przepis-na-kobiete.pl

Panna cotta waniliowa z owocami lasu • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj deser inspirowanych kuchnią włoską, który pokochał cały świat! Kilka prostych produktów, świeże owoce i zachwycający efekt!

Panna cotta waniliowa z owocami lasu

Przygotuj deser inspirowanych kuchnią włoską, który pokochał cały świat! Kilka prostych produktów, świeże owoce i zachwycający efekt!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 80 g
mleko 3,2% - 250 ml
olej rzepakowy - 2 łyżki
wanilia - 3 g
żelatyna - 3 łyżki
śmietana 30% - 250 ml
cukier trzcinowy - 70 g
cynamon - 1 szczypta
wino czerwone - 100 ml
maliny mrożone - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.NA SZCZEGÓLNĄ UWAGĘ:
zasługuje etap przygotowania żelatyny.
2.DOKŁADNIE ROZPUŚĆ JĄ:
w ciepłej śmietance kremówce, aby uniknąć grudek, które potrafią skutecznie zepsuć strukturę deseru.
3.NAJLEPIEJ WCZEŚNIEJ PRZEZ:
kilka minut moczyć żelatynę w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić ją w podgrzanej śmietance.
4.PO ZALANIU MASĄ:
foremek lub szklanek, pozwól panna cottcie wystygnąć i stężeć w lodówce przez co najmniej kilka godzin (najlepiej przez całą noc), aby uzyskać optymalną konsystencję.
5.JAK ZROBIĆ PANNA:
cottę, która fantastycznie smakuje, a przy tym perfekcyjnie wygląda?
6.PODSTAWA TO WYBÓR:
naczyń, do których przelejesz masę.
7.OCZYWIŚCIE FOREMKI DO:
panna cotty mogą być różnorodne, ale najbardziej polecamy Ci szklane lub ceramiczne miseczki i kieliszki.
8.STRZAŁ W DZIESIĄTKĘ:
to foremki do muffinek.
9.SĄ ONE WYGODNE,:
zwłaszcza kiedy planujesz przygotować większą ilość naszego przysmaku.
10.ZAZWYCZAJ MAJĄ OPTYMALNĄ:
pojemność i zapewniają deserowi piękny kształt.
11.SZCZEGÓLNIE DOBRZE SPRAWDZĄ:
się ceramiczne lub silikonowe foremki, z których łatwo wyjmiesz masę, a następnie z łatwością je oczyścisz.
12.Z KOLEI NAJPROSTSZA:
opcja to szklanki do koktajli lub po prostu niewielkie filiżanki, które znajdują się w każdym domu.
13.MOGĄ BYĆ PROSTE,:
o tradycyjnym kształcie kieliszka lub bardziej fantazyjne, z ozdobnymi kształtami i wzorami.
14.TO ZALEŻY TYLKO:
od Ciebie!
15.RADZIMY UNIKAĆ WYSOKICH:
szklanek.
16.STOŻEK PANNA COTTY:
powinien mieć dość szeroką podstawę.
17.WARTO DODAĆ, ŻE:
cukier trzcinowy jest tu polecaną opcją, lecz gdyby akurat zabrakło go w Twojej spiżarni, wybierz zwykły biały cukier.
18.NIC ZŁEGO SIĘ:
nie stanie!
19.JAK ZROBIĆ PANNA:
cottę z sosem, który zachwyci najbardziej wymagających smakoszy?
20.PRZEDE WSZYSTKIM SUGERUJEMY:
skorzystać z przepisu Pawła Małeckiego.
21.ZGODNIE Z JEGO:
wskazówkami, należy sięgnąć po mrożone owoce leśne – mogą być to same maliny lub mieszanka różnych owoców.
22.OCZYWIŚCIE KIEDY AKURAT:
trwa sezon na świeże owoce, nie wahaj się i sięgnij właśnie po nie!
23.PAWEŁ PODPOWIADA TEŻ,:
aby dodać do polewy 100 ml czerwonego wina.
24.WZBOGACA ONO SMAK:
oraz zapewnia sosom odpowiednią konsystencję.
25.GDYBY JEDNAK DESER:
miał być serwowany dzieciom czy po prostu osobom, które nie spożywają alkoholu, zrezygnuj z trunku.
26.W TAKIM WYPADKU:
zagotuj jedynie owoce oraz cukier trzcinowy.
27.UWAGA – MUSISZ:
zachować dużą czujność podczas podgrzewania tych składników.
28.NIESTETY DOŚĆ ŁATWO:
przypalić masę z cukrem.
29.MIESZAJ WIĘC ENERGICZNIE,:
a na pewno wszystko pójdzie jak z płatka!
Panna cotta waniliowa z owocami lasu

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NA SZCZEGÓLNĄ UWAGĘ

zasługuje etap przygotowania żelatyny.

