przepis-na-kobiete.pl

Sushi • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj pyszne sushi dla swoich przyjaciół i rodziny!

Sushi

Przygotuj pyszne sushi dla swoich przyjaciół i rodziny!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

ryż do sushi - 300 g
woda - 370 ml
sok z pomarańczy - 250 ml
łosoś filet, bez skóry - 2 szt.
olej rzepakowy - 2 łyżki
cukier - 20 g
ocet ryżowy - 60 ml
sól - 0,25 łyżeczki
awokado - 1 szt.
mango - 1 szt.
ogórek - 1 szt.
sałata dębowa - 1 szt.
wasabi - 43 g
liście alg morskich - 6 szt.
imbir marynowany różowy - 50 g
migdały - 30 g
ser twaróg półtłusty - 150 g
sos sojowy - 2 łyżki
szczypior cebuli - 24 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ MATĘ BAMBUSOWĄ:
kawałek folii spożywczej Ryż 300 g ryżu przekładamy do naczynia, zalewamy wodą i płuczemy do momentu aż woda przestanie być mętna.
2.
RYŻ ODCEDZAMY.
3.ODCEDZONY RYŻ PRZEKŁADAMY:
do rondla, dociskamy ryż do dna, zalewamy wodą, tak, żeby wody było więcej o 0,5 cm nad powierzchnią ryżu.
4.RYŻ GOTUJEMY NA:
wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut.
5.( KIEDY WODA:
będzie się mocno gotować, zmniejszamy ogień, ale nie odkrywamy pokrywki, w dalszym ciągu gotujemy 10 minut).
6.NASTĘPNIE WYŁĄCZAMY OGIEŃ:
pod garnkiem i ostawiamy na bok pod przykryciem na 10 minut. MIESZAMY.
7.SOS DO GARNKA:
dodajemy cukier, podgrzewamy.
8.NASTĘPNIE DODAJEMY OKOŁO:
2 łyżki octu ryżowego i sok z pomarańczy, mieszamy.
9.
SOS REDUKUJEMY.
10.NASTĘPNIE DODAJEMY OKOŁO:
2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego.
11.W DALSZYM CIĄGU:
gotujemy w celu zredukowania.
12.ŁOSOŚ FILETY Z:
łososia pozbawiamy skóry, kroimy w 3 cm paski.
13.Z DWÓCH PASKÓW:
odcinamy pod skosem cienkie płaty.
14.PASKI I PŁATY:
łososia wkładamy do lodówki.
15.ZALEWA DO RYŻU:
Do 60 ml octu ryżowego dodajemy 1 łyżeczkę soli i cukru, mieszamy. DODAJEMY DO: ryżu.
16.GRILLOWANY ŁOSOŚ NA:
patelnię grillową dodajemy niewielką ilość oleju dwa paski łososia grillujemy z każdej strony przez kilka sekund.
17.ZGRILLOWANE KAWAŁKI ŁOSOSIA:
przekładamy na talerz.
18.SUSHI JEDEN PŁAT:
nori układamy na desce, na płat nakładamy cienką warstwę ryżu (możemy moczyć palce w wodzie, w ten sposób łatwiej będzie nam nakładać ryż) z brzegu ryżu nakładamy na całą długość niewielką ilość pasty wasabi, paski pokrojonego szczypiorku i ogórka, oraz kawałki zgrillowanego łososia i marynowany imbir.
19.MATĘ BAMBUSOWĄ OWINIĘTĄ:
folią umieszczamy pod nigiri, cały czas naciskając matę zwijamy tworząc rulon.
20.CZYNNOŚĆ POWTARZAMY Z:
surowymi paskami łososia, dodajemy również serek twarogowy, pokrojone w paski awokado, sałatę karbowaną. RULONY KROIMY: paski.
21.RYŻ FORMUJEMY W:
podłużne kule, na każdą dodajemy niewielką ilość wasabi i płaty surowego łososia łososia.
22.WSZYSTKIE KAWAŁKI UKŁADAMY:
na talerzu, dekorujemy małymi kawałkami mango, posypujemy posiekanymi migdałami.
23.
POLEWAMY SOSEM.
24.PODAJEMY Z SOSEM:
sojowym, marynowanym imbirem i wasabi.
25.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Sushi

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ MATĘ BAMBUSOWĄ

kawałek folii spożywczej Ryż 300 g ryżu przekładamy do naczynia, zalewamy wodą i płuczemy do momentu aż woda przestanie być mętna.

2

RYŻ ODCEDZAMY.

3

ODCEDZONY RYŻ PRZEKŁADAMY

do rondla, dociskamy ryż do dna, zalewamy wodą, tak, żeby wody było więcej o 0,5 cm nad powierzchnią ryżu.

4

RYŻ GOTUJEMY NA

wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut.

5

( KIEDY WODA

będzie się mocno gotować, zmniejszamy ogień, ale nie odkrywamy pokrywki, w dalszym ciągu gotujemy 10 minut).

6

NASTĘPNIE WYŁĄCZAMY OGIEŃ

pod garnkiem i ostawiamy na bok pod przykryciem na 10 minut. MIESZAMY.

7

SOS DO GARNKA

dodajemy cukier, podgrzewamy.

8

NASTĘPNIE DODAJEMY OKOŁO

2 łyżki octu ryżowego i sok z pomarańczy, mieszamy.

9

SOS REDUKUJEMY.

10

NASTĘPNIE DODAJEMY OKOŁO

2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego.

11

W DALSZYM CIĄGU

gotujemy w celu zredukowania.

12

ŁOSOŚ FILETY Z

łososia pozbawiamy skóry, kroimy w 3 cm paski.

13

Z DWÓCH PASKÓW

odcinamy pod skosem cienkie płaty.

14

PASKI I PŁATY

łososia wkładamy do lodówki.

15

ZALEWA DO RYŻU

Do 60 ml octu ryżowego dodajemy 1 łyżeczkę soli i cukru, mieszamy. DODAJEMY DO: ryżu.

16

GRILLOWANY ŁOSOŚ NA

patelnię grillową dodajemy niewielką ilość oleju dwa paski łososia grillujemy z każdej strony przez kilka sekund.

17

ZGRILLOWANE KAWAŁKI ŁOSOSIA

przekładamy na talerz.

18

SUSHI JEDEN PŁAT

nori układamy na desce, na płat nakładamy cienką warstwę ryżu (możemy moczyć palce w wodzie, w ten sposób łatwiej będzie nam nakładać ryż) z brzegu ryżu nakładamy na całą długość niewielką ilość pasty wasabi, paski pokrojonego szczypiorku i ogórka, oraz kawałki zgrillowanego łososia i marynowany imbir.

19

MATĘ BAMBUSOWĄ OWINIĘTĄ

folią umieszczamy pod nigiri, cały czas naciskając matę zwijamy tworząc rulon.

20

CZYNNOŚĆ POWTARZAMY Z

surowymi paskami łososia, dodajemy również serek twarogowy, pokrojone w paski awokado, sałatę karbowaną. RULONY KROIMY: paski.

21

RYŻ FORMUJEMY W

podłużne kule, na każdą dodajemy niewielką ilość wasabi i płaty surowego łososia łososia.

22

WSZYSTKIE KAWAŁKI UKŁADAMY

na talerzu, dekorujemy małymi kawałkami mango, posypujemy posiekanymi migdałami.

23

POLEWAMY SOSEM.

24

PODAJEMY Z SOSEM

sojowym, marynowanym imbirem i wasabi.

25

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3601,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

900,4 kcal

🥑

Tłuszcz

32,3 g

🌾

Węglowodany

115,2 g

🥬

Błonnik

41,3 g

💪

Białko

41,3 g

Podobne przepisy