przepis-na-kobiete.pl

Pstrąg pieczony w soli z sosem musztardowym • przepis • składniki • przygotowanie

Faszerowany cytryną i przyprawami pstrąg pieczony w solnej skorupce, która nadaje rybie niepowtarzalny smak. Robi wrażenie!

Pstrąg pieczony w soli z sosem musztardowym

Faszerowany cytryną i przyprawami pstrąg pieczony w solnej skorupce, która nadaje rybie niepowtarzalny smak. Robi wrażenie!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cytryna - 2 szt.
pomarańcza - 2 szt.
pstrąg, filet - 2 szt.
jajko - 4 szt.
marchew - 4 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
ząbek czosnku - 3 szt.
masło - 50 g
pieprz biały - 1 szczypta
musztarda sarepska - 1 łyżka
sól - 1 kg
pieprz czarny - 1 szczypta
tymianek suszony - 5 g
kolendra ziarna - 5 g
wino białe - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK:
do 190-200°C (termoobieg).
2.PRZYGOTUJ BLACHĘ DO:
pieczenia, papier do pieczenia, ręcznik papierowy, moździerz, trzepaczkę.
3.PRZYGOTOWANIE PSTRĄGA MYJEMY:
pod bieżącą wodą, z każdej strony (również w środku), osuszamy papierowym ręcznikiem, wycinamy skrzela i oczy.
4.POKROJONA W PÓŁPLASTRY:
1 cytrynę razem ze skórką wrzucamy do miseczki, dodajemy 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry, niewielką ilość roztartego w dłoniach suszonego tymianku, niewielką ilość oliwy z oliwek i doprawiamy pieprzem.
5.CAŁOŚĆ MIESZAMY. NASTĘPNIE PSTRĄGA FASZERUJEMY:
marynatą.
6.OKOŁO 1 KG:
soli wsypujemy do miski, dodajemy pozostałą ilość suszonego tymianku, ziarna roztartej w moździerzu kolendry (niewielką ilość kolendry, około 1 łyżeczki, pozostawiamy do doprawienia marchewki), następnie dodajemy niewielką ilość wody (około 20-30 ml).
7.DELIKATNIE MIESZAMY, AŻ:
sól zacznie się zbrylać.
8.DO SOLI DODAJEMY:
4 białka (lekko podbite), mieszamy do momentu powstania wilgotnej masy.
9.NA BLACHĘ WYŁOŻONĄ:
pergaminem wykładamy cienką warstwę masy solnej (grubość około 1 cm, długość warstwy powinna odpowiadać długości pstrąga, bez głowy i ogona).
10.PSTRĄGI UKŁADAMY NA:
przygotowanej warstwie solnej.
11.DOKŁADNIE PRZYKRYWAMY CAŁĄ:
powierzchnię ryb, bez głowy i ogona, solą (warstwa o grubości około 1 cm).
12.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
rozgrzanego do 190-200°C na 35-40 minut (temperatura pieczenia zależy od wielkości ryb, ryby o gramaturze 300-350 g pieczemy około 40 minut).
13.SOK Z 1:
cytryny wyciskamy do zimnego garnka, dodajemy 4 schłodzone żółtka, białe wino wytrawne – mieszamy za pomocą trzepaczki.
14.GARNEK STAWIAMY NA:
ogień (jeśli nie chcemy, aby zółtka jaj się ścięły, a sos zwarzył, możemy ubijać sos w kąpieli wodnej), sos energicznie mieszamy na małym ogniu, napowietrzamy w szybkim tempie, zbierając cały sos z dna naczynia (sos podgrzewamy do charakterystycznego momentu – robimy tzw.
15.TEST DOŁKA:
GDY: dmuchniemy w sos, powinien pojawić się dołek, jeśli dołek nie będzie się szybko zamykał, sos będzie gotowy).
16.WYŁĄCZAMY PALNIK POD:
garnkiem cały czas mieszając, dalej do sosu dodajemy oliwę z oliwek (100-150 ml), mieszamy do momentu, aż sos zacznie się błyszczeć i gęstnieć.
17.DODAJEMY 1 ŁYŻKĘ:
musztardy chrzanowej, odrobinę soli i mielonego białego pieprzu, mieszamy aż do momentu powstania kremowego sosu (sos najlepiej podawać od razu, kiedy jest ciepły, sosu nie należy ponownie podgrzewać).
18.OBRANE MARCHEWKI ŚCINAMY:
na cienkie paski za pomocą obieraczki.
19.NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ:
wlewamy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, z drugiej pomarańczy ścieramy skórkę do soku, następnie również wyciskamy z niej sok na patelnię.
20.1 ZĄBEK CZOSNKU:
rozgniatamy i wrzucamy na patelnię.
21.DODAJEMY 50 GRAMÓW:
zmrożonego masła w małych kawałkach.
22.W MOŹDZIERZU TRZEMY:
kolendrę (około 1 łyżeczki), dodajemy do soku, lekko mieszamy.
23.NASTĘPNIE DODAJEMY PIEPRZ:
i trochę soli.
24.KIEDY MASŁO SIE:
rozpuści, wrzucamy na patelnię marchewkę.
25.GOTUJEMY OKOŁO 5:
minut do momentu, aż marchewka zrobi się delikatnie miekka, a sok zgęstnieje.
26.Z PIEKARNIKA WYJMUJEMY:
upieczoną rybę, sól rozbijamy za pomocą noża, odłamujemy pokrywę z soli.
27.ZDEJMUJEMY DELIKATNIE SKÓRĘ:
z pstrągów.
28.JAK PODAWAĆ NA:
talerz wyjmujemy porcje podsmażonej marchewki, którą polewamy niewielką ilością sosu pomarańczowego, który pozostał na patelni.
29.NA MARCHEWCE UKŁADAMY:
kawałki ryby, rybę polewamy sosem musztardowym (sos możemy doprawić odrobiną soku z pomarańczy z masłem z patelni).
Pstrąg pieczony w soli z sosem musztardowym

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK

do 190-200°C (termoobieg).

2

PRZYGOTUJ BLACHĘ DO

pieczenia, papier do pieczenia, ręcznik papierowy, moździerz, trzepaczkę.

3

PRZYGOTOWANIE PSTRĄGA MYJEMY

pod bieżącą wodą, z każdej strony (również w środku), osuszamy papierowym ręcznikiem, wycinamy skrzela i oczy.

4

POKROJONA W PÓŁPLASTRY

1 cytrynę razem ze skórką wrzucamy do miseczki, dodajemy 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry, niewielką ilość roztartego w dłoniach suszonego tymianku, niewielką ilość oliwy z oliwek i doprawiamy pieprzem.

5

CAŁOŚĆ MIESZAMY. NASTĘPNIE PSTRĄGA FASZERUJEMY

marynatą.

6

OKOŁO 1 KG

soli wsypujemy do miski, dodajemy pozostałą ilość suszonego tymianku, ziarna roztartej w moździerzu kolendry (niewielką ilość kolendry, około 1 łyżeczki, pozostawiamy do doprawienia marchewki), następnie dodajemy niewielką ilość wody (około 20-30 ml).

7

DELIKATNIE MIESZAMY, AŻ

sól zacznie się zbrylać.

8

DO SOLI DODAJEMY

4 białka (lekko podbite), mieszamy do momentu powstania wilgotnej masy.

9

NA BLACHĘ WYŁOŻONĄ

pergaminem wykładamy cienką warstwę masy solnej (grubość około 1 cm, długość warstwy powinna odpowiadać długości pstrąga, bez głowy i ogona).

10

PSTRĄGI UKŁADAMY NA

przygotowanej warstwie solnej.

11

DOKŁADNIE PRZYKRYWAMY CAŁĄ

powierzchnię ryb, bez głowy i ogona, solą (warstwa o grubości około 1 cm).

12

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

rozgrzanego do 190-200°C na 35-40 minut (temperatura pieczenia zależy od wielkości ryb, ryby o gramaturze 300-350 g pieczemy około 40 minut).

13

SOK Z 1

cytryny wyciskamy do zimnego garnka, dodajemy 4 schłodzone żółtka, białe wino wytrawne – mieszamy za pomocą trzepaczki.

14

GARNEK STAWIAMY NA

ogień (jeśli nie chcemy, aby zółtka jaj się ścięły, a sos zwarzył, możemy ubijać sos w kąpieli wodnej), sos energicznie mieszamy na małym ogniu, napowietrzamy w szybkim tempie, zbierając cały sos z dna naczynia (sos podgrzewamy do charakterystycznego momentu – robimy tzw.

15

TEST DOŁKA

GDY: dmuchniemy w sos, powinien pojawić się dołek, jeśli dołek nie będzie się szybko zamykał, sos będzie gotowy).

16

WYŁĄCZAMY PALNIK POD

garnkiem cały czas mieszając, dalej do sosu dodajemy oliwę z oliwek (100-150 ml), mieszamy do momentu, aż sos zacznie się błyszczeć i gęstnieć.

17

DODAJEMY 1 ŁYŻKĘ

musztardy chrzanowej, odrobinę soli i mielonego białego pieprzu, mieszamy aż do momentu powstania kremowego sosu (sos najlepiej podawać od razu, kiedy jest ciepły, sosu nie należy ponownie podgrzewać).

18

OBRANE MARCHEWKI ŚCINAMY

na cienkie paski za pomocą obieraczki.

19

NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ

wlewamy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, z drugiej pomarańczy ścieramy skórkę do soku, następnie również wyciskamy z niej sok na patelnię.

20

1 ZĄBEK CZOSNKU

rozgniatamy i wrzucamy na patelnię.

21

DODAJEMY 50 GRAMÓW

zmrożonego masła w małych kawałkach.

22

W MOŹDZIERZU TRZEMY

kolendrę (około 1 łyżeczki), dodajemy do soku, lekko mieszamy.

23

NASTĘPNIE DODAJEMY PIEPRZ

i trochę soli.

24

KIEDY MASŁO SIE

rozpuści, wrzucamy na patelnię marchewkę.

25

GOTUJEMY OKOŁO 5

minut do momentu, aż marchewka zrobi się delikatnie miekka, a sok zgęstnieje.

26

Z PIEKARNIKA WYJMUJEMY

upieczoną rybę, sól rozbijamy za pomocą noża, odłamujemy pokrywę z soli.

27

ZDEJMUJEMY DELIKATNIE SKÓRĘ

z pstrągów.

28

JAK PODAWAĆ NA

talerz wyjmujemy porcje podsmażonej marchewki, którą polewamy niewielką ilością sosu pomarańczowego, który pozostał na patelni.

29

NA MARCHEWCE UKŁADAMY

kawałki ryby, rybę polewamy sosem musztardowym (sos możemy doprawić odrobiną soku z pomarańczy z masłem z patelni).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2129,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

532,3 kcal

🥑

Tłuszcz

31,5 g

🌾

Węglowodany

28,6 g

🥬

Błonnik

33,4 g

💪

Białko

33,4 g

Podobne przepisy

Pstrąg pieczony w soli z sosem musztardowym - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl