przepis-na-kobiete.pl

Minicharlotte z pomarańczami • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatny mus pomarańczowy otoczony długimi biszkoptami to przepis idealny dla każdego fana lekkich słodkości.

Minicharlotte z pomarańczami

Delikatny mus pomarańczowy otoczony długimi biszkoptami to przepis idealny dla każdego fana lekkich słodkości.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 25 g
jogurt naturalny - 150 g
pomarańcza - 1 szt.
żelatyna - 3 łyżeczki
biszkopty podłużne - 20 szt.
skórka pomarańczy kandyzowana - 2 łyżki
śmietana 30% - 40 g

Instrukcje przygotowania

1.UKŁADAMY BISZKOPTY:
4 obręcze do deserów (o średnicy ok. 8 cm) układamy na paterze i ustawiamy w nich pionowo podłużne biszkopty (w razie potrzeby skracamy je nieco, resztki wykorzystujemy w inny sposób).
2.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Pomarańczę szorujemy, ocieramy ze skórki i wyciskamy sok, z którego odlewamy 2 łyżki, pozostałą część mieszamy ze skórką pomarańczową, jogurtem i cukrem. Pozostały sok pomarańczowy lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Dodajemy 2 łyżki masy jogurtowej, a następnie masę tę łączymy z pozostałym kremem jogurtowym. Wstawiamy do lodówki do momentu, aż krem zacznie gęstnieć.
3.NAPEŁNIAMY TORCIKI KREMEM:
Śmietanę ubijamy na sztywno, mieszamy z kremem i napełniamy nim obręcze do deserów. Wkładamy pod przykryciem co najmniej na 4 godziny lub na noc do lodówki do stężenia.
4.DEKORUJEMY TORCIKI:
Charlotte wyjmujemy z obręczy do deserów. Śmietanę do dekoracji ubijamy na sztywno i wyciskamy na wierzch za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy. Dekorujemy skórką pomarańczową lub kandyzowaną pomarańczą.
Minicharlotte z pomarańczami

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UKŁADAMY BISZKOPTY

4 obręcze do deserów (o średnicy ok. 8 cm) układamy na paterze i ustawiamy w nich pionowo podłużne biszkopty (w razie potrzeby skracamy je nieco, resztki wykorzystujemy w inny sposób).

2

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Pomarańczę szorujemy, ocieramy ze skórki i wyciskamy sok, z którego odlewamy 2 łyżki, pozostałą część mieszamy ze skórką pomarańczową, jogurtem i cukrem. Pozostały sok pomarańczowy lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Dodajemy 2 łyżki masy jogurtowej, a następnie masę tę łączymy z pozostałym kremem jogurtowym. Wstawiamy do lodówki do momentu, aż krem zacznie gęstnieć.

3

NAPEŁNIAMY TORCIKI KREMEM

Śmietanę ubijamy na sztywno, mieszamy z kremem i napełniamy nim obręcze do deserów. Wkładamy pod przykryciem co najmniej na 4 godziny lub na noc do lodówki do stężenia.

4

DEKORUJEMY TORCIKI

Charlotte wyjmujemy z obręczy do deserów. Śmietanę do dekoracji ubijamy na sztywno i wyciskamy na wierzch za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy. Dekorujemy skórką pomarańczową lub kandyzowaną pomarańczą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1182,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

295,6 kcal

🥑

Tłuszcz

13,9 g

🌾

Węglowodany

33,3 g

🥬

Błonnik

10,1 g

💪

Białko

10,1 g

Podobne przepisy