przepis-na-kobiete.pl

Francuskie ptysie serowe • przepis • składniki • przygotowanie

Wytrawne ptysie z serem pleśniowym to doskonały pomysł na przekąskę podczas każdego przyjęcia.

Francuskie ptysie serowe

Wytrawne ptysie z serem pleśniowym to doskonały pomysł na przekąskę podczas każdego przyjęcia.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 3 szt.
masło - 50 g
mąka pszenna - 150 g
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
mleko 3,2% - 100 ml
lazur błękitny - 50 g
sól - 1 szczypta
oregano suszone - 1 szczypta
tymianek suszony - 1 szczypta
woda - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.MIKSUJEMY CIASTO:
Ciasto przekładamy do miski i miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, następnie szczyptę soli, tymianek lub oregano, cały czas miksując. Na koniec dodajemy pojedynczo jajka, miksując ciasto na gładką jednolitą masę.
2.PIECZEMY PTYSIE:
Dobrze schłodzony ser rwiemy na małe kawałki, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego. Ptysie szprycujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 20-25 minut. Przed podaniem ptysie należy wystudzić.
Francuskie ptysie serowe

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIKSUJEMY CIASTO

Ciasto przekładamy do miski i miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, następnie szczyptę soli, tymianek lub oregano, cały czas miksując. Na koniec dodajemy pojedynczo jajka, miksując ciasto na gładką jednolitą masę.

2

PIECZEMY PTYSIE

Dobrze schłodzony ser rwiemy na małe kawałki, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego. Ptysie szprycujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 20-25 minut. Przed podaniem ptysie należy wystudzić.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1379,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

344,8 kcal

🥑

Tłuszcz

19,3 g

🌾

Węglowodany

30,1 g

🥬

Błonnik

12,4 g

💪

Białko

12,4 g

Podobne przepisy