przepis-na-kobiete.pl

Łosoś w sosie teriyaki z warzywami na parze • przepis • składniki • przygotowanie

Idealny zestaw na obiad, który trafi do twoich ulubionych dań! Wypróbuj koniecznie ten przepis!

Łosoś w sosie teriyaki z warzywami na parze

Idealny zestaw na obiad, który trafi do twoich ulubionych dań! Wypróbuj koniecznie ten przepis!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

sezam biały - 1 łyżka
ząbek czosnku - 1 szt.
łosoś filet, bez skóry - 400 g
kwiatowy bukiet warzyw Freshona - 225 g
masło klarowane - 1 łyżka
miód - 1 łyżka
olej - 1 łyżka
sok z cytryny - 2 łyżki
sos sojowy - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
imbir świeży - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS TERIYAKI:
Sos sojowy, miód, sok z cytryny i olej wlewamy na patelnię. Podgrzewamy, mieszając, aż się połączą. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i imbir. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje. Przecedzamy przez sitko.
2.SMAŻYMY ŁOSOSIA:
Umyte i osuszone filety z łososia oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na osobnej, rozgrzanej patelni na klarowanym maśle: 5 minut od strony skóry i 3 minuty od strony mięsa. Zalewamy sosem teriyaki i podgrzewamy krótko, przewracając łososia.
3.PARUJEMY WARZYWA:
Bukiet warzyw Freshona gotujemy na parze w przeznaczonym do tego celu garnku lub z wykorzystaniem specjalnego wkładu, aż będą al dente.
4.PODAJEMY DANIE:
Przekładamy warzywa na talerz, doprawiamy solą i pieprzem. Obok układamy filety z łososia, polewamy je sosem. Z wierzchu oprószamy sezamem.
Łosoś w sosie teriyaki z warzywami na parze

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS TERIYAKI

Sos sojowy, miód, sok z cytryny i olej wlewamy na patelnię. Podgrzewamy, mieszając, aż się połączą. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i imbir. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje. Przecedzamy przez sitko.

2

SMAŻYMY ŁOSOSIA

Umyte i osuszone filety z łososia oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na osobnej, rozgrzanej patelni na klarowanym maśle: 5 minut od strony skóry i 3 minuty od strony mięsa. Zalewamy sosem teriyaki i podgrzewamy krótko, przewracając łososia.

3

PARUJEMY WARZYWA

Bukiet warzyw Freshona gotujemy na parze w przeznaczonym do tego celu garnku lub z wykorzystaniem specjalnego wkładu, aż będą al dente.

4

PODAJEMY DANIE

Przekładamy warzywa na talerz, doprawiamy solą i pieprzem. Obok układamy filety z łososia, polewamy je sosem. Z wierzchu oprószamy sezamem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1185 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

592,5 kcal

🥑

Tłuszcz

39,6 g

🌾

Węglowodany

11,7 g

🥬

Błonnik

44,2 g

💪

Białko

44,2 g

Podobne przepisy