przepis-na-kobiete.pl

Kawowa panna cotta z wiśniami • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj przepis na panna cottę z kawą i syropem z wiśniami! To doskonały deser na każdą okazję.

Kawowa panna cotta z wiśniami

Wypróbuj przepis na panna cottę z kawą i syropem z wiśniami! To doskonały deser na każdą okazję.

Czas przygotowania
250 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 57 g
kawa - 20 g
mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
wiśnia - 350 g
żelatyna - 3 g
śmietana 30% - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.
Przygotuj moździerz foremki o pojemności 150 ml filtr do herbaty
2.PRZYGOTOWUJEMY PANNA COTTĘ 10:
G KAWY ROZCIERAMY NA GRUBO W MOŹDZIERZU.
3.
ZAGOTOWUJEMY W RONDELKU Z DODATKIEM ŚMIETANY I 50 G CUKRU.
4.
NASTĘPNIE GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU OK. 10 MINUT, OD CZASU DO CZASU MIESZAJĄC.
5.
ZDEJMUJEMY Z OGNIA.
6.
ŻELATYNĘ MOCZYMY W ZIMNEJ WODZIE PRZEZ 5 MINUT.
7.
NASTĘPNIE OSĄCZAMY I ROZPUSZCZAMY W CIEPŁEJ ŚMIETANIE.
8.
MASĘ PRZELEWAMY PRZEZ SITKO DO 4 FOREMEK (PO OK. 150 ML).
9.
WSTAWIAMY NA 4 GODZINY LUB NA NOC DO LODÓWKI, ABY MASA STĘŻAŁA.
10.PRZYGOTOWUJEMY SOS WIŚNIOWY WIŚNIE:
osączamy na sitku, zbierając przy tym sok.
11.
Pozostałe ziarna kawy przekładamy do jednorazowego filtra do herbaty, szczelnie zamykamy i zagotowujemy z sokiem i pozostałym cukrem.
12.
Gotujemy przez 2 minuty.
13.
Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy odrobiną wody, następnie zagęszczamy nią sok z wiśni.
14.
Dodajemy wiśnie i pozostawiamy do wystudzenia.
15.
Przed podaniem usuwamy filtr do herbaty.
16.
Panna cottę wysuwamy z foremek na talerze i podajemy z syropem wiśniowym.
Kawowa panna cotta z wiśniami

Czas przygotowania

250 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotuj moździerz foremki o pojemności 150 ml filtr do herbaty

2

PRZYGOTOWUJEMY PANNA COTTĘ 10

G KAWY ROZCIERAMY NA GRUBO W MOŹDZIERZU.

3

ZAGOTOWUJEMY W RONDELKU Z DODATKIEM ŚMIETANY I 50 G CUKRU.

4

NASTĘPNIE GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU OK. 10 MINUT, OD CZASU DO CZASU MIESZAJĄC.

5

ZDEJMUJEMY Z OGNIA.

6

ŻELATYNĘ MOCZYMY W ZIMNEJ WODZIE PRZEZ 5 MINUT.

7

NASTĘPNIE OSĄCZAMY I ROZPUSZCZAMY W CIEPŁEJ ŚMIETANIE.

8

MASĘ PRZELEWAMY PRZEZ SITKO DO 4 FOREMEK (PO OK. 150 ML).

9

WSTAWIAMY NA 4 GODZINY LUB NA NOC DO LODÓWKI, ABY MASA STĘŻAŁA.

10

PRZYGOTOWUJEMY SOS WIŚNIOWY WIŚNIE

osączamy na sitku, zbierając przy tym sok.

11

Pozostałe ziarna kawy przekładamy do jednorazowego filtra do herbaty, szczelnie zamykamy i zagotowujemy z sokiem i pozostałym cukrem.

12

Gotujemy przez 2 minuty.

13

Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy odrobiną wody, następnie zagęszczamy nią sok z wiśni.

14

Dodajemy wiśnie i pozostawiamy do wystudzenia.

15

Przed podaniem usuwamy filtr do herbaty.

16

Panna cottę wysuwamy z foremek na talerze i podajemy z syropem wiśniowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2005,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

501,3 kcal

🥑

Tłuszcz

38,9 g

🌾

Węglowodany

36,6 g

🥬

Błonnik

4,8 g

💪

Białko

4,8 g

Podobne przepisy

Kawowa panna cotta z wiśniami - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl