przepis-na-kobiete.pl

Kurczak curry z ananasem • przepis • składniki • przygotowanie

Soczyste kawałki piersi z kurczaka podsmażone ze słodkim ananasem i przyprawione curry, miodem oraz odrobiną imbiru.

Kurczak curry z ananasem

Soczyste kawałki piersi z kurczaka podsmażone ze słodkim ananasem i przyprawione curry, miodem oraz odrobiną imbiru.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
imbir świeży - 4 g
curry - 4 łyżeczki
ząbek czosnku - 1 szt.
kurczak filety z piersi - 500 g
miód - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sok ananasowy - 150 ml
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 100 ml
ananas - 480 g
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ FILETY Z:
kurczaka myjemy i osuszamy.
2.KROIMY NA CIENKIE:
paski, mniej więcej równej wielkości.
3.MIĘSO PRZEKŁADAMY DO:
miseczki, posypujemy 3 łyżeczkami przyprawy curry tak, aby pokryła ona dokładnie każdy kawałeczek mięsa.
4.ODSTAWIAMY W CHŁODNE:
miejsce na co najmniej 30 minut.
5.PODSMAŻ NA PATELNI:
rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej pokrojoną w niewielką kostkę cebulę.
6.KIEDY ZACZNIE SIĘ:
szklić, dodajemy mięso i smażymy, aż się zarumieni.
7.NASTĘPNIE DODAJEMY STARTY:
na drobnych oczkach imbir, miód, drobno posiekany czosnek oraz pokrojonego w kostkę ananasa i sok z ananasa.
8.WSZYSTKO RAZEM SMAŻYMY,:
aż sok częściowo odparuje.
9.WSKAZÓWKA:
MOŻESZ UŻYĆ: ananasa i soku z ananasa z puszki.
10.GDY SOS ZOSTANIE:
częściowo zredukowany, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pozostałą ilością curry.
11.JEŚLI SOS BĘDZIE:
za rzadki, pozostawiamy patelnię jeszcze przez chwilę na ogniu, żeby sos odparował.
12.MOŻEMY TEŻ ZAGĘŚCIĆ:
go łyżeczką mąki ziemniaczanej (rozprowadzonej wcześniej w małej ilości zimnej wody).
13.PODAJ PODAJEMY Z:
ryżem ugotowanym na sypko.
Kurczak curry z ananasem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ FILETY Z

kurczaka myjemy i osuszamy.

2

KROIMY NA CIENKIE

paski, mniej więcej równej wielkości.

3

MIĘSO PRZEKŁADAMY DO

miseczki, posypujemy 3 łyżeczkami przyprawy curry tak, aby pokryła ona dokładnie każdy kawałeczek mięsa.

4

ODSTAWIAMY W CHŁODNE

miejsce na co najmniej 30 minut.

5

PODSMAŻ NA PATELNI

rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej pokrojoną w niewielką kostkę cebulę.

6

KIEDY ZACZNIE SIĘ

szklić, dodajemy mięso i smażymy, aż się zarumieni.

7

NASTĘPNIE DODAJEMY STARTY

na drobnych oczkach imbir, miód, drobno posiekany czosnek oraz pokrojonego w kostkę ananasa i sok z ananasa.

8

WSZYSTKO RAZEM SMAŻYMY,

aż sok częściowo odparuje.

9

WSKAZÓWKA

MOŻESZ UŻYĆ: ananasa i soku z ananasa z puszki.

10

GDY SOS ZOSTANIE

częściowo zredukowany, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pozostałą ilością curry.

11

JEŚLI SOS BĘDZIE

za rzadki, pozostawiamy patelnię jeszcze przez chwilę na ogniu, żeby sos odparował.

12

MOŻEMY TEŻ ZAGĘŚCIĆ

go łyżeczką mąki ziemniaczanej (rozprowadzonej wcześniej w małej ilości zimnej wody).

13

PODAJ PODAJEMY Z

ryżem ugotowanym na sypko.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1602,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

534,3 kcal

🥑

Tłuszcz

10,7 g

🌾

Węglowodany

42,1 g

🥬

Błonnik

3,3 g

💪

Białko

37,4 g

Podobne przepisy