przepis-na-kobiete.pl

Sałatka z warzywami i makaronem z sosem pistacjowym • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszna sałatka, którą zachwycisz gości! Połączenie makaronu, warzyw oraz oryginalnego sosu pistacjowego!

Sałatka z warzywami i makaronem z sosem pistacjowym

Pyszna sałatka, którą zachwycisz gości! Połączenie makaronu, warzyw oraz oryginalnego sosu pistacjowego!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

brokuł - 300 g
cebula dymka - 1 szt.
cytryna - 0,5 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
miód - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 6 łyżek
pistacje - 80 g
pomidorki koktajlowe - 300 g
sól - 1 szczypta
makaron penne - 300 g
ser kozi - 150 g
szparagi zielone - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.MAKARON GOTUJEMY Z BROKUŁAMI:
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, we wrzącej, osolonej wodzie. W międzyczasie brokuły oczyszczamy, dzielimy na małe różyczki i gotujemy wraz z makaronem przez ostatnie 3-4 minuty. Wszystko odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
2.PODSMAŻAMY SZPARAGI:
Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Szparagi obieramy na jednej trzeciej długości od dołu, zdrewniałe końce usuwamy, szparagi kroimy ukośnie w plastry. Podsmażamy razem z dymkami na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek przez 3-4 minuty, mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, skórką otartą z cytryny i przekładamy wraz z makaronem do miski.
3.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ:
Pistacje obieramy ze skorupek, połowę drobno siekamy i mieszamy z pozostałą oliwą (można użyć oleju pistacjowego), sokiem wyciśniętym z cytryny i miodem, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z sałatką i odstawiamy co najmniej na 1 godzinę do przegryzienia się smaków.
Sałatka z warzywami i makaronem z sosem pistacjowym

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MAKARON GOTUJEMY Z BROKUŁAMI

Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, we wrzącej, osolonej wodzie. W międzyczasie brokuły oczyszczamy, dzielimy na małe różyczki i gotujemy wraz z makaronem przez ostatnie 3-4 minuty. Wszystko odcedzamy, przelewamy zimną wodą.

2

PODSMAŻAMY SZPARAGI

Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Szparagi obieramy na jednej trzeciej długości od dołu, zdrewniałe końce usuwamy, szparagi kroimy ukośnie w plastry. Podsmażamy razem z dymkami na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek przez 3-4 minuty, mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, skórką otartą z cytryny i przekładamy wraz z makaronem do miski.

3

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Pistacje obieramy ze skorupek, połowę drobno siekamy i mieszamy z pozostałą oliwą (można użyć oleju pistacjowego), sokiem wyciśniętym z cytryny i miodem, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z sałatką i odstawiamy co najmniej na 1 godzinę do przegryzienia się smaków.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2664 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

444 kcal

🥑

Tłuszcz

21,2 g

🌾

Węglowodany

49,1 g

🥬

Błonnik

17,1 g

💪

Białko

17,1 g

Podobne przepisy

Sałatka z warzywami i makaronem z sosem pistacjowym - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl