przepis-na-kobiete.pl

Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato • przepis • składniki • przygotowanie

Jesień zbliża się wielkimi krokami, a w lasach zaczynają pojawiać się grzyby. Ale nie na wszystkie trzeba czekać do września czy października! Lato to idealny czas na przyrządzanie dań z udziałem kurek, np. risotto z dodatkiem kurek. Jak przyrządzić to pyszne danie? Poznaj nasz sposób na delikatne, aksamitne risotto z kurkami!

Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato

Jesień zbliża się wielkimi krokami, a w lasach zaczynają pojawiać się grzyby. Ale nie na wszystkie trzeba czekać do września czy października! Lato to idealny czas na przyrządzanie dań z udziałem kurek, np. risotto z dodatkiem kurek. Jak przyrządzić to pyszne danie? Poznaj nasz sposób na delikatne, aksamitne risotto z kurkami!

Czas przygotowania
min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion warzywny - 1000 ml
ryż arborio - 300 g
wino białe - 150 ml
kurki - 150 g
szalotka - 1 szt.
czosnek główka - 2 ząbki
oliwa z oliwek - 60 ml
parmezan - 60 g
masło - 30 g
sól - 1,5 g
pieprz czarny - 0,5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Kurki starannie oczyść i umyj, a następnie wymocz je przez 5 minut w ciepłej wodzie. W międzyczasie obierz i pokrój szalotkę oraz czosnek. Gdy kurki się wymoczą, odcedź je i delikatnie osusz.
2.SMAŻYMY SKŁADNIKI:
W rondelku rozpuść 15 g masła i dodaj 60 ml oliwy, a następnie podsmaż na tej mieszance szalotkę i czosnek. Warzywa powinny się zeszklić.
3.DODAJEMY RYŻ:
Do rondelka wrzuć ryż i podsmażaj go przez kilka minut, aż stanie się delikatnie przezroczysty.
4.DODAJEMY PŁYNNE SKŁADNIKI:
Dodaj do ryżu wino, a następnie wymieszaj i pozwól mu się zredukować. Po chwili dodaj 200 ml bulionu i ponownie zamieszaj. Poczekaj, aż ryż wchłonie bulion, a potem powtórz tę czynność, aż wykorzystasz cały bulion, a ryż stanie się lekko al dente.
5.SMAŻYMY KURKI:
Gdy risotto się gotuje, przejdź do podsmażania grzybów. Na patelni rozpuść resztę masła, a następnie wrzuć kurki. Grzyby powinny smażyć się przez kilka minut, aż zmiękną i lekko się zarumienią. Po usmażeniu odstaw patelnię na bok.
6.NADAJEMY RISOTTO OSTATECZNY SMAK:
Do ryżu dodaj kurki oraz starty parmezan. Całość przypraw solą i pieprzem, a następnie zamieszaj. Gdy risotto stanie się gładkie i kremowe, możesz przełożyć je na talerze. Życzymy smacznego!
Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Kurki starannie oczyść i umyj, a następnie wymocz je przez 5 minut w ciepłej wodzie. W międzyczasie obierz i pokrój szalotkę oraz czosnek. Gdy kurki się wymoczą, odcedź je i delikatnie osusz.

2

SMAŻYMY SKŁADNIKI

W rondelku rozpuść 15 g masła i dodaj 60 ml oliwy, a następnie podsmaż na tej mieszance szalotkę i czosnek. Warzywa powinny się zeszklić.

3

DODAJEMY RYŻ

Do rondelka wrzuć ryż i podsmażaj go przez kilka minut, aż stanie się delikatnie przezroczysty.

4

DODAJEMY PŁYNNE SKŁADNIKI

Dodaj do ryżu wino, a następnie wymieszaj i pozwól mu się zredukować. Po chwili dodaj 200 ml bulionu i ponownie zamieszaj. Poczekaj, aż ryż wchłonie bulion, a potem powtórz tę czynność, aż wykorzystasz cały bulion, a ryż stanie się lekko al dente.

5

SMAŻYMY KURKI

Gdy risotto się gotuje, przejdź do podsmażania grzybów. Na patelni rozpuść resztę masła, a następnie wrzuć kurki. Grzyby powinny smażyć się przez kilka minut, aż zmiękną i lekko się zarumienią. Po usmażeniu odstaw patelnię na bok.

6

NADAJEMY RISOTTO OSTATECZNY SMAK

Do ryżu dodaj kurki oraz starty parmezan. Całość przypraw solą i pieprzem, a następnie zamieszaj. Gdy risotto stanie się gładkie i kremowe, możesz przełożyć je na talerze. Życzymy smacznego!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1460,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

365 kcal

🥑

Tłuszcz

20 g

🌾

Węglowodany

30,5 g

🥬

Błonnik

1,8 g

💪

Białko

8,5 g

Podobne przepisy

Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl