przepis-na-kobiete.pl

Sok z czarnego bzu – przepis, właściwości, zastosowanie • przepis • składniki • przygotowanie

Czarny bez (po łacinie Sambucus nigra) to roślina, która od wielu wieków stanowi część tradycji kulinarnej oraz medycznej wielu krajów. Sok pozyskiwany z owoców oraz kwiatów tej rośliny jest pyszny i chętnie wykorzystywany w cukiernictwie, a także kuchni klasycznej i barmaństwie. Jak pozyskać z czarnego bzu? Poznaj przepis na ten pyszny sok!

Sok z czarnego bzu – przepis, właściwości, zastosowanie

Czarny bez (po łacinie Sambucus nigra) to roślina, która od wielu wieków stanowi część tradycji kulinarnej oraz medycznej wielu krajów. Sok pozyskiwany z owoców oraz kwiatów tej rośliny jest pyszny i chętnie wykorzystywany w cukiernictwie, a także kuchni klasycznej i barmaństwie. Jak pozyskać z czarnego bzu? Poznaj przepis na ten pyszny sok!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności

Składniki

woda - 1 l
cukier - 200 g
owoce czarnego bzu - 1 kg

Instrukcje przygotowania

1.MYJEMY OWOCE:
Owoce czarnego bzu wrzuć na sito, a następnie dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym, pilnując żeby nie przykleił się do mokrych owoców.
2.ODCINAMY GAŁĄZKI:
Weź nożyczki i poodcinaj owoce od gałązek. Usuń wszystkie zielone i niejadalne części i zostaw tylko ciemne owoce.
3.GOTUJEMY OWOCE:
W garnku zagotuj litr wody, a potem wsyp do wrzątku cukier i zamieszaj. Gdy cukier się rozpuści, dodaj owoce czarnego bzu. Gotuj na małym ogniu, aż owoce zmiękną (ok. 30 minut).
4.MIKSUJEMY OWOCE:
Wsadź blender do soku i delikatnie zblenduj owoce, aby wydobyć z nich jeszcze więcej soku.
5.ODCEDZAMY SOK:
Na sicie ułóż gazę, a sito ułóż na słoiku. Zacznij przelewać sok z garnka przez sito. Przecedź go dokładnie, aby oddzielić pestki i resztki owoców od cieczy.
6.ODSTAWIAMY SOK DO OCHŁODZENIA:
Sok pozostaw do ostygnięcia, a potem zakręć słoik i schowaj do lodówki. Tak przygotowany napój będzie zdatny do wypicia przez kilka tygodni.
Sok z czarnego bzu – przepis, właściwości, zastosowanie

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MYJEMY OWOCE

Owoce czarnego bzu wrzuć na sito, a następnie dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym, pilnując żeby nie przykleił się do mokrych owoców.

2

ODCINAMY GAŁĄZKI

Weź nożyczki i poodcinaj owoce od gałązek. Usuń wszystkie zielone i niejadalne części i zostaw tylko ciemne owoce.

3

GOTUJEMY OWOCE

W garnku zagotuj litr wody, a potem wsyp do wrzątku cukier i zamieszaj. Gdy cukier się rozpuści, dodaj owoce czarnego bzu. Gotuj na małym ogniu, aż owoce zmiękną (ok. 30 minut).

4

MIKSUJEMY OWOCE

Wsadź blender do soku i delikatnie zblenduj owoce, aby wydobyć z nich jeszcze więcej soku.

5

ODCEDZAMY SOK

Na sicie ułóż gazę, a sito ułóż na słoiku. Zacznij przelewać sok z garnka przez sito. Przecedź go dokładnie, aby oddzielić pestki i resztki owoców od cieczy.

6

ODSTAWIAMY SOK DO OCHŁODZENIA

Sok pozostaw do ostygnięcia, a potem zakręć słoik i schowaj do lodówki. Tak przygotowany napój będzie zdatny do wypicia przez kilka tygodni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1504 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

250,7 kcal

🥑

Tłuszcz

0 g

🌾

Węglowodany

63,3 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

0 g

Podobne przepisy

Sok z czarnego bzu – przepis, właściwości, zastosowanie - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl