Mazurek pomarańczowy • przepis • składniki • przygotowanie
Tradycyjne ciasto kuchni polskiej w oryginalnej, pomarańczowej interpretacji. Wygląda przepięknie, a smakuje wybornie!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
CIASTO KRUCHE MIGDAŁOWE
Mąkę, mączkę migdałową i cukier puder przesiewamy na blat lub do miski.
W ŚRODKU ROBIMY
zagłębienie, dodajemy żółtko, masło, sól i siekamy składniki dużym nożem.
DELIKATNIE ZAGNIATAMY CIASTO
(jeśli masa nie będzie chciało się połączyć, możemy dodać 2 łyżki zimnej wody), zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę.
CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY NA
grubość 5 mm i wycinamy z niego prostokąt o wymiarach 20 x 15 cm.
PRZEKŁADAMY NA BLASZKĘ
wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 10-12 minut.
CIASTO PO UPIECZENIU
powinno być blade.
MASA MARCEPANOWA NA
rozetkę Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
MASĘ NAKŁADAMY DO
worka cukierniczego z dekoracyjną końcówką i szprycujemy rozetki na obwodzie upieczonego wcześniej spodu z ciasta kruchego. PIECZEMY W: temp.
180°C (TERMOOBIEG) LUB
190-200°C (bez termooobiegu) przez 12-14 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. STUDZIMY.
KONFITURA POMARAŃCZOWA ŚCIERAMY
skórkę z pomarańczy.
BIAŁĄ WARSTWĘ SKÓRKI
odcinamy i wyrzucamy (jest to najbardziej gorzka część pomarańczy).
OBRANE OWOCE KROIMY
w mniejsze kawałki, miksujemy i wlewamy do garnka.
DODAJEMY CUKIER, LASKĘ
wanilii przeciętą wzdłuż na pół (lub cukier wanilinowy) oraz skórę z pomarańczy.
GOTUJEMY OKOŁO 30-40
minut na średnim ogniu do uzyskania konsystencji konfitury.
GORĄCĄ KONFITURĘ (BEZ
laski wanilii) równomiernie rozsmarowujemy na kruchym cieście, nie przykrywając rozetek.
GDY KONFITURA WYSTYGNIE,
mazurek dekorujemy bakaliami: kandyzowanymi wiśniami, skórką pomarańczy i orzechami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4754,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
396,2 kcal
Tłuszcz
14,2 g
Węglowodany
62,8 g
Błonnik
5,7 g
Białko
5,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczarki faszerowane brązowym ryżem i serem camembert
Pieczarki portobello doskonale nadają się do faszerowania – spróbuj ich w połączeniu z brązowym ryżem, warzywami i serem camembert.

Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
Pyszny deser w stylu włoskim z malinami i prawdziwym włoskim serem. Koniecznie musisz spróbować!

Krewetki zapiekane w pomidorach
Pomidory obsypane przyprawami i oblane maślanym sosem z krewetkami smakują wyśmienicie! Spróbuj kuchni włoskiej w lekkim wydaniu według Darii!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak po marokańsku
Przekonaj się, że nawet bez tradycyjnego tadżinu można przygotować prawdziwego kurczaka po marokańsku.

Grillowany śledź z kaszą orkiszową i surówką z fenkułu
Spróbuj grillowanych śledzi z sypką kaszą i surówką z fenkułu i cukinii!

Wielkanocne koszyczki
Apetyczne foremki z kruchego ciasta wypełnione owocami i kremem waniliowym. Robią ogromne wrażenie i smakiem, i wyglądem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną
Pełne bakalii ciasto wzbogacone słodką masą z karmelizowanych migdałów. Złocisty, aromatyczny i niezwykle pyszny deser.

Ciasto miodowe z orzechami pekan
Ciasto pełne orzechów z mocno miodowym aromatem! Paweł Małecki nie zwalnia tempa i zachwyca kolejnym przepisem!

Łosoś z salsą z truskawek
Niebanalne połączenie pieczonych kawałków łososia w miodowej glazurze z kolorową sałatką owocową i kawałkami sera.