przepis-na-kobiete.pl

Świąteczne bułeczki • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj domowe bułeczki z różnymi posypkami – na słono lub na ostro. To pyszny i oryginalny pomysł na świąteczne śniadanie dla całej rodziny. Z termorobotem MC Smart przygotujesz je bardzo szybko!

Świąteczne bułeczki

Przygotuj domowe bułeczki z różnymi posypkami – na słono lub na ostro. To pyszny i oryginalny pomysł na świąteczne śniadanie dla całej rodziny. Z termorobotem MC Smart przygotujesz je bardzo szybko!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna typ 450 - 600 g
sól - 2 łyżeczki
drożdże suszone - 7 g
cukier - 1 łyżeczka
jajko - 1 szt.
woda - 300 ml
oliwa z oliwek - 90 ml
masło - 100 g
ząbek czosnku - 1 szt.
szczypiorek - 3 łyżki
siemię lniane, całe - 3 łyżki
czarnuszka - 3 łyżki
mix ziaren - 3 łyżki
papryczka chili czerwona - 3 łyżki
ser cheddar - 3 łyżki
sezam biały - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI:
Do misy urządzenia wsypujemy mąkę. Dodajemy sól, cukier i drożdże. Mieszamy suche składniki –wybieramy program gotowanie według ustawień własnych, czas 5 sekund, obroty 5.
2.WYRABIAMY CIASTO:
Do wymieszanych składników dodajemy jajko, ciepłą wodę i oliwę. Wyrabiamy jednolite ciasto –wybieramy program ugniatanie, ciasto miękkie, czas 4 minuty.
3.ODSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCA:
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem miski. Przykrywamy ręcznikiem i odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
4.ROZPUSZCZAMY MASŁO:
Po tym czasie rozpuszczamy masło i mieszamy je z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
5.FORMUJEMY Z CIASTA KULKI:
Formę do pieczenia babki smarujemy oliwą. Ciasto dzielimy na 4 części, a następnie każdą z nich na 10 porcji. Z każdej porcji formujemy kulkę.
6.PIECZEMY BUŁECZKI:
Zanurzamy kulki w przygotowanym maśle, a następnie w dowolnych posypkach, np. czarnuszce, sezamie lub serze. Układamy bułeczki w przygotowanej formie. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 35-40 minut.
Świąteczne bułeczki

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI

Do misy urządzenia wsypujemy mąkę. Dodajemy sól, cukier i drożdże. Mieszamy suche składniki –wybieramy program gotowanie według ustawień własnych, czas 5 sekund, obroty 5.

2

WYRABIAMY CIASTO

Do wymieszanych składników dodajemy jajko, ciepłą wodę i oliwę. Wyrabiamy jednolite ciasto –wybieramy program ugniatanie, ciasto miękkie, czas 4 minuty.

3

ODSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCA

Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem miski. Przykrywamy ręcznikiem i odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby podwoiło swoją objętość.

4

ROZPUSZCZAMY MASŁO

Po tym czasie rozpuszczamy masło i mieszamy je z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

5

FORMUJEMY Z CIASTA KULKI

Formę do pieczenia babki smarujemy oliwą. Ciasto dzielimy na 4 części, a następnie każdą z nich na 10 porcji. Z każdej porcji formujemy kulkę.

6

PIECZEMY BUŁECZKI

Zanurzamy kulki w przygotowanym maśle, a następnie w dowolnych posypkach, np. czarnuszce, sezamie lub serze. Układamy bułeczki w przygotowanej formie. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 35-40 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4038 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

403,8 kcal

🥑

Tłuszcz

19,7 g

🌾

Węglowodany

49,6 g

🥬

Błonnik

2,6 g

💪

Białko

9,1 g

Podobne przepisy