przepis-na-kobiete.pl

Sweet monkey bread • przepis • składniki • przygotowanie

Chleb w kształcie babki? Tak! To sweet monkey bread, czyli smakowita przekąska z dodatkiem brązowego cukru i cynamonu. Odrywasz, ile chcesz, i zjadasz tak, jak lubisz!

Sweet monkey bread

Chleb w kształcie babki? Tak! To sweet monkey bread, czyli smakowita przekąska z dodatkiem brązowego cukru i cynamonu. Odrywasz, ile chcesz, i zjadasz tak, jak lubisz!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 13
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 65 g
cukier brązowy - 220 g
cynamon, laska - 3 g
mleko 3,2% - 300 ml
sól - 0,5 łyżeczki
drożdże świeże - 42 g
mąka pszenna - 10 g
masło - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.OPRÓSZANIE MISKI MĄKĄ:
Miskę oprószyć wewnątrz mąką i odstawić.
2.ZAGNIATANIE CIASTA:
W pojemniku miksującym umieścić mleko o temperaturze pokojowej, cukier i 30 g miękkiego masła, wkruszyć drożdże i podgrzewać wszystko (z zatkniętą miarką)5 minut/prędkość 2/37°C. Dodać mąkę i ¼ łyżeczki soli, po czym zagniatać na ciasto (z zatkniętą miarką), ustawiwszyprogram zagniatanie/2 minuty.
3.WYRASTANIE CIASTA:
Ciasto przełożyć do przygotowanej miski i nieco uformować dłońmi. Nakryć wilgotną ściereczką i pozostawić 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wypłukać pojemnik miksujący.
4.ROZTAPIANIE MASŁA:
Pozostałe ciepłe masło włożyć w kawałeczkach do pojemnika miksującego i roztapiać (z zatkniętą miarką)3 minuty/prędkość 2/75°C. Następnie przelać do miseczki.
5.OPRÓSZANIE FORMY DO BABKI:
Brązowy cukier wsypać z cynamonem do innej miseczki i wymieszać. Formę do babki posmarować za pomocą pędzelka roztopionym masłem i oprószyć wnętrze miski 2 łyżkami cukru zmieszanego z cynamonem.
6.FORMOWANIE KULEK Z CIASTA:
Ciasto przełożyć po wyrośnięciu na stolnicę i szpatułką do ciasta podzielić na 6 porcji. Każdą z porcji podzielić również na 6 części, tak by powstało w sumie 36 kawałków. Z każdego kawałka uformować kulkę i każdą po kolei obtoczyć najpierw w roztopionym maśle, a potem w posypce cukrowo-cynamonowej, po czym układać warstwami w formie do babki.
7.WYRASTANIE CIASTA:
Formę nakryć wilgotną ściereczką i ponownie odstawić ciasto na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
8.PIECZENIE CHLEBA:
Rozgrzać piekarnik do 180°C i piec chleb 35 minut na złotobrązowy kolor. Gdy upieczony chleb będzie letni, wyjąć go na kuchenną kratkę. Przed spożyciem nie kroić chleba, tylko odrywać pojedyncze kulki.
Sweet monkey bread

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 13

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

OPRÓSZANIE MISKI MĄKĄ

Miskę oprószyć wewnątrz mąką i odstawić.

2

ZAGNIATANIE CIASTA

W pojemniku miksującym umieścić mleko o temperaturze pokojowej, cukier i 30 g miękkiego masła, wkruszyć drożdże i podgrzewać wszystko (z zatkniętą miarką)5 minut/prędkość 2/37°C. Dodać mąkę i ¼ łyżeczki soli, po czym zagniatać na ciasto (z zatkniętą miarką), ustawiwszyprogram zagniatanie/2 minuty.

3

WYRASTANIE CIASTA

Ciasto przełożyć do przygotowanej miski i nieco uformować dłońmi. Nakryć wilgotną ściereczką i pozostawić 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wypłukać pojemnik miksujący.

4

ROZTAPIANIE MASŁA

Pozostałe ciepłe masło włożyć w kawałeczkach do pojemnika miksującego i roztapiać (z zatkniętą miarką)3 minuty/prędkość 2/75°C. Następnie przelać do miseczki.

5

OPRÓSZANIE FORMY DO BABKI

Brązowy cukier wsypać z cynamonem do innej miseczki i wymieszać. Formę do babki posmarować za pomocą pędzelka roztopionym masłem i oprószyć wnętrze miski 2 łyżkami cukru zmieszanego z cynamonem.

6

FORMOWANIE KULEK Z CIASTA

Ciasto przełożyć po wyrośnięciu na stolnicę i szpatułką do ciasta podzielić na 6 porcji. Każdą z porcji podzielić również na 6 części, tak by powstało w sumie 36 kawałków. Z każdego kawałka uformować kulkę i każdą po kolei obtoczyć najpierw w roztopionym maśle, a potem w posypce cukrowo-cynamonowej, po czym układać warstwami w formie do babki.

7

WYRASTANIE CIASTA

Formę nakryć wilgotną ściereczką i ponownie odstawić ciasto na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

8

PIECZENIE CHLEBA

Rozgrzać piekarnik do 180°C i piec chleb 35 minut na złotobrązowy kolor. Gdy upieczony chleb będzie letni, wyjąć go na kuchenną kratkę. Przed spożyciem nie kroić chleba, tylko odrywać pojedyncze kulki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4600,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

353,9 kcal

🥑

Tłuszcz

14,2 g

🌾

Węglowodany

52,1 g

🥬

Błonnik

5,3 g

💪

Białko

5,3 g

Podobne przepisy

Sweet monkey bread - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl