przepis-na-kobiete.pl

Roladki ze schabu pod serowym beszamelem • przepis • składniki • przygotowanie

Wykorzystaj przepis Macieja Żurawskiego na roladki ze schabu, zapiekane pod beszamelem!

Roladki ze schabu pod serowym beszamelem

Wykorzystaj przepis Macieja Żurawskiego na roladki ze schabu, zapiekane pod beszamelem!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
masło klarowane - 2 łyżki
mięso wieprzowe schab - 720 g
sól - 1 szczypta
ząbek czosnku - 2 szt.
Szpinak Baby - 250 g
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
masło - 40 g
mleko - 500 ml
mąka pszenna - 40 g
lazur błękitny - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.BLANSZUJEMY SZPINAK:
Szpinak myjemy, osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek, smażymy do zeszklenia. Wrzucamy szpinak, bardzo krótko blanszujemy – tak żeby szpinak tylko lekko ściemniał i zmniejszył objętość. Szpinak przekładamy na talerz i studzimy.
2.ZWIJAMY ROLADKI ZE SCHABU:
Plastry schabu rozbijamy bardzo cienko. Oprószamy solą i pieprzem z jednej strony. Na każdym plastrze układamy porcję szpinaku z czosnkiem, kładziemy kawałek sera pleśniowego. Zwijamy dość ciasno.
3.PRZYGOTOWUJEMY BESZAMEL:
Przygotowujemy beszamel – w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, chwilę smażymy. Dolewamy mleko. Cały czas mieszając, doprowadzamy do zgęstnienia beszamelu. Dosypujemy rozkruszony ser, delikatnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i solą (ostrożnie, bo ser pleśniowy jest słony).
4.ROLADKI ZALEWAMY BESZAMELEM:
Beszamelem zalewamy schab. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 25 minut. Gdyby po tym czasie beszamel był jeszcze zbyt blady, włączamy funkcję grilla na około 3-4 minuty.
Roladki ze schabu pod serowym beszamelem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BLANSZUJEMY SZPINAK

Szpinak myjemy, osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek, smażymy do zeszklenia. Wrzucamy szpinak, bardzo krótko blanszujemy – tak żeby szpinak tylko lekko ściemniał i zmniejszył objętość. Szpinak przekładamy na talerz i studzimy.

2

ZWIJAMY ROLADKI ZE SCHABU

Plastry schabu rozbijamy bardzo cienko. Oprószamy solą i pieprzem z jednej strony. Na każdym plastrze układamy porcję szpinaku z czosnkiem, kładziemy kawałek sera pleśniowego. Zwijamy dość ciasno.

3

PRZYGOTOWUJEMY BESZAMEL

Przygotowujemy beszamel – w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, chwilę smażymy. Dolewamy mleko. Cały czas mieszając, doprowadzamy do zgęstnienia beszamelu. Dosypujemy rozkruszony ser, delikatnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i solą (ostrożnie, bo ser pleśniowy jest słony).

4

ROLADKI ZALEWAMY BESZAMELEM

Beszamelem zalewamy schab. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 25 minut. Gdyby po tym czasie beszamel był jeszcze zbyt blady, włączamy funkcję grilla na około 3-4 minuty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3186,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

796,6 kcal

🥑

Tłuszcz

52,6 g

🌾

Węglowodany

16 g

🥬

Błonnik

52,1 g

💪

Białko

52,1 g

Podobne przepisy

Roladki ze schabu pod serowym beszamelem - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl