przepis-na-kobiete.pl

Wegańskie minidonuty z kremem czekoladowym • przepis • składniki • przygotowanie

Wegańskie, mini i w dodatku czekoladowe? Tak! To donuty Kingi przygotowane z minimalną ilością tłuszczu i bez białego cukru. Koniecznie spróbuj jeśli chcesz, aby Twoje słodkości były bardziej fit.

Wegańskie minidonuty z kremem czekoladowym

Wegańskie, mini i w dodatku czekoladowe? Tak! To donuty Kingi przygotowane z minimalną ilością tłuszczu i bez białego cukru. Koniecznie spróbuj jeśli chcesz, aby Twoje słodkości były bardziej fit.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka orkiszowa - 1 szkl
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
daktyle medjool - 5 szt.
kakao - 3 łyżki
napój owsiany - 2 łyżki
banan - 0,5 szt.
pistacje - 1 garść
skórka pomarańczy kandyzowana - 4 łyżki
malina - 10 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SUCHE SKŁADNIKI:
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach. Tak przygotowane składniki mieszamy.
2.BLENDUJEMY MOKRE SKŁADNIKI:
Daktyle medjool pozbawiamy pestek. Przekładamy je do wysokiego naczynia, dodajemy napój owsiany, ekstrakt waniliowy i oliwę i całość blendujemy.
3.PIECZEMY DONUTY:
Mokre składniki łączymy z suchymi i dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, odcinamy końcówkę i wyciskamy donuty do maszyny. Pieczemy je przez ok. 5 minut i czynność powtarzamy, aż skończy nam się ciasto. Gotowe donuty delikatnie studzimy.
4.DEKORUJEMY DONUTY:
Składniki kremu umieszczamy w wysokim naczyniu i dokładnie blendujemy na gładką masę. Pistacje dość drobno siekamy. Każdy donut smarujemy kremem czekoladowym i ozdabiamy różnymi dodatkami.
Wegańskie minidonuty z kremem czekoladowym

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SUCHE SKŁADNIKI

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach. Tak przygotowane składniki mieszamy.

2

BLENDUJEMY MOKRE SKŁADNIKI

Daktyle medjool pozbawiamy pestek. Przekładamy je do wysokiego naczynia, dodajemy napój owsiany, ekstrakt waniliowy i oliwę i całość blendujemy.

3

PIECZEMY DONUTY

Mokre składniki łączymy z suchymi i dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, odcinamy końcówkę i wyciskamy donuty do maszyny. Pieczemy je przez ok. 5 minut i czynność powtarzamy, aż skończy nam się ciasto. Gotowe donuty delikatnie studzimy.

4

DEKORUJEMY DONUTY

Składniki kremu umieszczamy w wysokim naczyniu i dokładnie blendujemy na gładką masę. Pistacje dość drobno siekamy. Każdy donut smarujemy kremem czekoladowym i ozdabiamy różnymi dodatkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1984,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

330,7 kcal

🥑

Tłuszcz

4,9 g

🌾

Węglowodany

66,8 g

🥬

Błonnik

6,9 g

💪

Białko

6,2 g

Podobne przepisy

Wegańskie minidonuty z kremem czekoladowym - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl