przepis-na-kobiete.pl

Ravioli z dynią • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczne pierożki wypełnione nadzieniem z dyni to doskonały sposób na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza w trakcie trwania sezonu na to apetyczne warzywo. W jaki sposób przygotować pyszne ravioli z dyniowym farszem? Odkryj z nami przepis na to pyszne włoskie danie!

Ravioli z dynią

Aromatyczne pierożki wypełnione nadzieniem z dyni to doskonały sposób na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza w trakcie trwania sezonu na to apetyczne warzywo. W jaki sposób przygotować pyszne ravioli z dyniowym farszem? Odkryj z nami przepis na to pyszne włoskie danie!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna z pszenicy durum - 340 g
jajko - 2 szt.
oliwa z oliwek - 15 ml
dynia - 200 g
parmezan - 80 g
gałka muszkatołowa - 0,4 g
parmezan tarty - 60 g
prażone orzechy włoskie, posiekane - 50 g
masło - 40 g
sól - 1,5 g
pieprz czarny - 1 g
szałwia świeża - 2,5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SUCHE SKŁADNIKI:
Do dużej miski przesiej mąkę, a potem dodaj sól i wymieszaj ze sobą.
2.DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI:
Do miski wbij jajko, a potem dolej oliwę i znowu wymieszaj.
3.WYRABIAMY CIASTO:
Gdy wymieszasz ze sobą wszystkie składniki, możesz przejść do wyrabiania ciasta. Postaraj się je dobrze zagnieść i nawilżyć, jeśli będzie zbyt zwarte i suche.
4.FORMUJEMY KULKĘ:
Podsyp stolnicę mąką, a następnie połóż na niej ciasto. Wyrabiaj je przez chwilę, a potem uformuj z niego kulkę. Kulę owiń folią i odstaw na ok. 40 minut w ciepłe miejsce.
5.WYCINAMY I FORMUJEMY RAVIOLI:
Po upływie wyznaczonego czasu wyciągnij ciasto z foli i rozwałkuj je cienko. Ciasto przekrój na równe prostokąty. Możesz także wyznaczyć delikatną linię przechodzącą przez środek widelcem, by ułatwić sobie późniejsze nakładanie farszu na jeden z boków.
6.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Do miski przełóż purée, a następnie dodaj parmezan, gałkę, sól oraz pieprz.
7.MIESZAMY SKŁADNIKI:
Wymieszaj składniki dokładnie, tak, aby stworzyły gładką masę.
8.NADZIEWAMY RAVIOLI:
Gotowe nadzienie przełóż na każdy z prostokątów, tak aby znalazło się na środku jednego z kwadratów (jednej połowy prostokąta). Powtórz tę czynność, aż wykończysz całe nadzienie, a następnie zamknij każdy pierożek i zaklej brzegi. Widelcem ozdób każdy z rantów, aby utworzyć charakterystyczny wzorek.
9.GOTUJEMY RAVIOLI:
Do garnka wlej ok. 1,5 litra wody i zagotuj ją. Gdy będzie bliska wrzenia, dodaj do niej sól i wrzuć pierożki. Ravioli powinny gotować się przez 3-4 minuty, aż będą al dente. Następnie odlej trochę wody z gotowania do kubka, a resztę wylej. Gotowe pierożki odstaw na bok.
10.MIESZAMY SKŁADNIKI:
W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj liście szałwii. Podsmażaj przez 1-2 minuty, aż liście zaczną uwalniać swój aromat. Dodaj śmietankę i poczekaj, aż się zagotuje, a następnie zmniejsz ogień.
11.DOPRAWIAMY SOS:
Dodaj do sosu parmezan, wodę z gotowania ravioli, pieprz oraz sól i wymieszaj.
12.WYKAŃCZAMY SOS:
Pod sam koniec gotowania dodaj orzechy i wymieszaj z sosem.
13.SERWUJEMY RAVIOLI:
Gdy sos będzie gotowy, dodaj na patelnię ravioli. Podsmażaj przez 2-3 minuty, a następnie przełóż na głębokie talerze i podaj gościom. Możesz dodatkowo posypać je resztką uprażonych orzechów lub parmezanem.
Ravioli z dynią

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SUCHE SKŁADNIKI

Do dużej miski przesiej mąkę, a potem dodaj sól i wymieszaj ze sobą.

2

DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI

Do miski wbij jajko, a potem dolej oliwę i znowu wymieszaj.

3

WYRABIAMY CIASTO

Gdy wymieszasz ze sobą wszystkie składniki, możesz przejść do wyrabiania ciasta. Postaraj się je dobrze zagnieść i nawilżyć, jeśli będzie zbyt zwarte i suche.

4

FORMUJEMY KULKĘ

Podsyp stolnicę mąką, a następnie połóż na niej ciasto. Wyrabiaj je przez chwilę, a potem uformuj z niego kulkę. Kulę owiń folią i odstaw na ok. 40 minut w ciepłe miejsce.

5

WYCINAMY I FORMUJEMY RAVIOLI

Po upływie wyznaczonego czasu wyciągnij ciasto z foli i rozwałkuj je cienko. Ciasto przekrój na równe prostokąty. Możesz także wyznaczyć delikatną linię przechodzącą przez środek widelcem, by ułatwić sobie późniejsze nakładanie farszu na jeden z boków.

6

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Do miski przełóż purée, a następnie dodaj parmezan, gałkę, sól oraz pieprz.

7

MIESZAMY SKŁADNIKI

Wymieszaj składniki dokładnie, tak, aby stworzyły gładką masę.

8

NADZIEWAMY RAVIOLI

Gotowe nadzienie przełóż na każdy z prostokątów, tak aby znalazło się na środku jednego z kwadratów (jednej połowy prostokąta). Powtórz tę czynność, aż wykończysz całe nadzienie, a następnie zamknij każdy pierożek i zaklej brzegi. Widelcem ozdób każdy z rantów, aby utworzyć charakterystyczny wzorek.

9

GOTUJEMY RAVIOLI

Do garnka wlej ok. 1,5 litra wody i zagotuj ją. Gdy będzie bliska wrzenia, dodaj do niej sól i wrzuć pierożki. Ravioli powinny gotować się przez 3-4 minuty, aż będą al dente. Następnie odlej trochę wody z gotowania do kubka, a resztę wylej. Gotowe pierożki odstaw na bok.

10

MIESZAMY SKŁADNIKI

W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj liście szałwii. Podsmażaj przez 1-2 minuty, aż liście zaczną uwalniać swój aromat. Dodaj śmietankę i poczekaj, aż się zagotuje, a następnie zmniejsz ogień.

11

DOPRAWIAMY SOS

Dodaj do sosu parmezan, wodę z gotowania ravioli, pieprz oraz sól i wymieszaj.

12

WYKAŃCZAMY SOS

Pod sam koniec gotowania dodaj orzechy i wymieszaj z sosem.

13

SERWUJEMY RAVIOLI

Gdy sos będzie gotowy, dodaj na patelnię ravioli. Podsmażaj przez 2-3 minuty, a następnie przełóż na głębokie talerze i podaj gościom. Możesz dodatkowo posypać je resztką uprażonych orzechów lub parmezanem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2679,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

670 kcal

🥑

Tłuszcz

30,9 g

🌾

Węglowodany

69,7 g

🥬

Błonnik

2,8 g

💪

Białko

26,2 g

Podobne przepisy