przepis-na-kobiete.pl

Smażony żółty ser z sosem tatarskim • przepis • składniki • przygotowanie

Z wierzchu – wspaniale chrupie, w środku – skrywa miękkie, ciągnące się wnętrze! Smażony ser Karola podasz z wyrazistym sosem tatarskim jako idealną przekąskę!

Smażony żółty ser z sosem tatarskim

Z wierzchu – wspaniale chrupie, w środku – skrywa miękkie, ciągnące się wnętrze! Smażony ser Karola podasz z wyrazistym sosem tatarskim jako idealną przekąskę!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ząbek czosnku - 1 szt.
cebula dymka - 1 szt.
kapar - 2 łyżki
majonez - 3 łyżki
ogórek kiszony - 6 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
sok z cytryny - 25 ml
bułka tarta - 100 g
jajko - 2 szt.
mąka pszenna - 4 łyżki
olej rzepakowy - 1 l
ser żółty - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Czosnek i szczypiorek drobno siekamy, a cebulę, paprykę i ogórki kroimy w grubą kostkę. Wszystkie składniki łączymy w misce z majonezem. Dodajemy kapary, skórkę startą z cytryny i wyciśnięty z niej sok.
2.PANIERUJEMY SER:
Ser kroimy w plastry o grubości do 1,5 cm. Kawałki sera obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce, a następnie ponownie w jajku i bułce, by panierka była gruba i utrzymała ser w środku.
3.SMAŻYMY SER:
Ser smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor i odsączamy na papierowym ręczniku. Porcję sosu wykładamy na talerz i układamy na niej ser.
Smażony żółty ser z sosem tatarskim

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Czosnek i szczypiorek drobno siekamy, a cebulę, paprykę i ogórki kroimy w grubą kostkę. Wszystkie składniki łączymy w misce z majonezem. Dodajemy kapary, skórkę startą z cytryny i wyciśnięty z niej sok.

2

PANIERUJEMY SER

Ser kroimy w plastry o grubości do 1,5 cm. Kawałki sera obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce, a następnie ponownie w jajku i bułce, by panierka była gruba i utrzymała ser w środku.

3

SMAŻYMY SER

Ser smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor i odsączamy na papierowym ręczniku. Porcję sosu wykładamy na talerz i układamy na niej ser.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2985,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

746,3 kcal

🥑

Tłuszcz

51,9 g

🌾

Węglowodany

35,5 g

🥬

Błonnik

3,6 g

💪

Białko

34,3 g

Podobne przepisy