przepis-na-kobiete.pl

Tajine z wołowiną • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj marokańskiego dania jednogarnkowego z wołowiną i warzywami!

Tajine z wołowiną

Spróbuj marokańskiego dania jednogarnkowego z wołowiną i warzywami!

Czas przygotowania
200 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bakłażan - 1 szt.
cebula czerwona - 2 szt.
curry - 1 łyżeczka
daktyle suszone - 45 g
kapusta czerwona - 0,25 szt.
kumin - 0,5 łyżeczki
marchew - 2 szt.
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
papryka zielona - 1 szt.
tymianek świeży - 10 g
ciecierzyca konserwowa - 240 g
passata pomidorowa - 500 ml
ząbek czosnku - 2 szt.
pieprz cayenne, ziarnisty - 0,5 łyżeczki
olej - 100 ml
mięso wołowe - 300 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY TAJINE:
Bakłażan kroimy w grubszą kostkę, marchewkę w plastry grubości ok. 0,5 cm, czosnek w cienkie plasterki, cebule i paprykę w kostkę ok. 1 x 1 cm. Kapustę szatkujemy, a daktyle przekrawamy na pół. Na patelni po smażeniu mięsa rozgrzewamy pozostały olej i podsmażamy wszystkie warzywa prócz kapusty, wraz ze wszystkimi przyprawami. Całość przekładamy do naczynia tajine, dodajemy kapustę, mięso, daktyle, passatę pomidorową i tymianek. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu ok. 2 godzin. Dodajemy ciecierzycę, mieszamy. Jeśli mięso nie jest miękkie – gotujemy jeszcze 30 minut.
Tajine z wołowiną

Czas przygotowania

200 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY TAJINE

Bakłażan kroimy w grubszą kostkę, marchewkę w plastry grubości ok. 0,5 cm, czosnek w cienkie plasterki, cebule i paprykę w kostkę ok. 1 x 1 cm. Kapustę szatkujemy, a daktyle przekrawamy na pół. Na patelni po smażeniu mięsa rozgrzewamy pozostały olej i podsmażamy wszystkie warzywa prócz kapusty, wraz ze wszystkimi przyprawami. Całość przekładamy do naczynia tajine, dodajemy kapustę, mięso, daktyle, passatę pomidorową i tymianek. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu ok. 2 godzin. Dodajemy ciecierzycę, mieszamy. Jeśli mięso nie jest miękkie – gotujemy jeszcze 30 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2481,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

413,6 kcal

🥑

Tłuszcz

23,6 g

🌾

Węglowodany

37,3 g

🥬

Błonnik

14,6 g

💪

Białko

14,6 g

Podobne przepisy