2

DOKŁADNIE ROZPUŚĆ JĄ

w ciepłej śmietance kremówce, aby uniknąć grudek, które potrafią skutecznie zepsuć strukturę deseru.

3

NAJLEPIEJ WCZEŚNIEJ PRZEZ

kilka minut moczyć żelatynę w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić ją w podgrzanej śmietance.

4

PO ZALANIU MASĄ

foremek lub szklanek, pozwól panna cottcie wystygnąć i stężeć w lodówce przez co najmniej kilka godzin (najlepiej przez całą noc), aby uzyskać optymalną konsystencję.

5

JAK ZROBIĆ PANNA

cottę, która fantastycznie smakuje, a przy tym perfekcyjnie wygląda?

6

PODSTAWA TO WYBÓR

naczyń, do których przelejesz masę.

7

OCZYWIŚCIE FOREMKI DO

panna cotty mogą być różnorodne, ale najbardziej polecamy Ci szklane lub ceramiczne miseczki i kieliszki.

8

STRZAŁ W DZIESIĄTKĘ

to foremki do muffinek.

9

SĄ ONE WYGODNE,

zwłaszcza kiedy planujesz przygotować większą ilość naszego przysmaku.

10

ZAZWYCZAJ MAJĄ OPTYMALNĄ

pojemność i zapewniają deserowi piękny kształt.

11

SZCZEGÓLNIE DOBRZE SPRAWDZĄ

się ceramiczne lub silikonowe foremki, z których łatwo wyjmiesz masę, a następnie z łatwością je oczyścisz.

12

Z KOLEI NAJPROSTSZA

opcja to szklanki do koktajli lub po prostu niewielkie filiżanki, które znajdują się w każdym domu.

13

MOGĄ BYĆ PROSTE,

o tradycyjnym kształcie kieliszka lub bardziej fantazyjne, z ozdobnymi kształtami i wzorami.

14

TO ZALEŻY TYLKO

od Ciebie!

15

RADZIMY UNIKAĆ WYSOKICH

szklanek.

16

STOŻEK PANNA COTTY

powinien mieć dość szeroką podstawę.

17

WARTO DODAĆ, ŻE

cukier trzcinowy jest tu polecaną opcją, lecz gdyby akurat zabrakło go w Twojej spiżarni, wybierz zwykły biały cukier.

18

NIC ZŁEGO SIĘ

nie stanie!

19

JAK ZROBIĆ PANNA

cottę z sosem, który zachwyci najbardziej wymagających smakoszy?

20

PRZEDE WSZYSTKIM SUGERUJEMY

skorzystać z przepisu Pawła Małeckiego.

21

ZGODNIE Z JEGO

wskazówkami, należy sięgnąć po mrożone owoce leśne – mogą być to same maliny lub mieszanka różnych owoców.

22

OCZYWIŚCIE KIEDY AKURAT

trwa sezon na świeże owoce, nie wahaj się i sięgnij właśnie po nie!

23

PAWEŁ PODPOWIADA TEŻ,

aby dodać do polewy 100 ml czerwonego wina.

24

WZBOGACA ONO SMAK

oraz zapewnia sosom odpowiednią konsystencję.

25

GDYBY JEDNAK DESER

miał być serwowany dzieciom czy po prostu osobom, które nie spożywają alkoholu, zrezygnuj z trunku.

26

W TAKIM WYPADKU

zagotuj jedynie owoce oraz cukier trzcinowy.

27

UWAGA – MUSISZ

zachować dużą czujność podczas podgrzewania tych składników.

28

NIESTETY DOŚĆ ŁATWO

przypalić masę z cukrem.

29

MIESZAJ WIĘC ENERGICZNIE,

a na pewno wszystko pójdzie jak z płatka!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1668,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

417,1 kcal

🥑

Tłuszcz

19,1 g

🌾

Węglowodany

49,7 g

🥬

Błonnik

10 g

💪

Białko

10 g

Podobne przepisy