przepis-na-kobiete.pl

Słoneczna tarta brzoskwiniowa • przepis • składniki • przygotowanie

Kruche ciasto, kremowe, waniliowe wnętrze i soczyste brzoskwinie! Słoneczna tarta to deser, który serwujemy prosto z lodówki.

Słoneczna tarta brzoskwiniowa

Kruche ciasto, kremowe, waniliowe wnętrze i soczyste brzoskwinie! Słoneczna tarta to deser, który serwujemy prosto z lodówki.

Czas przygotowania
130 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

śmietana 12% - 2 łyżki
masło - 100 g
mąka pszenna - 10 g
jajko - 2 szt.
brzoskwinia - 300 g
cukier - 60 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
mleko - 200 ml
cukier puder - 5 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.KRUCHE CIASTO MĄKĘ:
przesiewamy przez sito na deskę lub do dużej miski.
2.ZIMNE MASŁO KROIMY:
w kostkę i dodajemy do mąki wraz z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną.
3.WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZAGNIATAMY:
(nie wyrabiamy ciasta zbyt długo, tylko do momentu połączenia składników).
4.CIASTO ZAWIJAMY W:
folię, chłodzimy w lodówce około godzinę.
5.PO SCHŁODZENIU ROZWAŁKOWUJEMY:
na grubość około 4-5 mm.
6.WYKŁADAMY NIM FORMĘ:
do tarty (średnica 26 cm), po czym ciasto nakłuwamy widelcem.
7.NA CIASTO WYKŁADAMY:
pognieciony papier do pieczenia, obciążamy go grochem, fasolą bądź specjalnymi obciążnikami i pieczemy w temperaturze 170°C (termoobieg) lub (180°C bez termoobiegu) przez około 20 minut.
8.ZDEJMUJEMY PAPIER Z:
obciążeniem i pieczemy jeszcze przez 5 minut (tarta nie może być zbyt długo pieczona, ponieważ jeszcze raz trafi do piekarnika).
9.MASA WANILIOWA MĄKĘ,:
mleko, żółtka, jajko, sól i cukier miksujemy razem.
10.TARTA NA DNO:
podpieczonej tarty wylewamy trochę masy waniliowej, na niej układamy połówki umytych brzoskwiń pokrojonych w plastry, następnie dodajemy resztę masy waniliowej.
11.PIECZEMY W TEMPERATURZE:
150°C (z termoobiegiem) lub 160°C (bez termoobiegu) przez 25-30 minut.
12.JAK PODAWAĆ TARTA:
po wystudzeniu tężeje, a masa powinna mieć konsystencję zbliżoną do budyniu.
13.GOTOWĄ TARTĘ POSYPUJEMY:
cukrem pudrem. WSKAZÓWKI: 1.
14.PAMIĘTAJ, BY TEMPERATURA:
wszystkich składników powinna być jednakowa, najlepiej gdy będą w temperaturze pokojowej.
15.W TRAKCIE PIECZENIA:
obserwuj tartę i piecz tak długo, aż masa się zetnie.
16.ZAWARTE W NIEJ:
jajka i mąka zawsze powodują ścięcie i zgęstnienie płynu w procesie pieczenia.
17.WAŻNY JEST ROZMIAR:
formy.
18.JEŚLI BĘDZIE MNIEJSZA,:
niż 26 cm średnicy, masy będzie za dużo i wypełni formę po brzegi, a czas pieczenia tarty znacznie się wydłuży.
19.JEŚLI UŻYWACIE BRZOSKWIŃ:
z puszki, musicie dokładnie je odcedzić i osuszyć przed ułożeniem na tarcie.
20.NIE MOŻNA UKŁADAĆ:
mokrych brzoskwiń z sokiem!
21.PAMIĘTAJCIE TEŻ, ŻE:
korzystamy z 300 g brzoskwiń, nie z całej puszki, w której jest 450-460 g owoców.
22.TARTĘ TRZEBA ODSTAWIĆ:
do wystudzenia.
23.MASA UZYSKUJE PRAWIDŁOWĄ:
konsystencję dopiero po ostygnięciu (jest oparta o recepturę creme brulee).
Słoneczna tarta brzoskwiniowa

Czas przygotowania

130 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KRUCHE CIASTO MĄKĘ

przesiewamy przez sito na deskę lub do dużej miski.

2

ZIMNE MASŁO KROIMY

w kostkę i dodajemy do mąki wraz z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną.

3

WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZAGNIATAMY

(nie wyrabiamy ciasta zbyt długo, tylko do momentu połączenia składników).

4

CIASTO ZAWIJAMY W

folię, chłodzimy w lodówce około godzinę.

5

PO SCHŁODZENIU ROZWAŁKOWUJEMY

na grubość około 4-5 mm.

6

WYKŁADAMY NIM FORMĘ

do tarty (średnica 26 cm), po czym ciasto nakłuwamy widelcem.

7

NA CIASTO WYKŁADAMY

pognieciony papier do pieczenia, obciążamy go grochem, fasolą bądź specjalnymi obciążnikami i pieczemy w temperaturze 170°C (termoobieg) lub (180°C bez termoobiegu) przez około 20 minut.

8

ZDEJMUJEMY PAPIER Z

obciążeniem i pieczemy jeszcze przez 5 minut (tarta nie może być zbyt długo pieczona, ponieważ jeszcze raz trafi do piekarnika).

9

MASA WANILIOWA MĄKĘ,

mleko, żółtka, jajko, sól i cukier miksujemy razem.

10

TARTA NA DNO

podpieczonej tarty wylewamy trochę masy waniliowej, na niej układamy połówki umytych brzoskwiń pokrojonych w plastry, następnie dodajemy resztę masy waniliowej.

11

PIECZEMY W TEMPERATURZE

150°C (z termoobiegiem) lub 160°C (bez termoobiegu) przez 25-30 minut.

12

JAK PODAWAĆ TARTA

po wystudzeniu tężeje, a masa powinna mieć konsystencję zbliżoną do budyniu.

13

GOTOWĄ TARTĘ POSYPUJEMY

cukrem pudrem. WSKAZÓWKI: 1.

14

PAMIĘTAJ, BY TEMPERATURA

wszystkich składników powinna być jednakowa, najlepiej gdy będą w temperaturze pokojowej.

15

W TRAKCIE PIECZENIA

obserwuj tartę i piecz tak długo, aż masa się zetnie.

16

ZAWARTE W NIEJ

jajka i mąka zawsze powodują ścięcie i zgęstnienie płynu w procesie pieczenia.

17

WAŻNY JEST ROZMIAR

formy.

18

JEŚLI BĘDZIE MNIEJSZA,

niż 26 cm średnicy, masy będzie za dużo i wypełni formę po brzegi, a czas pieczenia tarty znacznie się wydłuży.

19

JEŚLI UŻYWACIE BRZOSKWIŃ

z puszki, musicie dokładnie je odcedzić i osuszyć przed ułożeniem na tarcie.

20

NIE MOŻNA UKŁADAĆ

mokrych brzoskwiń z sokiem!

21

PAMIĘTAJCIE TEŻ, ŻE

korzystamy z 300 g brzoskwiń, nie z całej puszki, w której jest 450-460 g owoców.

22

TARTĘ TRZEBA ODSTAWIĆ

do wystudzenia.

23

MASA UZYSKUJE PRAWIDŁOWĄ

konsystencję dopiero po ostygnięciu (jest oparta o recepturę creme brulee).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2664,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

444,0 kcal

🥑

Tłuszcz

19,8 g

🌾

Węglowodany

56,3 g

🥬

Błonnik

11 g

💪

Białko

11 g

Podobne przepisy