Pasztet z kaszy jaglanej • przepis • składniki • przygotowanie
Wraz z nadejściem świąt Wielkanocnych, wiele osób poszukuje kreatywnych i smacznych alternatyw dla tradycyjnych dań mięsnych. Jednym z wyjątkowych przepisów, którym warto zaskoczyć najbliższych, jest wegetariański pasztet z kaszy jaglanej. To lekka i aromatyczna propozycja, która doskonale wpisuje się w ducha świąt. Sprawdź nasz przepis na pasztet z kaszy jaglanej!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CUKINIĘ I MARCHEW
Cukinię i marchew starannie umyj i osusz. Marchew obierz, a potem zetrzyj na tarce wraz z cukinią.
KROIMY CZOSNEK I CEBULĘ
Czosnek oraz cebulę obierz z łupin, a następnie pokrój je dość drobno. Jeśli chcesz, możesz przecisnąć czosnek przez praskę do czosnku.
GOTUJEMY KASZĘ JAGLANĄ
Kaszę jaglaną ugotuj według zaleceń na opakowaniu. Następnie odcedź ją i odstaw do ostygnięcia.
SMAŻYMY WARZYWA
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę do momentu jej zeszklenia. Dodaj czosnek, cukinię oraz marchew. Wymieszaj. Całość smaż na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną. Odstaw do ostygnięcia.
WYRABIAMY MASĘ
W dużej misce połącz kaszę jaglaną z podsmażonymi warzywami. Dodaj jajka oraz bułkę tartą. Wymieszaj.
PRZYPRAWIAMY MASĘ
Do prawie gotowej masy pasztetowej dodaj przyprawy – majeranek, oregano, sól i pieprz. Wymieszaj, tak aby składniki dobrze się połączyły.
PRZEKŁADAMY PASZTET DO FORMY
Formę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej cały pasztet i wygładź wierzch. Możesz także dwa razy uderzyć formą w blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
PIECZEMY PASZTET
Pasztet piecz w nagrzanym piekarniku przez około 40-45 minut, aż masa dobrze się zetnie i lekko zarumieni.
STUDZIMY PASZTET
Gdy pasztet się upiecze, wystudź go. Najpierw uchyl drzwi piekarnika i pozwól mu się delikatnie schłodzić w piecu (ok. 15 minut), a potem wyciągnij go na kratkę do studzenia lub inną odporną powierzchnię.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1822,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
303,7 kcal
Tłuszcz
13,9 g
Węglowodany
36,9 g
Błonnik
4,8 g
Białko
8,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron spaghetti z jednej patelni
To danie zachwyca smakiem i prostotą przygotowania! Włóż wszystkie składniki do garnka i po 15 minutach ciesz się genialnym obiadem.

Pizza margherita – przepis
Królowa gatunku, czyli margherita, zachwyca prostotą składników, w których kryje się potęga smaku. Przygotuj ją na domowym cieście w stylu włoskim z przepisu Karola!

Sos z suszonych grzybów
Smak sosu grzybowego przywołuje na myśl wspomnienia przytulnych, jesiennych wieczorów i pysznych obiadów serwowanych w domu rodzinnym. Aromatyczny sos ma szerokie zastosowanie w kuchni polskiej, ale nie tylko. Grzybowy sos podaje się do mięs, makaronów, placków ziemniaczanych, risotto czy kaszotto, a w każdym z tych wydań smakuje równie smacznie. Jak zrobić domowy sos grzybowy? Poznaj nasz sposób!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort sushi
Prawdziwa uczta dla miłośników kuchni w japońskim stylu! Elegancki, pięknie udekorowany tort sushi przypomina ogromną rolkę, a bogactwo zamkniętych w nim smaków zaspokoi apetyt wszystkich gości.

Sernik na kruchym cieście z bezą
Sernik smakuje zawsze - od święta i bez okazji. Dlatego koniecznie wypróbuj przepis na sernik z chrupiącą bezą!

Sałatka z batatem
Ta sałatka to bardzo apetyczne połączenie pieczonego słodkiego batata, chrupiącej ciecierzycy i dressingu z orzeźwiającą nutą. Spróbuj, a będziesz do niej wracał!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Omlet cesarski
Najbardziej puszysty omlet, który swoją konsystencją przypomina naleśniki, czyli omlet cesarski! Podzielony na niewielkie kawałki i podany z pysznym sosem oraz świeżymi owocami sprawi, że Twoje śniadania na słodko zyskają zupełnie nową jakość.

PONCZ – MOCKTAIL BEZALKOHOLOWY
Bezalkoholowy poncz pachnący owocami to świetny pomysł na świąteczny napój. Przygotujesz go w kilka minut i nie będziesz potrzebować do tego skomplikowanego sprzętu!

Penne z indykiem i mleczkiem kokosowym
Mielone mięso i jasny sos lubią towarzystwo makaronu. Tym razem Karol wybrał indyka i mleczko kokosowe, by stworzyć pyszne, kremowe penne z limonkową nutą!