Letnia sałatka z dressingiem z grejpfruta • przepis • składniki • przygotowanie
Ciepła sałatka z aromatycznym kozim serem, której smak dopełnia dressing z grejpfruta. Koniecznie spróbuj!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA, GRZYBY I OWOCE
Grejpfruta obieramy tak, aby usunąć jak najwięcej białej błonki. Następnie wykrajamy filety z owocu, zbierając przy tym sok. Cebule dymki kroimy na kawałki o wielkości 1 cm. Grzyby oczyszczamy i (w zależności od wielkości) kroimy na pół lub w ćwiartki. Pomidory suszone odsączamy z zalewy. Cykorię myjemy i kroimy w paski o szerokości 1 cm, usuwając przy tym cały głąb.
PODSMAŻAMY
Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek aż do zeszklenia. Rozcieńczamy zebranym sokiem z grejpfruta i octem jabłkowym. Doprawiamy musztardą, miodem, solą oraz pieprzem i krótko gotujemy. Dodajemy cebule dymki, grzyby i suszone pomidory. Gotujemy ok. 1 minuty. Dodajemy paski cykorii, trzymamy na ogniu przez 10 sekund, aż się połączą.
PODAJEMY SAŁATKĘ NA CIEPŁO
Sałatkę przekładamy na talerze i rozkładamy na niej cząstki grejpfruta. Dodajemy małe kawałki sera koziego i natychmiast podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
732,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
366,2 kcal
Tłuszcz
18,3 g
Węglowodany
38,7 g
Błonnik
16 g
Białko
16 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa serowo-cebulowa
Zioła, białe wino i serek topiony to sposób Karola na doskonałą zupę cebulową!

Krem szparagowo-ogórkowy
Karol Okrasa podejmuje wegetariańskie wyzwanie! Zobacz, jak przygotować zupę krem ze szparagami i ogórkami kiszonymi, z dodatkiem chrupiącej ciecierzycy.

Precle z warzywami
Pieczona papryka, grillowana cukinia, rukola i kozi serek twarogowy to idealne dodatki do precla w wersji wegetariańskiej. Sprawdź, jak to się świetnie ze sobą łączy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sos tzatziki
Tzatziki to przysmak, który należy do dziedzictwa kulinarnego Grecji. Delikatna i aksamitna konsystencja sosu czyni tzatziki nieodłącznym elementem wielu dań z tego rejonu Morza Śródziemnego. Pyszne połączenie czosnku i odświeżającego ogórka z jogurtem, oliwą i sokiem z cytryny ma niezliczone rzesze miłośników. W tym tekście zdradzimy Ci, jak przygotować tzatziki na kilka różnych sposobów.

Jadalne doniczki z czekolady
Ładne kwiatki! A do tego w pełni jadalne i gwarantujące efekt zaskoczenia! Koniecznie przygotuj te wyjątkowe doniczki skrywające w swym wnętrzu ciasteczka i delikatny wiśniowy mus.

BLT, czyli kanapka w stylu amerykańskim z bekonem, sałatą i pomidorem
Kanapka inspirowana kuchnią amerykańską. Idealnie podsmażone kromki chleba tostowego, które ukrywają plastry chrupiącego bekonu i soczystego pomidora, to świetny pomysł na śniadanie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapki z łososiem
Pomysł na zdrową przekąskę w kilka chwil? Ciemne pieczywo, ogórek i wędzony łosoś! Do tego odrobina koperku... i gotowe.

Arbuziaki z galaretki
Efektowny i orzeźwiający deser w formie trójkolorowych galaretek przypominających plasterki arbuza zachwyca wyglądem i smakiem! Idealny na letnie przyjęcia.

Owsianka szarlotkowa
Owsianka szarlotkowa, to świetny pomysł na udane, pożywne i smaczne śniadanie. Zobaczcie sami, jak łatwo ją przygotować, gdy pomaga wam w tym termorobot MC Smart. Śniadanie czas podać!