przepis-na-kobiete.pl

Wytrawna tarta Tatin • przepis • składniki • przygotowanie

Uwielbiasz francuskie sery? Jeśli tak, koniecznie spróbuj wytrawnej wersji tarty Tatin według przepisu Kingi! To aromatyczne i pełne warzyw danie, które zachwyca smakiem.

Wytrawna tarta Tatin

Uwielbiasz francuskie sery? Jeśli tak, koniecznie spróbuj wytrawnej wersji tarty Tatin według przepisu Kingi! To aromatyczne i pełne warzyw danie, które zachwyca smakiem.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciasto francuskie - 375 g
ziemniak - 4 szt.
burak - 2 szt.
kalarepa - 1 szt.
batat - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
masło - 70 g
rozmaryn świeży - 2 gałązki
sól - 0,5 łyżeczki
ser pavé - 150 g
Tomme de Montagne - 150 g
ser Carre de l’Est - 150 g
śmietana 18% - 6 łyżek

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY I UKŁADAMY WARZYWA:
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w bardzo cienkie plastry. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Następnie warzywa układamy w naczyniu naprzemiennie, pasami.
2.NADZIEWAMY TARTĘ SERAMI:
Sery pavé i tomme de Montagne kroimy w plastry i układamy między warzywami. Tak przygotowaną tartę oprószamy solą.
3.ROZTAPIAMY MASŁO:
W rondelku umieszczamy masło i dwie gałązki rozmarynu. Masło roztapiamy na małym ogniu i jeszcze gorącym polewamy składniki w formie.
4.PODPIEKAMY WARZYWA:
Tartę pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 20 minut, aż ser się roztopi.
5.PIECZEMY TARTĘ:
Tartę wyjmujemy z piekarnika. Ser morbier kroimy w plastry i układamy na warzywach. Następnie przykrywamy tartę ciastem francuskim i ponownie zapiekamy przez ok. 20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
6.PODAJEMY TARTĘ TATIN:
Gotową tartę Tatin delikatnie studzimy i obracamy do góry dnem. Doprawiamy ją solą do smaku, ozdabiamy kwaśną śmietaną i dekorujemy ulubionymi ziołami.
Wytrawna tarta Tatin

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY I UKŁADAMY WARZYWA

Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w bardzo cienkie plastry. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Następnie warzywa układamy w naczyniu naprzemiennie, pasami.

2

NADZIEWAMY TARTĘ SERAMI

Sery pavé i tomme de Montagne kroimy w plastry i układamy między warzywami. Tak przygotowaną tartę oprószamy solą.

3

ROZTAPIAMY MASŁO

W rondelku umieszczamy masło i dwie gałązki rozmarynu. Masło roztapiamy na małym ogniu i jeszcze gorącym polewamy składniki w formie.

4

PODPIEKAMY WARZYWA

Tartę pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 20 minut, aż ser się roztopi.

5

PIECZEMY TARTĘ

Tartę wyjmujemy z piekarnika. Ser morbier kroimy w plastry i układamy na warzywach. Następnie przykrywamy tartę ciastem francuskim i ponownie zapiekamy przez ok. 20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

6

PODAJEMY TARTĘ TATIN

Gotową tartę Tatin delikatnie studzimy i obracamy do góry dnem. Doprawiamy ją solą do smaku, ozdabiamy kwaśną śmietaną i dekorujemy ulubionymi ziołami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4576 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

457,6 kcal

🥑

Tłuszcz

28,4 g

🌾

Węglowodany

36,7 g

🥬

Błonnik

13,9 g

💪

Białko

13,9 g

Podobne przepisy