przepis-na-kobiete.pl

Polenta z kozim serem i pieczonymi warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Połączenie wyjątkowej, kremowej polenty z charakternym kozim serem oraz chrupkimi, pieczonymi warzywami to danie, które każdemu będzie smakować idealnie!

Polenta z kozim serem i pieczonymi warzywami

Połączenie wyjątkowej, kremowej polenty z charakternym kozim serem oraz chrupkimi, pieczonymi warzywami to danie, które każdemu będzie smakować idealnie!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

burak - 1 szt.
marchew - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
korzeń pietruszki - 1 szt.
seler - 0,25 szt.
sól - 1 szczypta
świeży koperek - 5 g
bulion warzywny - 500 ml
mąka kukurydziana - 58 g
pieprz czarny - 1 szczypta
ser kozi - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY WARZYWA:
Seler, marchew, pietruszkę oraz buraka obieramy i kroimy dowolnie. Skrapiamy oliwą i oprószamy solą. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 25 minut lub do momentu, kiedy warzywa staną się rumiane i miękkie.
2.PRZYGOTOWUJEMY POLENTĘ:
Bulion zagotowujemy w garnku. Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy mąkę kukurydzianą, energicznie ubijając, aby nie powstawały grudki.
3.PODAJEMY POLENTĘ:
Ugotowaną polentę przekładamy do misek. Na wierzchu układamy pieczone warzywa. Całość dekorujemy świeżym koperkiem.
Polenta z kozim serem i pieczonymi warzywami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY WARZYWA

Seler, marchew, pietruszkę oraz buraka obieramy i kroimy dowolnie. Skrapiamy oliwą i oprószamy solą. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 25 minut lub do momentu, kiedy warzywa staną się rumiane i miękkie.

2

PRZYGOTOWUJEMY POLENTĘ

Bulion zagotowujemy w garnku. Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy mąkę kukurydzianą, energicznie ubijając, aby nie powstawały grudki.

3

PODAJEMY POLENTĘ

Ugotowaną polentę przekładamy do misek. Na wierzchu układamy pieczone warzywa. Całość dekorujemy świeżym koperkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1944,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

972,3 kcal

🥑

Tłuszcz

64,9 g

🌾

Węglowodany

45,5 g

🥬

Błonnik

50,4 g

💪

Białko

50,4 g

Podobne przepisy

Polenta z kozim serem i pieczonymi warzywami - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl