Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem • przepis • składniki • przygotowanie
Pieczony kurczak w zupełnie nowej odsłonie – wypełniony farszem z kabanosów oraz chleba żytniego i pachnący rozmarynem!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
KURCZAKA OCZYSZCZAMY, MYJEMY,
a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
CHLEB MOCZYMY W
zimnej wodzie.
GDY ZMIĘKNIE, WYCISKAMY
go i rwiemy na mniejsze kawałki.
DODAJEMY DROBNO POKROJONEGO
kabanosa, rozmaryn oraz sok wyciśnięty z pomarańczy.
CAŁOŚĆ SKRAPIAMY 3
łyżkami oliwy z oliwek i przyprawiamy solą oraz pieprzem. MIESZAMY.
PRZYGOTOWANYM FARSZEM NADZIEWAMY
kurczaka, a następnie spinamy go wykałaczkami, by farsz nie wypadł.
ZWIĄZUJEMY NOGI KURCZAKA
i układamy go w żaroodpornym naczyniu.
SKÓRĘ KURCZAKA NACIERAMY
oliwą z oliwek i solą i pieprzem.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
rozgrzanego do 180°C i pieczemy około 1,5 godziny.
PO 15 MINUTACH
pieczenia polewamy wierzch kurczaka około 100 ml wody.
CO 15 MINUT
zbieramy z dna naczynia sos i ponownie polewamy nim mięso.
UPIECZONEGO KURCZAKA ODSTAWIAMY
na około 15 minut i dopiero później kroimy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5740,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1435,2 kcal
Tłuszcz
91,1 g
Węglowodany
66,1 g
Błonnik
81,3 g
Białko
81,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Marchewkowe smoothie z mango i imbirem
Marchewka i imbir to doskonałe, rozgrzewające połączenie. Słodyczy nadaje oczywiście mango!

Kremowa zupa pomidorowa z papryką
Niezwykła, kremowa zupa pomidorowa z papryką. To prawdziwa bomba smaku i aromatu, która odmieni Twoje podejście do pomidorówki! Sprawdź, jak ją przygotować.

Skyrnik bez dodatku cukru
Niesamowicie szybki w przygotowaniu sernik bez sera, czyli skyrnik! Wystarczy kilka minut krojenia i mieszania, trochę cierpliwości podczas pieczenia i chłodzenia i wyśmienite ciasto bez dodatku cukru gotowe. Przekonaj się, że fitsłodycze są pyszne!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Halloweenowe ciasto z niespodzianką
Zobacz, jak przygotować tort z krwawą niespodzianką, który zaskoczy wszystkich na upiornym przyjęciu!

Szneka z glancem, twarogiem i truskawkami
Drożdżówki zna każdy, ale szneki popularne są głównie w Wielkopolsce. Przygotuj je według przepisu Pawła i przekonaj się, jak świetnie smakują z twarogiem i truskawkami!

Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
Takiej wersji schabu po sztygarsku nie znacie! Delikatny farsz z białej kiełbasy i ciekawy sposób porcjowania nadają świeżości temu regionalnemu daniu. Wypróbujcie przepis Karola!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kofta z wołowiną i kaszą orkiszową
Szukasz innych pomysłów na obiad niż tradycyjne, polskie potrawy? Eksperymentuj z innymi kuchniami bez ograniczeń! Wbrew pozorom przyrządzenie zagranicznych dań nie jest niczym trudnym i poradzisz sobie z nimi nawet, jeśli nie masz dużego doświadczenia. Wypróbuj przepis na kofty i zrób wrażenie na domownikach i gościach!

Szaszłyki z krewetek w marynacie jerk
Niebanalna propozycja grillowa w egzotycznym stylu – szaszłyki z krewetek i ananasa w pysznej aromatycznej marynacie.

Wegańskie tofumisu
Biszkopt bez dodatku jajek, tofu i olej kokosowy. Z tych składników przygotujesz pyszne, słodkie, a przede wszystkim wegańskie – tiramisu!