przepis-na-kobiete.pl

Owsianka z żurawiną i świeżymi owocami • przepis • składniki • przygotowanie

Żurawina i świeże owoce to pyszne dodatki do porannej owsianki. Wypróbuj koniecznie!

Owsianka z żurawiną i świeżymi owocami

Żurawina i świeże owoce to pyszne dodatki do porannej owsianki. Wypróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

banan - 1 szt.
cukier brązowy - 1 szczypta
gruszka - 1 szt.
mango - 1 szt.
mleko - 600 ml
orzech włoski - 30 g
płatki owsiane - 150 g
żurawina suszona - 30 g
przyprawa korzenna - 1 szczypta
mango suszone - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY OWSIANKĘ:
Suszone mango i orzechy włoskie grubo siekamy. Mieszamy z żurawiną i płatkami owsianymi. Mleko zagotowujemy. Dodajemy płatki owsiane i mieszankę przypraw korzennych, gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut, aż zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na 5 minut do spęcznienia.
2.OBIERAMY I KROIMY OWOCE:
W międzyczasie obieramy gruszkę, banana i mango. Gruszkę pozbawiamy gniazd nasiennych i razem z bananem kroimy w kostkę. Miąższ z mango odkrawamy od pestki i również kroimy w kostkę. Mieszamy wszystkie owoce.
3.DODAJEMY OWOCE:
Owsiankę ponownie mieszamy, przekładamy do salaterek i podajemy z owocami. Posypujemy odrobiną cukru (opcjonalnie).
Owsianka z żurawiną i świeżymi owocami

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY OWSIANKĘ

Suszone mango i orzechy włoskie grubo siekamy. Mieszamy z żurawiną i płatkami owsianymi. Mleko zagotowujemy. Dodajemy płatki owsiane i mieszankę przypraw korzennych, gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut, aż zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na 5 minut do spęcznienia.

2

OBIERAMY I KROIMY OWOCE

W międzyczasie obieramy gruszkę, banana i mango. Gruszkę pozbawiamy gniazd nasiennych i razem z bananem kroimy w kostkę. Miąższ z mango odkrawamy od pestki i również kroimy w kostkę. Mieszamy wszystkie owoce.

3

DODAJEMY OWOCE

Owsiankę ponownie mieszamy, przekładamy do salaterek i podajemy z owocami. Posypujemy odrobiną cukru (opcjonalnie).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1920,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

480,2 kcal

🥑

Tłuszcz

12,6 g

🌾

Węglowodany

87,7 g

🥬

Błonnik

11,6 g

💪

Białko

11,6 g

Podobne przepisy