przepis-na-kobiete.pl

Dacquoise orzechowe • przepis • składniki • przygotowanie

Dacquoise to typowo francuski deser. Wypróbuj ten przepis i przygotuj własną migdałowo-orzechową słodkość.

Dacquoise orzechowe

Dacquoise to typowo francuski deser. Wypróbuj ten przepis i przygotuj własną migdałowo-orzechową słodkość.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 2 szt.
białko jaja kurzego - 5 szt.
cukier - 130 g
cukier puder - 150 g
masło - 170 g
mąka pszenna - 25 g
migdały płatki - 75 g
mleko - 250 ml
orzech włoski - 120 g
skrobia ziemniaczana - 30 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.ZANIM ZACZNIEMY NAGRZEWAMY:
piekarnik do 150°C (góra-dół).
2.2 FORMY DO:
tarty o śred- nicy 20 cm smarujemy masłem i wykła- damy papierem pergaminowym.
3.CIASTO 5 BIAŁEK:
ubijamy na sztywno (ze szczyptą soli).
4.W TRAKCIE UBIJANIA:
dodajemy 2 łyżki cukru.
5.W OSOBNEJ MISCE:
mieszamy cukier puder (zostawiamy odrobinę do dekoracji), mąkę, 50 g zmielonych orzechów włoskich i mielone migdały.
6.DO SUCHYCH SKŁADNIKÓW:
dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy aż do połączenia składników.
7.MASĘ PRZEKŁADAMY DO:
2 foremek, wyrównujemy wierzch i wkładamy na 40 minut do piekarnika.
8.UPIECZONE CIASTO STUDZIMY:
i wyciągamy z foremek.
9.KREM MLEKO:
gotujemy. 1 ŻÓŁTKO I: 1 całe jajko ubijamy, dodając resztę cukru (2 łyżki zostawiamy do karmelizowania orzechów).
10.STALE MIESZAJĄC, DODAJEMY:
skrobię ziemniaczaną.
11.WLEWAMY UGOTOWANE MLEKO:
i mieszamy, aż składniki się połączą.
12.KREM PRZELEWAMY Z:
powrotem do garnka.
13.CAŁOŚĆ GOTUJEMY, MIESZAJĄC,:
aż zacznie wrzeć, a następnie przekładamy zawartość garnka do miski, dodając 30 g masła.
14.MIESZAMY PONOWNIE I:
odstawiamy.
15.ORZECHY NA PATELNIĘ:
wsypujemy 2 łyżki cukru i dodajemy 1 łyżkę wody.
16.PODGRZEWAMY, AŻ KARMEL:
zacznie robić się złoty.
17.WRZUCAMY 20 G:
posiekanych orzechów i całość chwilę gotujemy.
18.ZDEJMUJE- MY ORZECHY:
z patelni i odstawiamy.
19.RESZTĘ ORZECHÓW WŁOSKICH:
prażymy na suchej patelni, a następnie siekamy.
20.GDY KREM LEKKO:
przestygnie, miksujemy go na wolnych obrotach i dodajemy do niego resztę miękkiego masła oraz uprażone orzechy.
21.JEDEN Z BLATÓW:
kładziemy na talerzu.
22.ZA POMOCĄ RĘKAWA:
cu- kierniczego tworzymy na nim rozetki z kremu i wkładamy go na chwilę do lodówki, by krem się ściął.
23.NASTĘPNIE UKŁADAMY NA:
wierzchu drugi blat, posypujemy go cukrem pudrem i dekoruje- my pozostałym kremem oraz karmelizowanymi orzechami.
Dacquoise orzechowe

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZANIM ZACZNIEMY NAGRZEWAMY

piekarnik do 150°C (góra-dół).

2

2 FORMY DO

tarty o śred- nicy 20 cm smarujemy masłem i wykła- damy papierem pergaminowym.

3

CIASTO 5 BIAŁEK

ubijamy na sztywno (ze szczyptą soli).

4

W TRAKCIE UBIJANIA

dodajemy 2 łyżki cukru.

5

W OSOBNEJ MISCE

mieszamy cukier puder (zostawiamy odrobinę do dekoracji), mąkę, 50 g zmielonych orzechów włoskich i mielone migdały.

6

DO SUCHYCH SKŁADNIKÓW

dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy aż do połączenia składników.

7

MASĘ PRZEKŁADAMY DO

2 foremek, wyrównujemy wierzch i wkładamy na 40 minut do piekarnika.

8

UPIECZONE CIASTO STUDZIMY

i wyciągamy z foremek.

9

KREM MLEKO

gotujemy. 1 ŻÓŁTKO I: 1 całe jajko ubijamy, dodając resztę cukru (2 łyżki zostawiamy do karmelizowania orzechów).

10

STALE MIESZAJĄC, DODAJEMY

skrobię ziemniaczaną.

11

WLEWAMY UGOTOWANE MLEKO

i mieszamy, aż składniki się połączą.

12

KREM PRZELEWAMY Z

powrotem do garnka.

13

CAŁOŚĆ GOTUJEMY, MIESZAJĄC,

aż zacznie wrzeć, a następnie przekładamy zawartość garnka do miski, dodając 30 g masła.

14

MIESZAMY PONOWNIE I

odstawiamy.

15

ORZECHY NA PATELNIĘ

wsypujemy 2 łyżki cukru i dodajemy 1 łyżkę wody.

16

PODGRZEWAMY, AŻ KARMEL

zacznie robić się złoty.

17

WRZUCAMY 20 G

posiekanych orzechów i całość chwilę gotujemy.

18

ZDEJMUJE- MY ORZECHY

z patelni i odstawiamy.

19

RESZTĘ ORZECHÓW WŁOSKICH

prażymy na suchej patelni, a następnie siekamy.

20

GDY KREM LEKKO

przestygnie, miksujemy go na wolnych obrotach i dodajemy do niego resztę miękkiego masła oraz uprażone orzechy.

21

JEDEN Z BLATÓW

kładziemy na talerzu.

22

ZA POMOCĄ RĘKAWA

cu- kierniczego tworzymy na nim rozetki z kremu i wkładamy go na chwilę do lodówki, by krem się ściął.

23

NASTĘPNIE UKŁADAMY NA

wierzchu drugi blat, posypujemy go cukrem pudrem i dekoruje- my pozostałym kremem oraz karmelizowanymi orzechami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4010,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

668,4 kcal

🥑

Tłuszcz

41,7 g

🌾

Węglowodany

64,7 g

🥬

Błonnik

12,8 g

💪

Białko

12,8 g

Podobne przepisy

Dacquoise orzechowe - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl