przepis-na-kobiete.pl

Czerstwy chleb na 3 sposoby: tarta, spaghetti i bułka na mleku • przepis • składniki • przygotowanie

Poznaj trzy przepisy Kingi w duchu zero waste z wykorzystaniem czerstwego chleba. Dowiedz się, jak zrobić tartę bez pieczenia, bułkę na mleku i spaghetti z okruszkami!

Czerstwy chleb na 3 sposoby: tarta, spaghetti i bułka na mleku

Poznaj trzy przepisy Kingi w duchu zero waste z wykorzystaniem czerstwego chleba. Dowiedz się, jak zrobić tartę bez pieczenia, bułkę na mleku i spaghetti z okruszkami!

Czas przygotowania
min
Liczba porcji
Poziom trudności

Składniki

jajko - 4 szt.
pomidorki koktajlowe - 100 g
szczypior cebuli - 6 g
zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
olej z pestek winogron - 1 łyżka
czerstwe pieczywo razowe - 80 g
cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
mleko - 230 ml
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
spaghetti pełnoziarniste - 200 g
Szpinak Baby - 100 g
cukier trzcinowy - 1 szczypta
masło - 2 łyżki
czerstwe pieczywo pszenne - 80 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.TARTA BEZ PIECZENIA:
Przygotuj rozdrabniacz małą patelnię z pokrywką W misie rozdrabniacza umieszczamy czerstwe pieczywo i zioła prowansalskie. MIKSUJEMY.
2.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
olej, dokładnie rozsmarowujemy.
3.WYSYPUJEMY ZMIKSOWANE PIECZYWO,:
rozkładamy na patelni równomiernie, delikatnie dociskając.
4.DO MISKI WBIJAMY:
jaja, dolewamy mleko.
5.MIESZAMY TRZEPACZKĄ. DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem.
6.MASĘ WYLEWAMY NA:
spód chlebowy.
7.WYKŁADAMY NA WIERZCH:
porwane na kawałki liście szpinaku, pokrojone pomidorki koktajlowe. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
8.
PRZYKRYWAMY PRZYKRYWKĄ.
9.SMAŻYMY NA MAŁYM:
ogniu około 10 minut.
10.PODAJEMY OPRÓSZONE POSIEKANYM:
szczypiorkiem.
11.BUŁKA NA MLEKU:
Bułkę przekrawamy na pół, umieszczamy w misce i zalewamy mlekiem.
12.BUŁKĘ OBRACAMY, ABY:
wchłonęła jak najwięcej mleka – pilnujemy, by nie rozmokła całkowicie. NA PATELNI ROZTAPIAMY: masło.
13.BUŁKĘ SMAŻYMY Z:
obu stron na złoty kolor. PODAJEMY OPRÓSZONĄ: cukrem.
14.SPAGHETTI Z OKRUSZKAMI:
Przygotuj rozdrabniacz Bułkę miksujemy w rozdrabniaczu.
15.MAKARON GOTUJEMY W:
osolonej wodzie.
16.ROZGRZEWAMY DUŻĄ PATELNIĘ:
razem z 3 łyżkami oliwy.
17.PODSMAŻAMY CZOSNEK POKROJONY:
w plasterki oraz rozdrobnioną bułkę.
18.CAŁOŚĆ SMAŻYMY PRZEZ:
ok. 3-4 MINUTY.
19.DODAJEMY ODROBINĘ SKÓRKI:
startej z cytryny.
20.OPRÓSZAMY SOLĄ.:
MIESZAMY.
21.OPCJONALNIE DODAJEMY ODROBINĘ:
ugotowanej kaszy. CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO: miski.
22.NA TĘ SAMĄ:
patelnię wylewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy szpinak. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
23.SMAŻYMY, AŻ ZMNIEJSZY:
swoją objętość. DODAJEMY UGOTOWANY: makaron. POSYPUJEMY PRZYGOTOWANĄ WCZEŚNIEJ: posypką.
Czerstwy chleb na 3 sposoby: tarta, spaghetti i bułka na mleku

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

TARTA BEZ PIECZENIA

Przygotuj rozdrabniacz małą patelnię z pokrywką W misie rozdrabniacza umieszczamy czerstwe pieczywo i zioła prowansalskie. MIKSUJEMY.

2

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

olej, dokładnie rozsmarowujemy.

3

WYSYPUJEMY ZMIKSOWANE PIECZYWO,

rozkładamy na patelni równomiernie, delikatnie dociskając.

4

DO MISKI WBIJAMY

jaja, dolewamy mleko.

5

MIESZAMY TRZEPACZKĄ. DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem.

6

MASĘ WYLEWAMY NA

spód chlebowy.

7

WYKŁADAMY NA WIERZCH

porwane na kawałki liście szpinaku, pokrojone pomidorki koktajlowe. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.

8

PRZYKRYWAMY PRZYKRYWKĄ.

9

SMAŻYMY NA MAŁYM

ogniu około 10 minut.

10

PODAJEMY OPRÓSZONE POSIEKANYM

szczypiorkiem.

11

BUŁKA NA MLEKU

Bułkę przekrawamy na pół, umieszczamy w misce i zalewamy mlekiem.

12

BUŁKĘ OBRACAMY, ABY

wchłonęła jak najwięcej mleka – pilnujemy, by nie rozmokła całkowicie. NA PATELNI ROZTAPIAMY: masło.

13

BUŁKĘ SMAŻYMY Z

obu stron na złoty kolor. PODAJEMY OPRÓSZONĄ: cukrem.

14

SPAGHETTI Z OKRUSZKAMI

Przygotuj rozdrabniacz Bułkę miksujemy w rozdrabniaczu.

15

MAKARON GOTUJEMY W

osolonej wodzie.

16

ROZGRZEWAMY DUŻĄ PATELNIĘ

razem z 3 łyżkami oliwy.

17

PODSMAŻAMY CZOSNEK POKROJONY

w plasterki oraz rozdrobnioną bułkę.

18

CAŁOŚĆ SMAŻYMY PRZEZ

ok. 3-4 MINUTY.

19

DODAJEMY ODROBINĘ SKÓRKI

startej z cytryny.

20

OPRÓSZAMY SOLĄ.

MIESZAMY.

21

OPCJONALNIE DODAJEMY ODROBINĘ

ugotowanej kaszy. CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO: miski.

22

NA TĘ SAMĄ

patelnię wylewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy szpinak. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.

23

SMAŻYMY, AŻ ZMNIEJSZY

swoją objętość. DODAJEMY UGOTOWANY: makaron. POSYPUJEMY PRZYGOTOWANĄ WCZEŚNIEJ: posypką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

419,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

209,7 kcal

🥑

Tłuszcz

11,1 g

🌾

Węglowodany

23,5 g

🥬

Błonnik

3,4 g

💪

Białko

3,4 g

Podobne przepisy

Czerstwy chleb na 3 sposoby: tarta, spaghetti i bułka na mleku - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl