przepis-na-kobiete.pl

Szynka w glazurze miodowo-porzeczkowej • przepis • składniki • przygotowanie

Szynka w glazurze zachwyca lekko słodkim smakiem. Idealnie podczas świątecznego obiadu!

Szynka w glazurze miodowo-porzeczkowej

Szynka w glazurze zachwyca lekko słodkim smakiem. Idealnie podczas świątecznego obiadu!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

burak - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
estragon suszony - 1 szczypta
goździki - 10 g
masło - 50 g
miód - 90 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
rozmaryn suszony - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
szynka wieprzowa - 1 kg
ziemniak - 4 szt.
musztarda dijon - 2 łyżki
dżem porzeczkowy - 350 g
sok z czarnej porzeczki - 125 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ:
Dżem, miód, sok porzeczkowy i musztardę umieszczamy w garnku. Zagotowujemy. Gotujemy kilka minut na małym ogniu aż do całkowitego połączenia składników.
2.NACIERAMY SZYNKĘ:
Szynkę smarujemy z każdej strony połową jeszcze ciepłej glazury, resztę glazury pozostawiamy. Szpikujemy szynkę goździkami według uznania. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Kładziemy szynkę na kratce w piekarniku, pod którą umieszczamy naczynie żaroodporne z wodą. Szynkę pieczemy około 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy kolejne 25-30 minut. Podczas pieczenia szynkę kilkakrotnie, a nawet kilkanaście razy nacieramy pozostałą glazurą. Po upieczeniu nie kroimy jej od razu, ale dajemy odpocząć.
3.PIECZEMY WARZYWA:
Ziemniaki i buraki obieramy. Kroimy na mniejsze cząstki i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i estragonem. Mieszamy i umieszczamy w piekarniku. Pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec pieczenia dodajemy masło.
Szynka w glazurze miodowo-porzeczkowej

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ

Dżem, miód, sok porzeczkowy i musztardę umieszczamy w garnku. Zagotowujemy. Gotujemy kilka minut na małym ogniu aż do całkowitego połączenia składników.

2

NACIERAMY SZYNKĘ

Szynkę smarujemy z każdej strony połową jeszcze ciepłej glazury, resztę glazury pozostawiamy. Szpikujemy szynkę goździkami według uznania. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Kładziemy szynkę na kratce w piekarniku, pod którą umieszczamy naczynie żaroodporne z wodą. Szynkę pieczemy około 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy kolejne 25-30 minut. Podczas pieczenia szynkę kilkakrotnie, a nawet kilkanaście razy nacieramy pozostałą glazurą. Po upieczeniu nie kroimy jej od razu, ale dajemy odpocząć.

3

PIECZEMY WARZYWA

Ziemniaki i buraki obieramy. Kroimy na mniejsze cząstki i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i estragonem. Mieszamy i umieszczamy w piekarniku. Pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec pieczenia dodajemy masło.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1713 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

285,5 kcal

🥑

Tłuszcz

9,1 g

🌾

Węglowodany

47,5 g

🥬

Błonnik

3,2 g

💪

Białko

3,2 g

Podobne przepisy