przepis-na-kobiete.pl

Roladki z bakłażana z fetą • przepis • składniki • przygotowanie

Przekąska w greckim stylu. Podawane na zimno roladki sprawdzą się podczas każdego przyjęcia. Goście będą zachwyceni!

Roladki z bakłażana z fetą

Przekąska w greckim stylu. Podawane na zimno roladki sprawdzą się podczas każdego przyjęcia. Goście będą zachwyceni!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ser feta - 200 g
bakłażan - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
tymianek świeży - 1 łyżka
natka pietruszki - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE BAKŁAŻANA MYJEMY,:
osuszamy.
2.KROIMY WZDŁUŻ NA:
plastry, posypujemy solą i odstawiamy, aż na plastrach pojawi się „rosa”.
3.PLASTRY BAKŁAŻANA DELIKATNIE:
osuszamy papierowym ręcznikiem i grillujemy.
4.PRZED GRILLOWANIEM KAŻDY:
plaster smarujemy delikatnie oliwą.
5.FARSZ SER ROZGNIATAMY:
widelcem, dodajemy 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek, posiekaną w bardzo drobną kosteczkę papryczkę chili oraz czosnek i zioła.
6.JAK PODAWAĆ NA:
wystudzone plastry bakłażana nakładamy porcję farszu, plastry zwijamy w ruloniki, spinamy wykałaczką.
7.PRZED PODANIEM DOBRZE:
chłodzimy w lodówce.
Roladki z bakłażana z fetą

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE BAKŁAŻANA MYJEMY,

osuszamy.

2

KROIMY WZDŁUŻ NA

plastry, posypujemy solą i odstawiamy, aż na plastrach pojawi się „rosa”.

3

PLASTRY BAKŁAŻANA DELIKATNIE

osuszamy papierowym ręcznikiem i grillujemy.

4

PRZED GRILLOWANIEM KAŻDY

plaster smarujemy delikatnie oliwą.

5

FARSZ SER ROZGNIATAMY

widelcem, dodajemy 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek, posiekaną w bardzo drobną kosteczkę papryczkę chili oraz czosnek i zioła.

6

JAK PODAWAĆ NA

wystudzone plastry bakłażana nakładamy porcję farszu, plastry zwijamy w ruloniki, spinamy wykałaczką.

7

PRZED PODANIEM DOBRZE

chłodzimy w lodówce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

703,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

117,3 kcal

🥑

Tłuszcz

8,3 g

🌾

Węglowodany

5,9 g

🥬

Błonnik

5,6 g

💪

Białko

5,6 g

Podobne przepisy