przepis-na-kobiete.pl

Fabada • przepis • składniki • przygotowanie

Bardzo sycąca zupa z fasolą i chorizo to klasyczne danie w stylu iberyjskim, które świetnie sprawdzi się w roli szybkiego obiadu dla całej rodziny!

Fabada

Bardzo sycąca zupa z fasolą i chorizo to klasyczne danie w stylu iberyjskim, które świetnie sprawdzi się w roli szybkiego obiadu dla całej rodziny!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion drobiowy - 1 l
cebula - 0,5 szt.
cukier - 2 szczypty
pieprz czarny - 2 szczypty
papryczka chili czerwona - 8 szt.
fasola biała - 200 g
koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
olej rzepakowy - 2 łyżki
papryka mielona słodka - 1 łyżka
papryka wędzona mielona - 1 łyżka
natka pietruszki - 24 g
sól - 1 szczypta
pomidory krojone z puszki - 400 g
chorizo - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY:
Cebulę pokrojoną w grubą kostkę smażymy w garnku na rozgrzanym oleju. Powinna zmięknąć, nie zmieniając koloru. Dodajemy chorizo pokrojone w plastry.
2.GOTUJEMY ZUPĘ:
Dodajemy fasolę z odrobiną wody po gotowaniu. Całość zalewamy wywarem. Dodajemy pomidory pelati. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Mieszamy i gotujemy, aż zupa zgęstnieje.
3.PODAJEMY ZUPĘ:
Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Zupę przelewamy do miseczek. Na wierzchu układamy marynowane papryczki.
Fabada

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY

Cebulę pokrojoną w grubą kostkę smażymy w garnku na rozgrzanym oleju. Powinna zmięknąć, nie zmieniając koloru. Dodajemy chorizo pokrojone w plastry.

2

GOTUJEMY ZUPĘ

Dodajemy fasolę z odrobiną wody po gotowaniu. Całość zalewamy wywarem. Dodajemy pomidory pelati. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Mieszamy i gotujemy, aż zupa zgęstnieje.

3

PODAJEMY ZUPĘ

Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Zupę przelewamy do miseczek. Na wierzchu układamy marynowane papryczki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1996,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

499,1 kcal

🥑

Tłuszcz

30,9 g

🌾

Węglowodany

29,8 g

🥬

Błonnik

27,4 g

💪

Białko

27,4 g

Podobne przepisy