Czerstwy chleb na 3 sposoby: tarta, spaghetti i bułka na mleku • przepis • składniki • przygotowanie
Poznaj trzy przepisy Kingi w duchu zero waste z wykorzystaniem czerstwego chleba. Dowiedz się, jak zrobić tartę bez pieczenia, bułkę na mleku i spaghetti z okruszkami!

Składniki
Instrukcje przygotowania
TARTA BEZ PIECZENIA
Przygotuj rozdrabniacz małą patelnię z pokrywką W misie rozdrabniacza umieszczamy czerstwe pieczywo i zioła prowansalskie. MIKSUJEMY.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
olej, dokładnie rozsmarowujemy.
WYSYPUJEMY ZMIKSOWANE PIECZYWO,
rozkładamy na patelni równomiernie, delikatnie dociskając.
DO MISKI WBIJAMY
jaja, dolewamy mleko.
MIESZAMY TRZEPACZKĄ. DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem.
MASĘ WYLEWAMY NA
spód chlebowy.
WYKŁADAMY NA WIERZCH
porwane na kawałki liście szpinaku, pokrojone pomidorki koktajlowe. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
PRZYKRYWAMY PRZYKRYWKĄ.
SMAŻYMY NA MAŁYM
ogniu około 10 minut.
PODAJEMY OPRÓSZONE POSIEKANYM
szczypiorkiem.
BUŁKA NA MLEKU
Bułkę przekrawamy na pół, umieszczamy w misce i zalewamy mlekiem.
BUŁKĘ OBRACAMY, ABY
wchłonęła jak najwięcej mleka – pilnujemy, by nie rozmokła całkowicie. NA PATELNI ROZTAPIAMY: masło.
BUŁKĘ SMAŻYMY Z
obu stron na złoty kolor. PODAJEMY OPRÓSZONĄ: cukrem.
SPAGHETTI Z OKRUSZKAMI
Przygotuj rozdrabniacz Bułkę miksujemy w rozdrabniaczu.
MAKARON GOTUJEMY W
osolonej wodzie.
ROZGRZEWAMY DUŻĄ PATELNIĘ
razem z 3 łyżkami oliwy.
PODSMAŻAMY CZOSNEK POKROJONY
w plasterki oraz rozdrobnioną bułkę.
CAŁOŚĆ SMAŻYMY PRZEZ
ok. 3-4 MINUTY.
DODAJEMY ODROBINĘ SKÓRKI
startej z cytryny.
OPRÓSZAMY SOLĄ.
MIESZAMY.
OPCJONALNIE DODAJEMY ODROBINĘ
ugotowanej kaszy. CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO: miski.
NA TĘ SAMĄ
patelnię wylewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy szpinak. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
SMAŻYMY, AŻ ZMNIEJSZY
swoją objętość. DODAJEMY UGOTOWANY: makaron. POSYPUJEMY PRZYGOTOWANĄ WCZEŚNIEJ: posypką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
419,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
209,7 kcal
Tłuszcz
11,1 g
Węglowodany
23,5 g
Błonnik
3,4 g
Białko
3,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krewetki zapiekane w pomidorach
Pomidory obsypane przyprawami i oblane maślanym sosem z krewetkami smakują wyśmienicie! Spróbuj kuchni włoskiej w lekkim wydaniu według Darii!

Mazurek marchewkowy
Zaskocz swoich gości i zaserwuj im oryginalnego mazurka na marchewkowym spodzie z masą z serka homogenizowanego.

Szybka pasta alla siracusana
Kuchnia we włoskim stylu to źródło prostych przepisów na makaron. Wypróbuj mocno pomidorowy i ostry smak pasty alla siracusana.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Koncentrat bulionu wołowego
Aromatyczny koncentrat bulionu wołowego przygotowany ze świeżych warzyw, ziół i mięsa z dodatkiem suszonych pomidorów. Ten wyjątkowy bulion może stać się bazą wielu pysznych zup.

Fit kokosanki
Mięciutkie i wilgotne w środku ciastka pachnące kokosem, czyli fit kokosanki bez dodatku mąki. Wypróbuj ten przepis i ciesz się prostą, słodką przekąską, którą przygotujesz szybciej niż myślisz.

Precel z łososiem
Precel z łososiem i blanszowanym szpinakiem to świetny pomysł na smakowity początek i koniec dnia. Wystarczy 5 minut i gotowe!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jabłkowe tacos
Świetna propozycja słodkiej przekąski – jabłkowe tacos! Z własnoręcznie przygotowanymi tortillami i nadzieniem jabłkowym!

Warstwowa sałatka cobb w słoiku
Pieczony kurczak, boczek i mnóstwo warzyw w jednym słoiczku, który możesz zabrać wszędzie! Właśnie taka jest warstwowa sałatka cobb, którą przygotujesz, wybierając przepis Karola.

Makaron z boczniakami po azjatycku
Boczniaki po azjatycku to szybkie, sycące i rozgrzewające danie! Z pewnością zagoszczą na stałe w Waszym menu!