

Pity podgrzać w piekarniku albo w tosterze (wg przepisu na opakowaniu).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1631,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

407,8 kcal

🥑

Tłuszcz

13,5 g

🌾

Węglowodany

57,2 g

🥬

Błonnik

19,6 g

💪

Białko

19,6 g

Podobne przepisy

Gyros warzywny - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl