Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz • przepis • składniki • przygotowanie
Ravioli ze szpinakiem to połączenie, które skradło serca tłumów na całym świecie. Aromatyczne pierożki z pszenicy durum nadziane świeżymi liśćmi z dodatkiem czosnku i innych pyszności doskonale odzwierciedlają ducha włoskiej kuchni. Jak przygotować ravioli, które skradnie i Twoje serce? Poznaj nasz przepis na ravioli ze szpinakiem robione od podstaw!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Do dużej miski przesiej mąkę, a potem dodaj po kolei wszystkie suche składniki. Wymieszaj dłońmi.
DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI
Wbij do miski jajka oraz dolej oliwę i dokładnie wymieszaj.
WYRABIAMY CIASTO NA PIEROŻKI
Wyrabiaj ciasto rękami, tak długo, żeby przestało kleić się do dłoni. Jeśli jest zbyt suche, możesz dodać przygotowaną wodę, jeśli zbyt mokre — dodaj więcej mąki. Gdy ciasto przestanie się kleić, zwiń je w kulkę. Wysyp na stolnicę odrobinę mąki, a następnie przełóż na nią ciasto. Wyrabiaj przez chwilę, a potem zwiń w kulkę i owiń folią spożywczą. Odłóż ciasto na bok na jakąś godzinę. W tym czasie możesz przygotować farsz.
WAŁKUJEMY I FORMUJEMY CIASTO
Odpakuj ciasto z folii, a następnie rozwałkuj cienko na stolnicy. Podziel ciasto na równe prostokąty, które potem będziesz składać na pół, by uformować kwadratowe ravioli.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Szpinak dokładnie umyj i odcedź, a następnie posiekaj. Czosnek obierz z łupin i pokrój drobno.
PODGRZEWAMY SZPINAK
Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć na nią czosnek. Po chwili dodaj także szpinak. Pozwól, żeby szpinak puścił wodę, a dopiero potem przypraw go solą i pieprzem. Gdy woda się zredukuje, odłóż szpinak do wystygnięcia.
MIESZAMY SKŁADNIKI
Do miski wrzuć szpinak, ricottę, jajko i parmezan. Przypraw gałką muszkatołową i starannie wymieszaj.
NADZIEWAMY PIEROŻKI
Na każdym prostokącie wyznacz sobie linię wzdłuż krótszego boku, a następnie na jednej połowie ułóż farsz. Całość zaklej, a krawędzie ozdób widelcem. Powtórz czynność tyle razy, ile to konieczne.
GOTUJEMY RAVIOLI
Gotowe pierożki gotuj w lekko osolonej wodzie przez 4-5 minut, a następnie odlej odrobinę wody do kubka. Pierożki wyciągnij, odcedź i odstaw na bok.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Pomidory pokrój na kawałki. Obierz czosnek i pokrój go drobno.
SMAŻYMY SKŁADNIKI
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i pomidory. Pozwól im się smażyć przez kilka minut, a następnie dodaj wino i wymieszaj.
WYKAŃCZAMY SOS
Na patelnię wrzuć pierożki. Dodaj także masło oraz ser i dokładnie zamieszaj. Dodaj wodę z gotowania pierożków i ponownie zamieszaj. Całość duś przez 4-5 minuty pod przykryciem na małym ogniu, co chwilę mieszając. Gdy sos stanie się gęsty i kremowy, to czas na wykładanie ravioli na talerze.
SERWUJEMY RAVIOLI
Ravioli wyłóż na talerze i ozdób serem oraz ulubionymi ziołami. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4239,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1059,9 kcal
Tłuszcz
46,6 g
Węglowodany
106,9 g
Błonnik
5,7 g
Białko
39,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sernik nowojorski z orzechami pekan
Nowojorska klasyka w wydaniu Pawła Małeckiego! Poznaj przepis na sernik idealny! Wyjątkowo delikatny i kremowy na spodzie z herbatników.

Chlebek pizzowy
Chlebek pizzowy z ciasta francuskiego to świetny pomysł na imprezową przekąskę. Wypróbuj koniecznie!

MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
Roladka biszkoptowa wypełniona kremem przygotowanym na bazie mascarpone z dodatkiem aromatycznej skórki limonki – łatwy deser, który szybko przygotujesz dla swoich sylwestrowych gości!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wieniec morelowo-figowy
Połączenie suszonych owoców i ciasta drożdżowego? Tak! W postaci wieńca drożdżowego z nadzieniem morelowo-figowym smakuje doskonale!

Gulasz z dzika z grzybami
Przyrządź doskonały obiad z dziczyzny – gulasz z dzika z grzybami według pomysłu Grzegorza Russaka!

Kaczka z chrupiącą skórką
Łatwy przepis na kaczkę? Proszę bardzo! Skorzystaj z przepisu Kingi Paruzel na pieczoną kaczkę z chrupiącą glazurowaną skórką.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Puszyste ciasto z borówkami
Kakaowe ciasto z borówkami oraz puszystą waniliową pianką zachwyci Twoich gości! Upiecz pyszny placek razem z Pawłem!

Sernik pistacjowy
Czas na znakomity sernik pełen pistacjowego smaku. Zaskocz swoich domowników lub gości, wypróbuj ten prosty przepis i podaj im przepyszne ciasto!

Ciasto lion
Ciasto lion to wyjątkowy deser inspirowany popularnym batonikiem, który łączy w sobie wyrazisty smak kajmaku, delikatną śmietankę i moc orzechów. To idealna propozycja dla miłośników słodkości, którzy szukają czegoś więcej niż tradycyjne ciasto. Chcesz zachwycić gości nietuzinkowym ciastem bez pieczenia? Przygotuj ciasto lion według naszego przepisu!