przepis-na-kobiete.pl

Kruche ciastka kakaowo-migdałowe • przepis • składniki • przygotowanie

Łatwe w przygotowaniu ciasteczka z migdałami, które upieczesz w kilka chwil. Ich mocno kakaowy smak urzekł już wielu!

Kruche ciastka kakaowo-migdałowe

Łatwe w przygotowaniu ciasteczka z migdałami, które upieczesz w kilka chwil. Ich mocno kakaowy smak urzekł już wielu!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 75 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
żółtko jaja kurzego - 1 szt.
kakao - 15 g
masło - 150 g
migdały - 100 g
mąka pszenna typ 650 - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE MĄKĘ PRZESIEWAMY,:
dodajemy cukier i cukier wanilinowy oraz masło, żółtko i kakao.
2.WYRABIAMY KRUCHE CIASTO:
(nie wyrabiamy zbyt długo). NA KOŃCU DODAJEMY: migdały. Z CIASTA FORMUJEMY: walec.
3.WSTAWIAMY DO LODÓWKI:
na mniej więcej 40-50 minut.
4.GDY CIASTO BĘDZIE:
twarde, kroimy je na plastry o grubości ok. 5-6 MM.
5.ROZKŁADAMY JE NA:
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6.
PIECZEMY OK.
7.12-14 MIN W:
temperaturze ok. 180°C.
Kruche ciastka kakaowo-migdałowe

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE MĄKĘ PRZESIEWAMY,

dodajemy cukier i cukier wanilinowy oraz masło, żółtko i kakao.

2

WYRABIAMY KRUCHE CIASTO

(nie wyrabiamy zbyt długo). NA KOŃCU DODAJEMY: migdały. Z CIASTA FORMUJEMY: walec.

3

WSTAWIAMY DO LODÓWKI

na mniej więcej 40-50 minut.

4

GDY CIASTO BĘDZIE

twarde, kroimy je na plastry o grubości ok. 5-6 MM.

5

ROZKŁADAMY JE NA

blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

6

PIECZEMY OK.

7

12-14 MIN W

temperaturze ok. 180°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2823 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

282,3 kcal

🥑

Tłuszcz

17,9 g

🌾

Węglowodany

25,5 g

🥬

Błonnik

5,1 g

💪

Białko

5,1 g

Podobne przepisy

Kruche ciastka kakaowo-migdałowe - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl