przepis-na-kobiete.pl

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatne mięsne steki skąpane w aromatycznym sosie z dodatkiem whisky i wina. Idealne na wykwintny obiad.

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Delikatne mięsne steki skąpane w aromatycznym sosie z dodatkiem whisky i wina. Idealne na wykwintny obiad.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

boczek w plastrach - 100 g
cebula - 1 szt.
polędwica wieprzowa - 2 szt.
wino białe - 150 ml
ząbek czosnku - 1 szt.
kasza jęczmienna - 300 g
masło - 1 łyżka
podgrzybki - 150 g
sól - 1 szczypta
olej rzepakowy - 2 łyżki
pieprz biały - 1 szczypta
śmietana 30% - 200 ml
sos sojowy - 20 g
tymianek świeży - 30 g
whisky - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WYKAŁACZKI PRZYGOTOWANIE:
Polędwiczki myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy na kawałki o szerokosci plastra boczku.
2.MARYNUJEMY JE W:
niewielkiej ilości soli, pieprzu oraz w posiekanym tymianku (3 gałązki).
3.KAŻDY KAWAŁEK POLĘDWICZKI:
owijamy boczkiem i spinamy wykałaczką tak, by powstały małe steki.
4.POLĘDWICZKI SMAŻYMY NA:
patelni z niewielką ilością oleju z każdej strony na złoty kolor. WYSMAŻONE POLĘDWICZKI ZDEJMUJEMY: z patelni.
5.GRZYBY ROZMRAŻAMY I:
kroimy na grube kawałki.
6.NA PATELNIĘ, NA:
której smażyliśmy mięso, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w plasterki czosnek oraz kawałki grzybów.
7.WSZYSTKIE SKŁADNIKI DELIKATNIE:
szklimy z dodatkiem masła. NASTĘPNIE DODAJEMY WHISKY: oraz wino.
8.GOTUJEMY, AŻ WINO:
zredukuje swoją objetość o połowę.
9.DO ZREDUKOWANEGO SOSU:
dodajemy słodką śmietankę i sos sojowy.
10.DOPRAWIAMY NIEWIELKA ILOŚCIA:
soli, białego pieprzu oraz 3 posiekanymi gałązkami tymianku.
11.NA GOTOWYM SOSIE:
układamy polędwiczki i dusimy na wolnym ogniu ok. 5 MINUT.
12.JAK PODAWAĆ PODAJEMY:
z ugotowaną kaszą jęczmienną.
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WYKAŁACZKI PRZYGOTOWANIE

Polędwiczki myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy na kawałki o szerokosci plastra boczku.

2

MARYNUJEMY JE W

niewielkiej ilości soli, pieprzu oraz w posiekanym tymianku (3 gałązki).

3

KAŻDY KAWAŁEK POLĘDWICZKI

owijamy boczkiem i spinamy wykałaczką tak, by powstały małe steki.

4

POLĘDWICZKI SMAŻYMY NA

patelni z niewielką ilością oleju z każdej strony na złoty kolor. WYSMAŻONE POLĘDWICZKI ZDEJMUJEMY: z patelni.

5

GRZYBY ROZMRAŻAMY I

kroimy na grube kawałki.

6

NA PATELNIĘ, NA

której smażyliśmy mięso, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w plasterki czosnek oraz kawałki grzybów.

7

WSZYSTKIE SKŁADNIKI DELIKATNIE

szklimy z dodatkiem masła. NASTĘPNIE DODAJEMY WHISKY: oraz wino.

8

GOTUJEMY, AŻ WINO

zredukuje swoją objetość o połowę.

9

DO ZREDUKOWANEGO SOSU

dodajemy słodką śmietankę i sos sojowy.

10

DOPRAWIAMY NIEWIELKA ILOŚCIA

soli, białego pieprzu oraz 3 posiekanymi gałązkami tymianku.

11

NA GOTOWYM SOSIE

układamy polędwiczki i dusimy na wolnym ogniu ok. 5 MINUT.

12

JAK PODAWAĆ PODAJEMY

z ugotowaną kaszą jęczmienną.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3771,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

942,8 kcal

🥑

Tłuszcz

36,2 g

🌾

Węglowodany

69,1 g

🥬

Błonnik

64,4 g

💪

Białko

64,4 g

Podobne przepisy

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl