przepis-na-kobiete.pl

Pamuła – zupa owocowa z okrasą • przepis • składniki • przygotowanie

Zaskakująca, tradycyjna zupa owocowa z okrasą. Połączenie dobrze wysmażonego, wędzonego boczku, młodych ziemniaczków i kwaskowatej zupy na pewno zachwyci niejednego smakosza polskiej kuchni!

Pamuła – zupa owocowa z okrasą

Zaskakująca, tradycyjna zupa owocowa z okrasą. Połączenie dobrze wysmażonego, wędzonego boczku, młodych ziemniaczków i kwaskowatej zupy na pewno zachwyci niejednego smakosza polskiej kuchni!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 2 łyżki
mąka pszenna - 1 łyżeczka
młode ziemniaki - 200 g
olej rzepakowy - 2 łyżki
śmietana 30% - 100 g
wiśnia - 300 g
boczek wędzony - 100 g
woda - 500 ml
porzeczka czerwona - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY I SMAŻYMY BOCZEK:
Od wędzonego boczku odkrawamy skórkę. Tak przygotowany boczek kroimy w kostkę. Na patelnię dajemy odrobinę oleju i pokrojony w kostkę boczek. Smażymy, aż się przypiecze, pilnując, by się nie spalił.
2.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ ZUPY:
Wodę zagotowujemy i dodajemy cukier. Do gotującej się wody wrzucamy wiśnie i gotujemy przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy owoce czerwonej porzeczki z jednej gałązki.
3.ZABIELAMY ZUPĘ:
Jedną chochlę gorącej bazy zupy przelewamy do miski i dodajemy śmietankę. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do garnka z gotującymi się owocami. Doprowadzamy zupę do wrzenia.
4.ZAGĘSZCZAMY ZUPĘ:
Łyżeczkę mąki mieszamy z odrobiną śmietanki. Ponownie dodajemy chochlę gorącej zupy i dokładnie mieszamy. Taką mieszankę wlewamy do garnka z gotującą się pamułą. Gotujemy zupę jeszcze ok. 10 minut.
5.PODAJEMY PAMUŁĘ:
Do miski przelewamy ok. 3 chochli zupy, wykładamy kilka rozdrobnionych ziemniaków i okraszamy kilkoma łyżkami smażonego boczku wraz z tłuszczykiem.
Pamuła – zupa owocowa z okrasą

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY I SMAŻYMY BOCZEK

Od wędzonego boczku odkrawamy skórkę. Tak przygotowany boczek kroimy w kostkę. Na patelnię dajemy odrobinę oleju i pokrojony w kostkę boczek. Smażymy, aż się przypiecze, pilnując, by się nie spalił.

2

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ ZUPY

Wodę zagotowujemy i dodajemy cukier. Do gotującej się wody wrzucamy wiśnie i gotujemy przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy owoce czerwonej porzeczki z jednej gałązki.

3

ZABIELAMY ZUPĘ

Jedną chochlę gorącej bazy zupy przelewamy do miski i dodajemy śmietankę. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do garnka z gotującymi się owocami. Doprowadzamy zupę do wrzenia.

4

ZAGĘSZCZAMY ZUPĘ

Łyżeczkę mąki mieszamy z odrobiną śmietanki. Ponownie dodajemy chochlę gorącej zupy i dokładnie mieszamy. Taką mieszankę wlewamy do garnka z gotującą się pamułą. Gotujemy zupę jeszcze ok. 10 minut.

5

PODAJEMY PAMUŁĘ

Do miski przelewamy ok. 3 chochli zupy, wykładamy kilka rozdrobnionych ziemniaków i okraszamy kilkoma łyżkami smażonego boczku wraz z tłuszczykiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1281,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

213,6 kcal

🥑

Tłuszcz

14,8 g

🌾

Węglowodany

17,2 g

🥬

Błonnik

3,9 g

💪

Białko

3,9 g

Podobne przepisy

Pamuła – zupa owocowa z okrasą - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl