Sernik z rabarbarem • przepis • składniki • przygotowanie
Słodko-kwaśny smak dzieciństwa zamknięty w pysznym serniku z rabarbarem. Upiecz ciasto z przepisu od Darii, zanim skończy się wiosna!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY CIASTO NA SPÓD
W malakserze mielemy wszystkie składniki spodu. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Formę smarujemy odrobiną masła i wylepiamy jej dno ciastem, dokładnie dociskając.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
Jajka miksujemy z cukrem. Cały czas miksując, dodajemy kolejno masło, mąkę ziemniaczaną, ziarenka laski wanilii oraz twaróg. Gdy uzyskamy jednolitą masę – przelewamy do foremki.
UKŁADAMY RABARBAR
Rabarbar oczyszczamy i kroimy na kawałki szerokości formy do pieczenia. Mieszamy z cukrem pudrem. Układamy na masie serowej tak, aby zakryć całą powierzchnię sernika.
PIECZEMY SERNIK
Sernik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160-170°C (w trybie grzania góra-dół). Na najniższej półce piekarnika ustawiamy blachę wypełnioną wrzącą wodą. Pieczemy 90 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika, aby wypuścić parę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6310 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
315,5 kcal
Tłuszcz
19,8 g
Węglowodany
29,9 g
Błonnik
5,3 g
Białko
5,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bigos z cukinii
Bigos z cukinii to lekka (i letnia!) alternatywa dla tradycyjnego bigosu, idealna na wakacyjne dni i nie tylko. Aromatyczny, pełen ziół, pomidorów i podsmażanych warzyw, świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii i stworzenie pysznego, domowego dania.

Grillowana cukinia
Grillowane warzywa to nieodłączny element letnich spotkań na świeżym powietrzu, a jednym z najchętniej wybieranych jest tytułowa cukinia. To uniwersalne warzywo, które w sezonie możemy nabyć w atrakcyjnej cenie oraz świetnej jakości. Może stać się doskonałym dodatkiem do innych potraw, jak i być najjaśniejszą gwiazdą całego grillowania.

Sałatka z pora — z jajkiem i szynką
Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Spróbuj naszej propozycji! Lekko pikantny por doskonale komponuje się z delikatnym jajkiem i aromatyczną szynką z indyka, sałatą masłową oraz ogórkiem. Sprawdź, jak zrobić tę sałatkę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wieniec morelowo-figowy
Połączenie suszonych owoców i ciasta drożdżowego? Tak! W postaci wieńca drożdżowego z nadzieniem morelowo-figowym smakuje doskonale!

Kaczka w sosie curry z gruszkami i pomarańczą
Delikatne mięso, wyrazisty sos, słodkie owoce i pikantna fasolka szparagowa – doskonały przepis na kaczkę po indyjsku.

Sałatka z białą fasolą
Biała fasola to pełne witamin i wartości odżywczych warzywo. Wystarczy odrobina dodatków, by stworzyć pyszną i lekką sałatkę.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szparagi w cieście twarogowym z trzech składników
Skarby wiosny w niezwykłej odsłonie! Szparagi zapieczone w prostym cieście z trzech składników będą zaskakującą i pyszną przekąską dla wielbicieli sezonowych warzyw.

Rolada bezowa z musem truskawkowym
Najlepszy deser na lato! Puszysty owocowo-śmietankowy mus owinięty w lekką bezę stanie się hitem Twojego domu!

Bożonarodzeniowa babka piernikowa
Puszyste ciasto pachnące przyprawami korzennymi i polane gęstą czekoladą. Pyszny sposób na babkę – nie tylko na święta!