Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą • przepis • składniki • przygotowanie
Prosty pomysł na smaczny i zdrowy posiłek. Makaron z pesto to aromatyczne, sycące danie, które przygotować może każdy!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MAKARON WRZUCAMY
do garnka z osoloną wrzącą wodą wraz z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy z oliwek. MAKARON GOTUJEMY AL: dente.
ODCEDZAMY, SKRAPIAMY OLIWĄ
z oliwek. 100 G RUKOLI,: 1 duży rozgnieciony ząbek czosnku i 5 filetów anchovies siekamy, przekładamy do miski miksera, dodajemy ser grana padano pokrojony na mniejsze części oraz obrane pistacje.
DODAJEMY SOLIDNĄ PORCJĘ
oliwy z oliwek, małą łyżeczkę oliwy z filetów anchovies i niewielką ilość oliwy z suszonych pomidorów.
WSZYSTKO RAZEM MIKSUJEMY
na gładką masę. ODSTAWIAMY.
KURKI BLANSZUJEMY.
1 ZĄBEK CZOSNKU
kroimy w cienkie plastry.
NA PATELNIĘ WLEWAMY
niewielką ilość oliwy z oliwek, smażymy kurki, dodajemy pokrojony w plastry czosnek i suszone pomidory pokrojone w kosteczkę.
DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ
soli i mielonego białego pieprzu.
PODGRZANE KURKI I
pomidory chwilę podsmażamy, następnie zdejmujemy z ognia.
NIEWIELKĄ ILOŚĆ OLIWY
z oliwek wylewamy na czystą patelnię, podgrzewamy.
NA PATELNIĘ WYKŁADAMY
porcję makaronu, chwilę podgrzewamy, dodajemy porcję pesto, mieszamy.
JAK PODAWAĆ SPAGHETTI
wykładamy na talerz, na spaghetti wykładamy kurki z suszonymi pomidorami.
MOZZARELLĘ RWIEMY NA
kawałki, danie skrapiamy oliwą z oliwek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2879,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
719,8 kcal
Tłuszcz
51 g
Węglowodany
41 g
Błonnik
28,2 g
Białko
28,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Hummus grzybowy
Nietypowe połączenie smaków – wyrazisty hummus z dodatkiem kremu grzybowego! To niesamowicie pyszne danie ma szansę zagościć na Twoim świątecznym stole.

Sałatka z warzywami i makaronem z sosem pistacjowym
Pyszna sałatka, którą zachwycisz gości! Połączenie makaronu, warzyw oraz oryginalnego sosu pistacjowego!

Kopytka gryczane z delikatnym bolognese
Pachnące bazylią kluski z dodatkiem szpinaku i sosu bolońskiego. Pyszna wariacja na temat klasycznych włoskich gnocchi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczony sandacz z cebulą i kaparami
Delikatny sandacz pieczony z cebulą to całkiem nowy pomysł na rybę, który odświeży Twoje menu! Sięgnij po przepis Karola na eleganckie i proste danie dla fanów wyjątkowych smaków.

Babeczka z mikrofali na 3 sposoby
Szybki deser do przygotowania w mikrofalówce. Wystarczy kilka chwil i masz pyszną babeczkę w filiżance!

Dorsz z chorizo i rozmarynem
Soczyste kawałki ryby upieczone z kiełbasą chorizo i świeżym rozmarynem. Proste danie o wyrafinowanym smaku.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Minipizza z kabanosami
Sprawdzony przepis Karola Okrasy na pizzę! Doskonała na obiad lub kolację!

Krewetkowo-wieprzowe pulpeciki po wietnamsku z grilla z sałatką z arbuza i ogórka
Intrygujące połączenie owoców morza, mięsa i warzyw, czyli pyszne pulpeciki krewetkowo-wieprzowe, podawane z sałatką.

Terrina z łososia z serem feta
Tradycyjna francuska przystawka podawana na zimno. W wersji z delikatnym łososiem i słonym serem jest przepyszna!