przepis-na-kobiete.pl

Gruszki w syropie • przepis • składniki • przygotowanie

Słodki dodatek do deserów, lodów i ciast. Kawałki gruszek w lekkim syropie to pozycja obowiązkowa w domowej spiżarni!

Gruszki w syropie

Słodki dodatek do deserów, lodów i ciast. Kawałki gruszek w lekkim syropie to pozycja obowiązkowa w domowej spiżarni!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

cytryna - 1 szt.
cukier - 0,5 kg
cukier wanilinowy - 1 paczka
gruszka - 2 kg
woda - 0,75 l

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ 4 SŁOIKI:
0,7 l Przygotowanie Gruszki myjemy, obieramy, wydrążamy i kroimy na pół.
2.Z CUKRU, WODY:
i cukru wanilinowego gotujemy syrop.
3.CYTRYNĘ KROIMY W:
plastry.
4.NA DNIE SŁOIKA:
kładziemy 1 plaster cytryny i układamy połówki gruszek (dość ciasno).
5.NA WIERZCH RÓWNIEŻ:
kładziemy plaster cytryny .
6.TAK PRZYGOTOWANE GRUSZKI:
zalewamy gorącym syropem, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy – w garnku ustawiamy słoiki tak, aby się nie dotykały, a woda sięgała do 3/4 wysokości słoika.
7.GOTUJEMY NA MAŁYM:
ogniu 10 minut od momentu zagotowania.
Gruszki w syropie

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ 4 SŁOIKI

0,7 l Przygotowanie Gruszki myjemy, obieramy, wydrążamy i kroimy na pół.

2

Z CUKRU, WODY

i cukru wanilinowego gotujemy syrop.

3

CYTRYNĘ KROIMY W

plastry.

4

NA DNIE SŁOIKA

kładziemy 1 plaster cytryny i układamy połówki gruszek (dość ciasno).

5

NA WIERZCH RÓWNIEŻ

kładziemy plaster cytryny .

6

TAK PRZYGOTOWANE GRUSZKI

zalewamy gorącym syropem, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy – w garnku ustawiamy słoiki tak, aby się nie dotykały, a woda sięgała do 3/4 wysokości słoika.

7

GOTUJEMY NA MAŁYM

ogniu 10 minut od momentu zagotowania.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3143,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

314,4 kcal

🥑

Tłuszcz

0,3 g

🌾

Węglowodany

82,5 g

🥬

Błonnik

6,6 g

💪

Białko

0,9 g

Podobne przepisy

Gruszki w syropie - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl