przepis-na-kobiete.pl

Sambar z czerwonej soczewicy z rzepą i bakłażanem • przepis • składniki • przygotowanie

Ten aromatyczny gulasz to indyjski klasyk. Idealne połączenie warzyw i wyrazistych przypraw sprawi, że z miejsca go pokochasz!

Sambar z czerwonej soczewicy z rzepą i bakłażanem

Ten aromatyczny gulasz to indyjski klasyk. Idealne połączenie warzyw i wyrazistych przypraw sprawi, że z miejsca go pokochasz!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 1 szt.
batat - 1 szt.
cebula - 1 szt.
soczewica czerwona - 0,5 szkl
kurkuma mielona - 1 łyżeczka
masło klarowane - 3 łyżki
kminek mielony - 1 łyżeczka
pomidor malinowy - 2 szt.
rzepa - 1 szt.
sól - 1 łyżeczka
kolendra świeża - 1 garść
woda - 1 l
kiełki fasoli mung - 40 g
ząbek czosnku - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY SOCZEWICĘ:
2 łyżki masła rozpuszczamy na dnie dużego garnka. Podprażamy przez minutę nasiona kminu. Dodajemy kurkumę i pokrojoną w kostkę cebulę. Całość smażymy do momentu zeszklenia się cebuli. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy kolejną minutę.
2.SMAŻYMY I GOTUJEMY WARZYWA:
Pozostałą część masła roztapiamy na dużej patelni. Podsmażamy pokrojone w kostkę: pomidory, batata, rzepę i bakłażana. Dodajemy pozostałą część wody. Gotujemy ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu, do momentu zgęstnienia.
3.PODAJEMY SAMBAR:
Ugotowany sambar podajemy w miseczkach z porwaną na kawałki kolendrą i dowolnymi kiełkami.
Sambar z czerwonej soczewicy z rzepą i bakłażanem

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY SOCZEWICĘ

2 łyżki masła rozpuszczamy na dnie dużego garnka. Podprażamy przez minutę nasiona kminu. Dodajemy kurkumę i pokrojoną w kostkę cebulę. Całość smażymy do momentu zeszklenia się cebuli. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy kolejną minutę.

2

SMAŻYMY I GOTUJEMY WARZYWA

Pozostałą część masła roztapiamy na dużej patelni. Podsmażamy pokrojone w kostkę: pomidory, batata, rzepę i bakłażana. Dodajemy pozostałą część wody. Gotujemy ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu, do momentu zgęstnienia.

3

PODAJEMY SAMBAR

Ugotowany sambar podajemy w miseczkach z porwaną na kawałki kolendrą i dowolnymi kiełkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1321,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

330,3 kcal

🥑

Tłuszcz

11 g

🌾

Węglowodany

48,5 g

🥬

Błonnik

10,4 g

💪

Białko

10,9 g

Podobne przepisy