przepis-na-kobiete.pl

Ciasto francuskie z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie

Połączenie chrupiącego ciasta francuskiego i soczystych truskawek to prawdziwa uczta dla podniebienia, a przy tym prosty i szybki deser, który da się przygotować bez specjalistycznej wiedzy i umiejętności cukierniczych. Zobacz, jak w kilku krokach stworzyć ten niezwykły deser!

Ciasto francuskie z truskawkami

Połączenie chrupiącego ciasta francuskiego i soczystych truskawek to prawdziwa uczta dla podniebienia, a przy tym prosty i szybki deser, który da się przygotować bez specjalistycznej wiedzy i umiejętności cukierniczych. Zobacz, jak w kilku krokach stworzyć ten niezwykły deser!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciasto francuskie - 1 szt.
truskawka - 120 g
cukier - 2 łyżki
cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
miód - 1 łyżeczka
mleko - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Rozłóż ciasto francuskie na blacie, a następnie pokrój je na kwadraty (powinno wyjść ich 8).
2.PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKI:
Truskawki przełóż do durszlaka i umyj dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie pozbaw je szypułek. Pozwól truskawkom całkowicie wyschnąć. Gdy będą już całkiem suche przekrój je na pół.
3.DOPRAWIAMY TRUSKAWKI:
Wrzuć truskawki do miseczki i wymieszaj je z cukrem i cukrem waniliowym.
4.UKŁADAMY TRUSKAWKI NA CIEŚCIE:
Gotowe truskawki ułóż na środku 4 kwadratów. Pozostałe kawałki ciasta pozostaw bez nadzienia. Miseczkę umyj.
5.WYKAŃCZAMY DESER:
Na każdym z kwadratów połóż wolny płat ciasta i dokładnie sklej je ze sobą, dociskając brzegi widelcem. W miseczce wymieszaj miód z mlekiem i posmaruj nim ciastka. Wierzch każdego z nich natnij nożem po skosie (zrób 3-4 nacięcia).
6.PIECZEMY CIASTKA:
Gotowe ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wsuń do pieca. Piecz ok. 15 minut, aż ciastka nabiorą rumianego koloru, a ich “listkowa” struktura będzie widoczna. Po upieczeniu pozwól ciastkom chwilę przestygnąć (ok. 15 minut).
Ciasto francuskie z truskawkami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Rozłóż ciasto francuskie na blacie, a następnie pokrój je na kwadraty (powinno wyjść ich 8).

2

PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKI

Truskawki przełóż do durszlaka i umyj dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie pozbaw je szypułek. Pozwól truskawkom całkowicie wyschnąć. Gdy będą już całkiem suche przekrój je na pół.

3

DOPRAWIAMY TRUSKAWKI

Wrzuć truskawki do miseczki i wymieszaj je z cukrem i cukrem waniliowym.

4

UKŁADAMY TRUSKAWKI NA CIEŚCIE

Gotowe truskawki ułóż na środku 4 kwadratów. Pozostałe kawałki ciasta pozostaw bez nadzienia. Miseczkę umyj.

5

WYKAŃCZAMY DESER

Na każdym z kwadratów połóż wolny płat ciasta i dokładnie sklej je ze sobą, dociskając brzegi widelcem. W miseczce wymieszaj miód z mlekiem i posmaruj nim ciastka. Wierzch każdego z nich natnij nożem po skosie (zrób 3-4 nacięcia).

6

PIECZEMY CIASTKA

Gotowe ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wsuń do pieca. Piecz ok. 15 minut, aż ciastka nabiorą rumianego koloru, a ich “listkowa” struktura będzie widoczna. Po upieczeniu pozwól ciastkom chwilę przestygnąć (ok. 15 minut).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1191,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

298 kcal

🥑

Tłuszcz

16,2 g

🌾

Węglowodany

32,6 g

🥬

Błonnik

0,6 g

💪

Białko

3,6 g

Podobne przepisy