przepis-na-kobiete.pl

Słońce z ciasta francuskiego z serami i szynką • przepis • składniki • przygotowanie

Niezwykle szybkie w przygotowaniu danie, które będzie idealną kolacją lub przekąską podczas spotkania z najbliższymi. Skuś się na ten serowy przepis, któremu charakteru dodaje szynka z indyka i sezam.

Słońce z ciasta francuskiego z serami i szynką

Niezwykle szybkie w przygotowaniu danie, które będzie idealną kolacją lub przekąską podczas spotkania z najbliższymi. Skuś się na ten serowy przepis, któremu charakteru dodaje szynka z indyka i sezam.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciasto francuskie - 2 płaty
szynka z indyka - 6 plastrów
oregano suszone - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 łyżeczka
ser camembert - 120 g
mozzarella, tarta - 120 g
jajko - 1 szt.
sezam biały - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.WYCINAMY CIASTO FRANCUSKIE:
Z obu płatów ciasta francuskiego wycinamy koło. Jedno z kół przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy na nim plastry szynki, zostawiając ok. 1 cm pustego brzegu. Całość oprószamy przyprawami.
2.NADZIEWAMY CIASTO SEREM:
Na środku koła układamy camembert i oprószamy go dookoła mozzarellą. Jajko bełtamy w miseczce i smarujemy nim brzegi ciasta. Nakładamy na nie drugie koło z ciasta i całość sklejamy tak, aby w środku nie było powietrza.
3.FORMUJEMY SŁOŃCE:
Ciasto francuskie nacinamy co ok. 2 cm, od brzegu ciasta do sera camembert, i zwijamy w rulony. Gotowe słońce smarujemy pozostałym jajkiem, oprószamy sezamem i pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C.
Słońce z ciasta francuskiego z serami i szynką

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYCINAMY CIASTO FRANCUSKIE

Z obu płatów ciasta francuskiego wycinamy koło. Jedno z kół przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy na nim plastry szynki, zostawiając ok. 1 cm pustego brzegu. Całość oprószamy przyprawami.

2

NADZIEWAMY CIASTO SEREM

Na środku koła układamy camembert i oprószamy go dookoła mozzarellą. Jajko bełtamy w miseczce i smarujemy nim brzegi ciasta. Nakładamy na nie drugie koło z ciasta i całość sklejamy tak, aby w środku nie było powietrza.

3

FORMUJEMY SŁOŃCE

Ciasto francuskie nacinamy co ok. 2 cm, od brzegu ciasta do sera camembert, i zwijamy w rulony. Gotowe słońce smarujemy pozostałym jajkiem, oprószamy sezamem i pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1720,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

430,2 kcal

🥑

Tłuszcz

30,2 g

🌾

Węglowodany

18,6 g

🥬

Błonnik

0,6 g

💪

Białko

18,9 g

Podobne przepisy