Dim sum z farszem z mięsa mielonego • przepis • składniki • przygotowanie
Małe pierożki, wielki smak – wyborne połączenie farszu z mięsa mielonego i warzyw z lekkim ciastem i sosem sojowym.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE Z MĄKI
ze szczyptą soli i ok. 130 ML WODY: zagnieść gładkie, sprężyste ciasto.
POZOSTAWIĆ POD PRZYKRYCIEM
w temperaturze pokojowej na 30 minut.
DYMKI OCZYŚCIĆ I
pokroić w cienkie krążki.
MARCHEW OBRAĆ I
drobno zetrzeć na tarce.
CZOSNEK OBRAĆ I
drobno posiekać.
MIĘSO MIELONE SMAŻYĆ
na gorącym oleju, aż będzie kruche, lekko posolić.
DODAĆ STARTĄ MARCHEW,
dymkę i czosnek, doprawić przyprawą chińską 5 smaków, cynamonem, sosem sojowym i pieprzem.
SMAŻYĆ PRZEZ 3-5
minut, obracając, a następnie przyprawić i pozostawić do ostygnięcia.
LIŚCIE KAPUSTY CHIŃSKIEJ
oczyścić i wyłożyć nimi 2-3 wkłady lub bambusowe koszyczki do gotowania na parze.
CIASTO PODZIELIĆ NA
porcje, każdą porcję rozwałkować na posypanym mąką blacie kuchennym i wykroić krążki (o średnicy ok. 12 CM).
NA KAŻDYM KRĄŻKU
ułożyć po jednej czubatej łyżce farszu, zlepić brzegi, tworząc sakiewkę.
UMIEŚCIĆ W KOSZYCZKU
do gotowania na parze i gotować nad wrzącą wodą w garnku przez 20 minut, aż będą miękkie.
NATYCHMIAST PODAWAĆ Z
sosem sojowym do maczania.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2482 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
248,2 kcal
Tłuszcz
11 g
Węglowodany
24,3 g
Błonnik
13,5 g
Białko
13,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańskie lody czekoladowe z awokado
Lody z awokado? W Kuchni Lidla wszystko jest możliwe! Zobacz, jak przygotować domowe lody czekoladowe – i to w wersji wegańskiej!

Rosół azjatycki
Azjatycki rosół z mnóstwem korzennych przypraw, z dodatkiem pulpecików i kapusty pak choi – doskonale smakuje i rozgrzewa!

Smażony makaron stir fry
Szybkie i pełne aromatu danie? Przygotuj smażony makaron z warzywami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pierogi z suszonymi śliwkami
Słodkie smaki i świąteczne aromaty połączą się w pierogach Pawła! Sprawdź, jak przygotować śliwkowe nadzienie i migdałową okrasę!

Klops z jajkiem
Zobacz, jak smaczny i efektowny obiad można wyczarować z porcji mielonego mięsa i gotowanych jajek.

Focaccia. Przepis z burratą i oliwkami
Stworzona do tego, by się nią dzielić! Focaccia z dodatkiem rozmarynu, sera burrata i najlepszej oliwy będzie smakowała każdemu, kto sięgnie po kawałek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krem borówkowy z karmelem
Karmel i borówki? Świetne połączenie, które sprawdzi się, gdy mamy apetyt na unikalny deser. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda!

Rurki z kremem z ciasta francuskiego
Masz ochotę na rurki z kremem? Nie biegnij do cukierni – zrób je sam! To bardzo proste! Domowe rurki z kremem według Pawła Małeckiego są przepyszne!

Rolada cytrynowa
Domowa rolada z masą cytrynową doskonale sprawdzi się jako popołudniowy deser do kawy lub herbaty.