przepis-na-kobiete.pl

Quesadilla ze szpinakiem i serem halloumi oraz pikantnym sosem • przepis • składniki • przygotowanie

Co wyróżnia to danie? Prostota oraz to, że smakuje każdemu! Idealnie sprawdzi się na imprezie lub jako danie typu lunch box.

Quesadilla ze szpinakiem i serem halloumi oraz pikantnym sosem

Co wyróżnia to danie? Prostota oraz to, że smakuje każdemu! Idealnie sprawdzi się na imprezie lub jako danie typu lunch box.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
ser halloumi - 400 g
Szpinak Baby - 100 g
tortilla - 6 szt.
jogurt grecki - 125 g
majonez - 100 g
sos sriracha - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.WYKŁADAMY SKŁADNIKI NA TORTILLE:
Na 3 placki tortilli ścieramy po równo jeden ser halloumi. Następnie na plackach rozkładamy szpinak i ponownie ścieramy drugi ser. Całość posypujemy pieprzem i przykrywamy pozostałymi plackami tortilli.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą w miseczce.
3.SMAŻYMY TORTILLE:
Na rozgrzaną, suchą patelnię wykładamy jeden przygotowany placek. Z góry dociskamy go talerzem lub garnkiem. Pieczemy na średnim ogniu około 5 minut. Po tym czasie ostrożnie obracamy i ponownie dociskamy. Jeżeli szpinak puści wodę, wydłużamy czas podpiekania do jej zredukowania. Czynność powtarzamy w przypadku pozostałych placków.
4.PODAJEMY TORTILLE:
Placki wykładamy na deskę. Czekamy chwilę, a następnie kroimy w trójkąty i podajemy z sosem.
Quesadilla ze szpinakiem i serem halloumi oraz pikantnym sosem

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYKŁADAMY SKŁADNIKI NA TORTILLE

Na 3 placki tortilli ścieramy po równo jeden ser halloumi. Następnie na plackach rozkładamy szpinak i ponownie ścieramy drugi ser. Całość posypujemy pieprzem i przykrywamy pozostałymi plackami tortilli.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą w miseczce.

3

SMAŻYMY TORTILLE

Na rozgrzaną, suchą patelnię wykładamy jeden przygotowany placek. Z góry dociskamy go talerzem lub garnkiem. Pieczemy na średnim ogniu około 5 minut. Po tym czasie ostrożnie obracamy i ponownie dociskamy. Jeżeli szpinak puści wodę, wydłużamy czas podpiekania do jej zredukowania. Czynność powtarzamy w przypadku pozostałych placków.

4

PODAJEMY TORTILLE

Placki wykładamy na deskę. Czekamy chwilę, a następnie kroimy w trójkąty i podajemy z sosem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2676,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

892,2 kcal

🥑

Tłuszcz

64,3 g

🌾

Węglowodany

39,5 g

🥬

Błonnik

38,2 g

💪

Białko

38,2 g

Podobne przepisy