przepis-na-kobiete.pl

Schab faszerowany pesto z suszonych pomidorów z clafoutis z pomidorkami, oliwkami i fetą • przepis • składniki • przygotowanie

Zobacz, jak wyjątkową i harmonijną kompozycję smaków tworzą francuska zapiekanka clafoutis oraz schabowe roladki.

Schab faszerowany pesto z suszonych pomidorów z clafoutis z pomidorkami, oliwkami i fetą

Zobacz, jak wyjątkową i harmonijną kompozycję smaków tworzą francuska zapiekanka clafoutis oraz schabowe roladki.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 4 szt.
mąka pszenna tortowa - 120 g
mleko - 200 ml
oliwki czarne - 80 g
pomidorki koktajlowe - 600 g
ser feta - 100 g
cukier - 1 szczypta
śmietana 30% - 150 ml
bazylia świeża - 24 g
zioła prowansalskie - 2 szczypty
ząbek czosnku - 3 szt.
pestki dyni - 50 g
pomidor suszony - 100 g
wino białe - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 20 ml
mięso wieprzowe schab - 720 g
sól - 1 szczypta
szynka szwarcwaldzka - 200 g
masło - 10 g
pieprz czarny - 1 szczypta
szałwia świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WYKAŁACZKI SITKO:
trzepaczkę formę żaroodporną do zapiekanki blender kilka kawałków pergaminu tłuczek sznurek do zwinięcia roladek blaszkę Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra i dół) Clafoutis Pomidorki koktajlowe nakłuwamy delikatnie wykałaczką.
2.NA GŁĘBOKIEJ PATELNI:
podgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pomidorki.
3.
DOPRAWIAMY SOLĄ.
4.SMAŻYMY OK.:
5-7 MINUT.
5.DODAJEMY POSIEKANY CZOSNEK:
oraz oliwki pokrojone w talarki. MIESZAMY. ZDEJMUJEMY Z: ognia.
6.DO MISKI PRZESIEWAMY:
mąkę, dodajemy 2 żółtka jaj oraz 2 całe jaja, zioła prowansalskie, szczyptę cukru, niewielką ilość soli i świeżo mielony pieprz, 100 ml mleka i 50 ml śmietany.
7.
MIESZAMY TRZEPACZKĄ.
8.DOLEWAMY 100 ML:
mleka i 100 ml śmietany.
9.PONOWNIE MIESZAMY (CIASTO:
powinno mieć gęstszą konsystencję od ciasta na naleśniki).
10.DO CIASTA DODAJEMY:
drobno pokrojony sera feta. MIESZAMY.
11.FORMĘ DO ZAPIEKANKI:
smarujemy oliwą z oliwek, pomidory z czosnkiem przekładamy do formy. POSYPUJEMY POSIEKANĄ: bazylią. CAŁOŚĆ ZALEWAMY PRZYGOTOWANĄ: masą.
12.ZAPIEKANKĘ WKŁADAMY DO:
piekarnika rozgrzanego do 200°C (góra i dół), pieczemy ok. 20 MINUT.
13.PESTO PESTKI DYNI:
(lub orzechy pistacjowe) prażymy na patelni.
14.DO NACZYNIA WLEWAMY:
70 ml oliwy z oliwek, dodajemy gorące, prażone pestki dyni lub orzechy pistacji, drobno pokrojone ząbki czosnku wraz z posiekaną szałwią oraz suszonymi pomidorami.
15.
SKŁADNIKI MIKSUJEMY.
16.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem, dodajemy 1 łyżkę oliwy.
17.MIKSUJEMY, PESTO PRZEKŁADAMY:
do czystej miseczki.
18.SCHAB FASZEROWANY NA:
kawałku pergaminu rozsmarowujemy niewielką ilość oliwy z oliwek, posypujemy solą i pieprzem.
19.NA PERGAMINIE UKŁADAMY:
umyte i osuszone plastry schabu, przykrywamy je drugim kawałkiem pergaminu i rozbijamy schab. SCHAB SMARUJEMY: pesto.
20.WSZYSTKIE KAWAŁKI SCHABU:
zwijamy, robiąc z nich roladki.
21.PLASTERKI SZYNKI SZWARCWALDZKIEJ:
układamy po dwa obok siebie (muszą lekko na siebie nachodzić).
22.ZAWIJAMY W NIE:
roladkę tak, aby szynka całkowicie zakryła powierzchnię roladki. KAŻDĄ ROLADKĘ OBWIĄZUJEMY: sznurkiem. ROLADKI UKŁADAMY NA: patelni.
23.SMAŻYMY (BEZ DODATKU:
tłuszczu) z każdej strony tak, aby szynka była zarumieniona.
24.ZALEWAMY BIAŁYM WINEM,:
przykrywamy i chwilę dusimy.
25.ROLADKI PRZEKŁADAMY NA:
blaszkę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C, pieczemy 4-5 minut.
26.SOS NA PATELNIĘ,:
na której smażyliśmy roladki, wkładamy 10 g masła – gdy się rozpuści, dodajemy pieprz oraz niewielką ilość posiekanej szałwii.
27.ZDEJMUJEMY SZNUREK Z:
upieczonych roladek.
28.ROLADKI DELIKATNIE KROIMY:
w plasterki na ukos. UKŁADAMY JE NA: talerzu.
29.POLEWAMY SOSEM, POSYPUJEMY:
odrobiną świeżej szałwii. PODAJEMY Z ZAPIEKANKĄ: clafoutis.
Schab faszerowany pesto z suszonych pomidorów z clafoutis z pomidorkami, oliwkami i fetą

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WYKAŁACZKI SITKO

trzepaczkę formę żaroodporną do zapiekanki blender kilka kawałków pergaminu tłuczek sznurek do zwinięcia roladek blaszkę Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra i dół) Clafoutis Pomidorki koktajlowe nakłuwamy delikatnie wykałaczką.

2

NA GŁĘBOKIEJ PATELNI

podgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pomidorki.

3

DOPRAWIAMY SOLĄ.

4

SMAŻYMY OK.

5-7 MINUT.

5

DODAJEMY POSIEKANY CZOSNEK

oraz oliwki pokrojone w talarki. MIESZAMY. ZDEJMUJEMY Z: ognia.

6

DO MISKI PRZESIEWAMY

mąkę, dodajemy 2 żółtka jaj oraz 2 całe jaja, zioła prowansalskie, szczyptę cukru, niewielką ilość soli i świeżo mielony pieprz, 100 ml mleka i 50 ml śmietany.

7

MIESZAMY TRZEPACZKĄ.

8

DOLEWAMY 100 ML

mleka i 100 ml śmietany.

9

PONOWNIE MIESZAMY (CIASTO

powinno mieć gęstszą konsystencję od ciasta na naleśniki).

10

DO CIASTA DODAJEMY

drobno pokrojony sera feta. MIESZAMY.

11

FORMĘ DO ZAPIEKANKI

smarujemy oliwą z oliwek, pomidory z czosnkiem przekładamy do formy. POSYPUJEMY POSIEKANĄ: bazylią. CAŁOŚĆ ZALEWAMY PRZYGOTOWANĄ: masą.

12

ZAPIEKANKĘ WKŁADAMY DO

piekarnika rozgrzanego do 200°C (góra i dół), pieczemy ok. 20 MINUT.

13

PESTO PESTKI DYNI

(lub orzechy pistacjowe) prażymy na patelni.

14

DO NACZYNIA WLEWAMY

70 ml oliwy z oliwek, dodajemy gorące, prażone pestki dyni lub orzechy pistacji, drobno pokrojone ząbki czosnku wraz z posiekaną szałwią oraz suszonymi pomidorami.

15

SKŁADNIKI MIKSUJEMY.

16

DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem, dodajemy 1 łyżkę oliwy.

17

MIKSUJEMY, PESTO PRZEKŁADAMY

do czystej miseczki.

18

SCHAB FASZEROWANY NA

kawałku pergaminu rozsmarowujemy niewielką ilość oliwy z oliwek, posypujemy solą i pieprzem.

19

NA PERGAMINIE UKŁADAMY

umyte i osuszone plastry schabu, przykrywamy je drugim kawałkiem pergaminu i rozbijamy schab. SCHAB SMARUJEMY: pesto.

20

WSZYSTKIE KAWAŁKI SCHABU

zwijamy, robiąc z nich roladki.

21

PLASTERKI SZYNKI SZWARCWALDZKIEJ

układamy po dwa obok siebie (muszą lekko na siebie nachodzić).

22

ZAWIJAMY W NIE

roladkę tak, aby szynka całkowicie zakryła powierzchnię roladki. KAŻDĄ ROLADKĘ OBWIĄZUJEMY: sznurkiem. ROLADKI UKŁADAMY NA: patelni.

23

SMAŻYMY (BEZ DODATKU

tłuszczu) z każdej strony tak, aby szynka była zarumieniona.

24

ZALEWAMY BIAŁYM WINEM,

przykrywamy i chwilę dusimy.

25

ROLADKI PRZEKŁADAMY NA

blaszkę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C, pieczemy 4-5 minut.

26

SOS NA PATELNIĘ,

na której smażyliśmy roladki, wkładamy 10 g masła – gdy się rozpuści, dodajemy pieprz oraz niewielką ilość posiekanej szałwii.

27

ZDEJMUJEMY SZNUREK Z

upieczonych roladek.

28

ROLADKI DELIKATNIE KROIMY

w plasterki na ukos. UKŁADAMY JE NA: talerzu.

29

POLEWAMY SOSEM, POSYPUJEMY

odrobiną świeżej szałwii. PODAJEMY Z ZAPIEKANKĄ: clafoutis.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4841,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1210,4 kcal

🥑

Tłuszcz

75,8 g

🌾

Węglowodany

63,4 g

🥬

Błonnik

72,7 g

💪

Białko

72,7 g

Podobne przepisy