przepis-na-kobiete.pl

Smażony łosoś z zapiekanką z dyni i pora • przepis • składniki • przygotowanie

Wyjątkowość tego dania podkreśla dodanie świeżej szałwii. Jej aromat doskonale uwydatnia smaki łososia i dyni.

Smażony łosoś z zapiekanką z dyni i pora

Wyjątkowość tego dania podkreśla dodanie świeżej szałwii. Jej aromat doskonale uwydatnia smaki łososia i dyni.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 100 ml
dynia hokkaido - 1,5 kg
łosoś filet, bez skóry - 4 szt.
olej słonecznikowy - 3 łyżki
pestki dyni - 30 g
pieprz czarny - 1 szczypta
pomarańcza - 0,5 szt.
por - 500 g
szałwia świeża - 5 g
śmietana 30% - 200 g
masło - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.BLANSZUJEMY POR:
Pora oczyszczamy, kroimy w krążki o grubości ok. 1 cm, myjemy i blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY ZAPIEKANKĘ DYNIOWĄ:
Ocieramy skórkę z wyszorowanej pomarańczy i wyciskamy sok. Dynię obieramy, kroimy na pół, włókniste wnętrze usuwamy, miąższ kroimy w cienkie paski. Układamy warstwami wraz z krążkami pora i pestkami dyni w płaskiej, natłuszczonej formie do zapiekanek, doprawiając lekko solą i pieprzem. Listki oberwane z 2 łodyg szałwii drobno siekamy. Mieszamy ze śmietaną, wywarem, sokiem z pomarańczy, solą i pieprzem. Polewamy zapiekankę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 50-60 minut, aż dynia będzie miękka.
3.SMAŻYMY ŁOSOSIA:
W międzyczasie filety z łososia myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i skórką pomarańczową. Smażymy na gorącym oleju przez 2-3 minuty z każdej strony. Pozostałą szałwię siekamy, posypujemy nią łososia, podajemy z zapiekanką.
Smażony łosoś z zapiekanką z dyni i pora

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BLANSZUJEMY POR

Pora oczyszczamy, kroimy w krążki o grubości ok. 1 cm, myjemy i blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY ZAPIEKANKĘ DYNIOWĄ

Ocieramy skórkę z wyszorowanej pomarańczy i wyciskamy sok. Dynię obieramy, kroimy na pół, włókniste wnętrze usuwamy, miąższ kroimy w cienkie paski. Układamy warstwami wraz z krążkami pora i pestkami dyni w płaskiej, natłuszczonej formie do zapiekanek, doprawiając lekko solą i pieprzem. Listki oberwane z 2 łodyg szałwii drobno siekamy. Mieszamy ze śmietaną, wywarem, sokiem z pomarańczy, solą i pieprzem. Polewamy zapiekankę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 50-60 minut, aż dynia będzie miękka.

3

SMAŻYMY ŁOSOSIA

W międzyczasie filety z łososia myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i skórką pomarańczową. Smażymy na gorącym oleju przez 2-3 minuty z każdej strony. Pozostałą szałwię siekamy, posypujemy nią łososia, podajemy z zapiekanką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3108,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

777,1 kcal

🥑

Tłuszcz

54,6 g

🌾

Węglowodany

26,5 g

🥬

Błonnik

45,3 g

💪

Białko

45,3 g

Podobne przepisy

Smażony łosoś z zapiekanką z dyni i pora - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl