przepis-na-kobiete.pl

Zupa pieczarkowa • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj zupy pieczarkowej, której nie może zabraknąć na świątecznym stole u DG!

Zupa pieczarkowa

Spróbuj zupy pieczarkowej, której nie może zabraknąć na świątecznym stole u DG!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 1 l
cebula - 2 szt.
cukinia - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
nasiona słonecznika - 4 łyżeczki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieczarka - 700 g
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 120 ml
tymianek świeży - 10 g
ziemniak - 4 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.
Przygotuj blender
2.PODSMAŻAMY WARZYWA CEBULĘ KROIMY:
W DROBNĄ KOSTKĘ, A CZOSNEK SIEKAMY.
3.
PODSMAŻAMY CAŁOŚĆ W DUŻYM GARNKU NA ROZGRZANEJ OLIWIE Z OLIWEK.
4.
DODAJEMY POKROJONE W PLASTRY PIECZARKI I DALEJ PODSMAŻAMY.
5.
WARZYWA DOPRAWIAMY POSIEKANYM TYMIANKIEM, SOLĄ I PIEPRZEM.
6.
SMAŻYMY, AŻ CAŁA WODA WYPARUJE Z PIECZAREK.
7.BLENDUJEMY ZUPĘ NASTĘPNIE DODAJEMY:
bulion warzywny oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
8.
Zupę gotujemy około 15-20 minut. ⅔ zupy blendujemy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję, następnie łączymy z resztą zupy, której nie blendowaliśmy.
9.DEKORUJEMY ZUPĘ PESTKI SŁONECZNIKA:
podprażamy na suchej patelni.
10.
Cukinię obieramy.
11.
Skórkę cukinii kroimy w cienkie plastry, a następnie w drobną kostkę.
12.
Zupę dekorujemy kleksem śmietany, podprażonymi pestkami słonecznika, posiekaną skórką cukinii i tymiankiem.
Zupa pieczarkowa

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotuj blender

2

PODSMAŻAMY WARZYWA CEBULĘ KROIMY

W DROBNĄ KOSTKĘ, A CZOSNEK SIEKAMY.

3

PODSMAŻAMY CAŁOŚĆ W DUŻYM GARNKU NA ROZGRZANEJ OLIWIE Z OLIWEK.

4

DODAJEMY POKROJONE W PLASTRY PIECZARKI I DALEJ PODSMAŻAMY.

5

WARZYWA DOPRAWIAMY POSIEKANYM TYMIANKIEM, SOLĄ I PIEPRZEM.

6

SMAŻYMY, AŻ CAŁA WODA WYPARUJE Z PIECZAREK.

7

BLENDUJEMY ZUPĘ NASTĘPNIE DODAJEMY

bulion warzywny oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki.

8

Zupę gotujemy około 15-20 minut. ⅔ zupy blendujemy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję, następnie łączymy z resztą zupy, której nie blendowaliśmy.

9

DEKORUJEMY ZUPĘ PESTKI SŁONECZNIKA

podprażamy na suchej patelni.

10

Cukinię obieramy.

11

Skórkę cukinii kroimy w cienkie plastry, a następnie w drobną kostkę.

12

Zupę dekorujemy kleksem śmietany, podprażonymi pestkami słonecznika, posiekaną skórką cukinii i tymiankiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

930 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

155 kcal

🥑

Tłuszcz

5,3 g

🌾

Węglowodany

23,5 g

🥬

Błonnik

6,5 g

💪

Białko

6,5 g

Podobne przepisy